Este prea complex subiectul (ar trebui trimis la stiinta si filozofie)eu cred ca in primul rand ar trebui sa incercam sa "explicam"ce este iudaismul... o credinta, o natiune, o forma de diferita de a vedea viata si procreerea...sunt diferite concepte si fiecare il defineste din punctul lui de vedere, dealtfel fiecare rabi interpreteaza talmud-ul din puncte diferite. dar hai sa incepem... dumnezeu este unic si este cel care a creat universul si continua sa il guverneze si apoi relatia pe care evreii o au cu dumnezeu, dealtfel foarte speciala, mai bine zis pactul (berit)dintre evrei si dumnezeu, datorita credintei lor dumnezeu i-a rasplatit daruindu-le israel, chiar ma pasioneaza tema asta dar, mai ales istoria religiilor, dar as fi prea egoista sa ocup toata paginea. cum ii spun eu:israelul e ombilicul pamantului, ghidul practic al religiilor.
Aici poti afla mai multe:
http://www.crestinortodox.ro/Iudaism_art_subcat185_193.html
Toti evreii cred intr-un Creator al Universului unic si incorporal si rejecteaza natura divina a lui Iisus. Dar evreii ortodocsi cred ca Biblia este o opera divina, iar evreii conservatori si evreii Reformei cred ca Thora a fost scrisa de stramosii lor si trebuie analizata cu un ochi critic de istoric si corectata acolo unde este necesar.