"Am vazut ca sunt multi absolventi fara un loc de munca bun." - Nu facultatea este de vina ca nu au absolventii un loc de munca bun, ci lipsa experienței in domeniu.
Exista posturi pe nivelurile:
- entry level
- 1-2ani experienta
- 3-5 ani experienta
- peste 5 ani experienta
La angajare, de aceea, nu primesc absolventii marea cu sarea. Fiindca nivelul de calitate al postului si nivelul salariului vin in timp, nu dupa absolvire. Nu conteaza prestigiul facultatii. Conteaza ce stii (teoretic din acel domeniu) si cat de bine te descurci practic. Normal ca majoritatea absolventilor romani se plafoneaza la entry level, fiindca pe toata perioada facultatii au frecat menta si n-au practica suficienta pentru joburile prestigioase unde vor ei sa intre. Diploma nu-ti asigura intrarea la job, ci o baza fundamentala de cunostinte in domeniul respectiv.
Sincer, după ce am ajuns efectiv la facultate am realizat cât de stupidă e vorba aia că absolvenții stau degeaba. da, stau degeaba pentru că nu se descurcă în domeniu, că au trecut prin facultate doar să obțină o diplomă. Văd la mine în facultate câte oferte primim de job-uri pe mail dar la care bineînțeles că nu poat aplica oricine pentru că ai nevoie de un oarecare nivel în domeniu și o pregătire. Și atunci dacă ei nu o au, logică că nu-i ia nimeni că nimeni nu-și ia în firmă angajați incompetenți doar pentru că vai dragă au terminat facultatea, știi, intri, nu știi, nu intri că sunt destui mai competenți care i-ar putea lua locu. Și uitându-mă la o parte din colegii mei de an, nu mi-e absolut greu deloc să înțeleg de ce îs atâția absolvenți de facultate șomeri, nu-s în stare să ia 5 nici la un examen simplu, logic că nu s-ar putea descurca la un job care implică de zeci de ori mai mult decât examenu ăla.
Eu am trecut printr-o facultate destul de grea (asa de grea ca imi venea sa plang in sesiune). Si pot sa iti spun cu certitudine ca foarte multi nu isi gasesc loc de munca si dau vina pe facultate pentru ca sunt prosti de bubuie. Ca cineva sa te angajeze (fara pile, fara spaga, deci pe bune) trebuie sa stii ceva, sa ai niste cunostinte solide (e adevarat ca ei iti fac o instruire, dar nu o iau de la 0 cu tine). Dar cum au obtinut diploma daca ei sunt prosti de bubuie? Nici nu ai idee cat se copiaza in ziua de azi in facultate. Practic iti pui o casca de marimea unui bob de mazare in ureche si ai trecut orice examen. Dar asa nu faci decat sa te minti pe tine. Nu diploma e importanta, te stergi cu ea la fund daca tu nu ai ramas cu nimic din facultate. Si am vazut destule cazuri, crede-ma.
Dacă sunt absolvenți fără un loc de muncă bun, aceasta nu este vina facultății.
Dar ar trebui să faci statistică înainte să decizi că un absolvent nu este suficient pregătit pentru meseria sa.
O să mă refer la un caz cunoscut de mine.
Terminase o facultate tehnică recent. Știa teorie pe de rost, dar nu înțelesese nimic din ceea ce învățase. Dar toți colegii lui și-au găsit loc de muncă pe meserie și se descurcau. Era de vină facultatea pentru eșecul lui?
Nu e doar materialul, sunt si unii profesori care trateaza ca pe o afacere, sa iasa banul de la student, dupa nu-i mai intereseaza ce face ala dupa, si ma refer si la cei de la stat. Eu cunosc o fata care nu a lucrat o luna in viata ei, acum e la master in economie, am intrebat-o pe mama ei de ce o sustine sa faca masterul, si ma-sa mi-a zis:"lasa ca-i bine sa ai diplome in CV", daca si asta e un motiv rezonabil apoi... nu mi se pare normal sa te intretina parintii total dupa 24+ de ani, sa nu ai habar de piata muncii. Sunt si studentii muncitori, care au parinti necajiti dar sunt si multi cu fite in cap, care nu stiu pe ce lume traiesc, si profesorii profita de asta, ii indeamna sa se inscrie la master dupa facultate si uite asa concurez cu un specimen "toba" de carte cu figuri in cap pentru un post care poate nici nu necesita studii superioare.
Cunosc si eu o persoana care a terminat masterul si totusi nu si-a gasit loc de munca. Sunt multe cazuri. E trist, este foarte trist ca se ajunge aici.
Da, vinde gargară pe pâine.
BM Coaching SRL a avut, în 2014, o cifră de afaceri netă de 1, 19 milioane lei (circa 270.000 euro). Cu toate acestea, rezultatul final este o pierdere netă de circa 85.500 lei (sub 20.000 euro).
Rezulatele lui financiare prezintă bine omul. Ajută pe toți și el iese în pierdere. Urmați-i exemplul. Sempre lui!
Pai? Fara ^pile^ n-o sa-ti de-a nimeni un post de Director, corect?![]()
Dar in schimb ca sa ajungi director, v-a trebui sa muncesti mult pentru!
Se incepe de jos, si se urca dreptat
justnme04 întreabă: