| Balanica12 a întrebat:

Cand se pune virgula si de ce? Va rog sa ma faceti sa inteleg pentru ca am cautat pe net si nu am inteles nimic. O explicatie care sa ma faca sa inteleg de ce si unde se pune. va rog sa-mi explicati ca's prost rau, stiu ca se pune inainte de dar si iar, in rest nu prea le nimersc. Nu stiu o explicatie care o pot intelege nu prin exemple ca am cautat destul pe net.

3 răspunsuri:
| claaau a răspuns:

Virgula are rolul de a termina o propozitie, partajeaza un predicat de altul, in vorbire cand intalnesti semnul virgula indica o mica pauza adica trecerea de la un subiect la altul. Punctul inchide citatul si in vorbire la punct faci o pauza mai lunga decat ca la virgula.

| RainHearts a răspuns:

Oky,deci virgula se pune in mai multe cazuri:
1.Intr-o enumerare cu mai mult de 2 termeni.Ex: Am cumparat:rosii, castraveti, cartofi si ceapa.In acest caz, ea desparte termenii enumerarii.

2.Desparte un cuvant de restul propozitiei. Daca esti in clasa a cincea(sau mai mare)e mai usor.
Ex:Baiete, vino aici! Virgula desparte substantivul in vocativ de restul enuntului.

3.Cand o fraza poate lipsi din enunt.
Ex: Regina mergea, incet si domol, iar vantul ii sufla in par.

4.Dar si iar.
Ex. Fata mergea, iar el statea.
Pisica fugea, dar cainele nu.
Virgula se pune inainte de dar si iar, caci dupa ele urmeaza ca o explicatie.

Sper ca te-am ajutat, nu mai gandi ca esti prost! Poate nu te pricepi sau nu ai inteles din clasa.Oky? Ar trebui sa fii mandru de ce poti sa faci. laughing