| Amely21 a întrebat:

Vă rog să îmi spuneți, ce să fac ca lucrarea mea de licență să nu fie plagiată? Sunt multe pareri, unii zic ca nu e bine nici măcar să parafrazez. Atunci cum să o fac, ca să fie o lucrare bună?
Dau FUNDA happy

21 răspunsuri:
| Bondarel99 a răspuns:

Cel mai simplu e sa iei din engleza sau alta limba. Asta pentru ca dupa traducere se schimba topica si nu va mai fi asemanator cu originalul, deci nu se numeste plagiat.

| doctorandus a răspuns (pentru Bondarel99):

Lol. Text tradus=text plagiat.

| Bondarel99 a răspuns (pentru doctorandus):

Nu. Daca traduci un articol stiintific se schimba topica si nu se numeste plagiat. Asta nu inseamna sa iei un articol si sa il bagi direct in lucrarea de licenta, ci sa combini mai multe, sa extragi de acolo etc.
Nu stiu daca se aplica in toate domeniile (poate ea a facult Litere sau altceva), dar in domeniul in care am dat eu licenta asa ni s-a recomandat sa facem.

Plagiatori seriali sunteti voi. Ca traduci citate e una, ca traduci toata lucrarea si o dai drept a ta e plagiat.

Ca sa scapi de plagiat tot ce ai tradus pui intre ghilimele si indici de fiecare data sursa. Adica sa fie foarte clar pentru toata lumea ca nu a fost gandirea ta.

| RobertMoon a răspuns:

Ai voie sa parafrazei, vorbește cu profesorul care se ocupa de voi. Noi am avut fiecare un profesor în funcție de specializarea noastră care ne-a ajutat cu lucrarea de licență, ne-a făcut un cuprins etc

| Amely21 explică (pentru RobertMoon):

Și dacă parafrazez, tot trebuie sa pun note de subsol, nu? Adică, de unde m-am inspirat

| RobertMoon a răspuns (pentru Amely21):

Da, normal. Unii oameni au avut probleme de plagiat din cauza faptului că au uitat sa puna note de subsol.

| Amely21 explică (pentru RobertMoon):

Note de subsol am pus.

| doctorandus a răspuns:

Tot ce e citit de la altii trebuie indicata sursa. Orice citat trebuie pus intre ghilimele si indicata sursa. Foloseste un scanner de plagiate, altfel poti avea surprize.

| Amely21 explică (pentru doctorandus):

Și parafrazarea, sau reformularea a unui text e ok?

| doctorandus a răspuns (pentru Amely21):

Tot ce ai auzit sau citit de la altii trebuie sa mentionezi sursa. Eventual formulat, "Conform lui Icsulescu...".

| Amely21 explică (pentru doctorandus):

Nu am voie nici sa am o structură după care să mă ghidez? Nu să scriu cu aceleași cuvinte. doar să mă ghidez, sa îmi fie un exemplu

| doctorandus a răspuns (pentru Amely21):

Orice miroase a idee auzita sau citita de la altii trebuie mentionata "Cutarica afirma ca", "Conform lui Cutarica", "Cutarica a scris in Revista... ca" si mentionata sursa in nota de subsol.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Dai citate, nu parafrazezi. Despre ce domeniu/subiect discutam aici?

| Amely21 explică (pentru GabiDumitrescu):

Și dacă e un text lung?

| Amely21 explică (pentru GabiDumitrescu):

Am ceva din literatură. si am de scris și biografii, chestii. nu am cum sa povestesc eu biografia. Trebuie să am o biografie și eu, poate, doar o reformulez: mai bine decât să iau întreg textul, nu?! Ca aia clar este plagiat

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Amely21):

Il spargi in bucati. Dai cate un citat scurt, interpretezi si mai dai cate un twist personal in rest, iti dai cu parerea, te raportezi la subiect. Daca ai o biografie o poti reface. Iei surse multiple, compilezi rezultatul, adaugi informatii proprii/zvonuri. De exemplu in cazul lui Eminescu asa-zisele biografii oficiale nu acopera nici 25% din cit ar merita scris...

| Amely21 explică:

Mai bine zis: ce "NU" înseamnă parafrazare? Daca nu am voie sa iau texte intregi, nici să paragrazez, nici sa reformulez, nici să am ca model o structură.

| darkprincesskiss a răspuns:

Buna! Incearca sa folosesti cat mai multe sinonime si sa schimbi ordinea cuvintelor in propozitie unde se poate. Eu asa am facut si mi-a iesit 85% originalitate. Si unde sunt definitii indicat ar fi sa dai citatul exact! Multa bafta!

| Amely21 explică (pentru darkprincesskiss):

Mulțumesc!
E mai greu la început, e clar ca am nevoie de ceva după ce să mă orientez. Dar eu am văzut pe internet unde zice, ca parafrazarea ar fi si aia plagiatură