| Bbyw a întrebat:

Buna,TPU! Referitor la chimie, cum pot adauga o grupare CH3 la alcani? Si cum pot transforma metanul in benzen?

Răspuns Câştigător
| aladinbeci a răspuns:

Bbyw, o sa incerc sa-ti dau un raspuns care sa te ajute. Legat de prima ta intrebare, inteleg ca vrei sa introduci o grupare metil in molecula unui alcan; cu alte cuvinte, sa ajungi la o marire de catena cu inca un atom de C. Sa zicem ca ai etanul si vrei sa obtii propan.

1) Prin clorurarea etanului obtii clorura de etil si acid clorhidric.
2) Pentru clorura de etil faci sinteza Wurtz(incalzirea cu sodiu) si obtii n-butanul. Ecuatia asta ti-o scriu eu, ca poate n-ati facut-o inca:

2H3C - CH2 - Cl + 2Na =
H3C - CH2 - CH2 - CH3 + 2NaCl

3) n-butanul astfel obtinut il supunem unei reactii de descompunere termica, mai exact unei reactii de cracare, rezultand metan si propena.

4) Prin aditia hidrogenului la etena rezulta propan.

Poate sa existe si alte cai, dar asta mi-a venit mie in minte acum.

Daca ai fi vrut sa introduci o grupare metil in molecula unei arene, se foloseste reactia de alchilare Friedel - Crafts.

Cum poti transforma metanul in benzen? Uite cum:

1) Mai intai obtii acetilena din metan, prin procedeul cracarii in arc electric. Din 2 moli de metan rezulta 1 mol de acetilena si 3 moli de H2.

2)Prin trimerizarea acetilenei(la 600 - 800 grade Celsius) rezulta benzen.

Ecuatiile reactiilor ramane sa le scrii tu, ca sigur le gasesti in manual.

Asta e parerea mea. Bafta!

3 răspunsuri:
| aladinbeci a răspuns:

Bbyw, iti multumesc pentru funda. Totusi, vad ca am facut o eroare din graba. La prima intrebare, la punctul 4) trebuia sa scriu: prin aditia hidrogenului la propena(si nu la etena, cum gresit am scris acolo!) rezulta propan. Scuze pentru eroare, dar cred ca oricum ai inteles ce vroiam sa zic.

| Birsoianu_Sergiu_1999 a răspuns:

O companie din Marea Britanie a reuşit, în premieră mondială, să producă benzină din aer, folosind o tehnologie revoluţionară ce promite să rezolve criza energetică şi să ajute la reducerea încălzirii globale, prin eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă. Compania Air Fuel Synthesis, din Stockton-on-Tees, a produs cinci litri de combustibil începând cu luna august, când a pus în funcţiune o mică rafinărie care produce benzină din dioxid de carbon şi vapori de apă.

| Bbyw explică (pentru Birsoianu_Sergiu_1999):

Eu intrebam cum se obtine benzenul nu benzina.