Dintre mate info si bio chimie, avand in vedere ca mate nu prea iti place, recomand bio chimia, nu e neaparat mai usor, dar o sa scapi de cateva notiuni de mate pe care profilul mate info le face obligatoriu, ele fiind optionale la restul profilelor.
Dar crede-ma ca si de la filologie poti urma destule meserii, profesor, avocatura, politica sau de ce nu multe cunostinte de ale mele au mers la meserii de genul: jandarmi, pompieri, politie, etc. Ar trebui sa alegi ce vrei tu sa faci, nu ce vor parintii tai, chiar daca ei nu sunt de acord, vor fi in viitor. Ei nu au dreptul sa ti controleze deciziile tale sau sa ti impuna ei ce trebuie sa iti placa si ce nu, ce te pasioneaza, etc.
Un ultim sfat: studiaza si incearca sa urmezi profilul si apoi facultatea care e cea mai apropiata de pasiunea ta. Vezi ce te pasioneaza si la ce ai putea fi cel mai bun, si aia urmeaza.
Succes!
Bio-chimia este mai usoara.
Daca nu esti prea buna la matematica, atunci evita mate-info fiindca acolo se face multa matematica.
Mai poti merge la un liceu agricol, industrial, mecanic ori la economic selectand profilul de alimentatie-publica (acolo nu se cere matematica mai deloc).
Oricum prea multa importanta nu are unde faci liceul si ce profil termini, fiindca dupa terminarea lui nu beneficiezi de nici un loc de munca sau de vreo profesie, fiind necesar sa faci o postliceala de meserii ori o facultate, ca sa-ti poti face o cariera in ceva.
In primul rand, alege profilul pe care ti-l doresti tu, nu altcineva. In principiu liceele bune (cu media peste 8.5) au doar filiera teoretica. Aceasta e compusa din 2 profile: a) Uman (Filologie si Stiinte Sociale); b) Real (Matematica-Informatica si Stiinte ale Naturii). O alta varianta decenta ar fi filiera tehnologica, profil servcii: a) Economic; b) Turism si alimentatie. Aceste 2 specializari le mai gasesti pe la licee cu medie buna ( >8). Diferente mari intre Mate-Info si Stiinte ale Naturii: a) Mate-Info - Bac Mate M1(cea mai grea), faci informatica in toate clasele (cu teza obligatorie la ea, cel putin cand am fost eu in liceu), poti da bacul si la info; b) Stiinte ale Naturii - Bac Mate M2(mai usoara decat M1 dar tot grea), info putina, cred ca doar clasa a 9-a (maxim si a 10-a), nu o poti alege la bac. La economic dai bacul la mate M3 (mai usor decat M1, M2).
E mai usor sa te duci la o facultate umanista daca faci liceu real decat invers.
Poți să faci filologie și să te duci pe job-uri în securitate, Poliție, Jandarmerie, Armată, ANP ș.a.
Dar dacă părinții tăi te vor musai la Real, încearcă profilul de bio-chimie.
Cum ți s-a mai zis, nu prea contează profilul, am cunoscuți mulți elevi de filo care au dat la AFA, AFN ș.a
Ti-as recomanda sa te axezi pe o meserie care se face manual, fara industria digitala, fiindca multe joburi vor dispare in viitor.
Uite aici:
https://www.facebook.com/reel/4169466506617979
Nici măcar nu știi ce notă o să iei, să zicem că că nu ai notă prea mare din cauza matematicii deci alegi un liceu din lista aia la care știi că în mod sigur nu o să intri apoi pui liceul care îți place și unde vrei să mergi, la liceele care au materiile care îți displac se intră greu deci părinții no să aibă ce zice.