| danutza45 a întrebat:

Care este diferenta dintre narcisism si egoism?

5 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Daca ne gandim la originea cuvintelor si anume ca primul termen provine de la numele unui personaj din mitologia greaca, frumosul Narcis, care a murit admirandu-si frumusetea in apa unui izvor, iar cel de al doilea are drept origine cuvantul latin "ego"=eu, putem presupune ca o diferenta exista, desi par a exprima o realitate evidenta:iubirea de sine.Narcisistul e incantat de intreaga sa faptura, nu are ochi de vazut, nici urechi de auzit pe altii-in legenda eroul nu auzea nici macar glasul iubiriii iar nimfa ce se indragostise de el s-a transformat in ecou-, admiratia pentru sine este rareori nociva pentru cei din jurul sau.Incantat de propria-i persoana, nu vrea altceva decat sa-i observe si altii perfectiunea, atitudinea sa tine mai mult de o estetica personala.
Egoistul, pe de alta parte, intra in sfera moralei, a eticii; pentru ca pretuindu-si ego-ul supradimensionat, el are tendinta de a-i pune in inferioritate pe ceilalti si nu se sfieste sa calce in picioare binele public in favoarea binelui personal. Uneori narcisistul si egoistul convietuiesc in aceeasi faptura; si ca un exemplu l-as da pe vajnicul Adrian Nastase foarte incantat de sine-si, placandu-i sase auda debitand tot felul de sforaitoare fraze, convins ca sunt geniale, dar si egoist peste masura, neezitand sa profite pana si de ignorata Matusa Tamara pentru binele propriu! Dixit!

| 10011993 a răspuns:

De narcisism sufera persoanele care s cred superioare tururor, iar egoistii sunt cei care se gandescdoar le ei si le fac rau celorlalti nu doar moral( cum fac si narcisistii) ci si fizic, material... elc:*

| o° Odd Kidd o° a răspuns:

Pai stiu ca narcisismul se manifesta prin admirație și dragoste exagerată față de propria persoană
si egoismul prin atitudine exagerată de preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora

| Mamamia_3419 a răspuns:

Iubirea pentru propria persoana fata de dorinta de avea totul pentru sine si de a nu tine cont de ceilalti.

| StefanStyle94 a răspuns:

Narcisism este sentimentu' ala de iubire exagerata fata de propria persoana, incredere exagerata in propriile forte(sufar de asa cevalaughing)Egoism e atunci cand te gandesti numai la tine si la binele tau, nepasandu-ti de cei din jurul tau si de sentimentele lor.