Nicola, ca sa-ti ofer un raspuns care te-ar putea ajuta, cad vorbim de sectiune transversala vorbim de o sectiune cu un plan perpendicular pe lungimea corpului in discutie. Deci, in cazul de fata, daca sectionam cilindrul cu un plan perpendicular pe generatoarea sa, se obtine, ca sectiune, un cerc. Deci aria sectiunii transversale ar fi, deci, aria cercului. Iar in cazul unui cilindru circular drept, aria sectiunii transversale ar fi de fapt chiar aria bazei. Formula ariei cercului banuiesc ca stii s-o scrii si singura.
Cred ca un exemplu bun ar fi sa te gandasti cum se taie un lemn lung(presupus cilindric), perpendicular pe lungimea lui, cu fierastraul mecanic. Sectiunea transversala obtinuta este un cerc.
Asta este parerea mea, cel putin. Mai analizeaza si tu. Bafta!
Ceva imi spune ca ai vrut sa te referi la sectiunea cilindrului cu un plan care trece prin axa lui, adica D x G (sau D x I, tot una e); unde D e diam. cercului de baza, iar G sau I sunt generatoarea, respectiv inaltimea cilindrului (G = I). De obicei asta se cere la un cilindru, nu aia ce ti-a fost indicata mai sus, care este un banal cerc, egal cu cercul de baza.
asdfghjk19 întreabă: