| tonyc7 a întrebat:

Ce inseamna logistica in limbaj militar? Am cautat pe net, dar tot nu reusesc sa ma lamuresc, sunt date explicatii complicate. De exemplu, cand se tot spune la TV ca rusii au stat prost cu logistica in Ucraina... Ce inseamna asta, mai exact?

10 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Am fost militar. Logistica este exact cum spune DjSannan. Daca as mai fi tanar, daca as sti ce stiu acum, m-as face iarasi militar. Vremurile de astazi sunt chiar mai atractive decat pe vremea mea. Chiar si din punct de vedere financiar.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Logistică înseamnă dotare materială, mijloace de transport, combustibil, organizarea lor, disponibilitatea lor în câmpul de operații. În WW2, o divizie a aliaților avea nevoie de 350 de vagoane de utilaje, muniție, materiale, etc pentru o zi de luptă.

Răspuns utilizator avertizat
| DjSannan a răspuns:

In limbaj militar, logistica se refera la procesul de a asigura suportul material necesar pentru o operatiune militara. Acest suport material poate include elemente precum alimente, apa, combustibil, munitie, echipamente si materiale de constructie. De asemenea, logistica poate include si planificarea si coordonarea mijloacelor de transport necesare pentru a transporta aceste elemente la locul operatiunii militare.

Atunci cand se spune ca o tara sau o forta militara au avut probleme cu logistica, se refera la faptul ca au intampinat dificultati in a asigura suportul material necesar pentru operatiunile militare, fie din cauza lipsei de resurse, a problemelor de transport sau a altor factori. De exemplu, daca se spune ca rusii au avut probleme cu logistica in Ucraina, se poate referi la faptul ca au intampinat dificultati in a furniza suportul material necesar fortelor militare care actioneaza in acea tara, ceea ce poate afecta capacitatea lor de a actiona eficient

| MotoBlitz a răspuns (pentru DjSannan):

Bună seara! Comentariul dumneavoastră este unul de excepție, ați oferit niște detalii cuprinzătoare și explicite, tocmai de aceea nu pot să nu vă complimentez nivelul de cunoștințe în acest domeniu. Sunteți cumva militar?

| DjSannan a răspuns (pentru MotoBlitz):

Multumesc, am o cunostinta care s-a retras, si de la dansul am invatat cate ceva

| tonyc7 explică (pentru MotoBlitz):

Raspunsul domnului de mai sus e intr-adevar demn de tot respectul, insa e irelevant daca dansul este sau nu este militar. Multi asa-zisi militari din Romania, fie ei si ofiteri sau chiar si generali, sunt de fapt niste tablagii, cu o pregatire in domeniu destul de superficiala, altfel n-am mai fi avut azi o armata atat de jalnica...

| MotoBlitz a răspuns (pentru tonyc7):

Vă salut cu stimă! Am observat că cei mai instruiți în arta cunoașterii din domeniul militar, nu sunt în sistemul MAPN din cauza bătăii de joc. Este de neconceput să fii într-o continuă învățare, să te angajezi în a-ți îngriji cât mai bine starea fizică, totul pentru a ajunge într-un loc unde să fii plătit cu ~2.500 ron ca ofițer și să te târăști prin toate gropile pline de noroi cu tot felul de organisme parazite. Eu doresc să urmez totuși această carieră, fiind atras de această uniformă și impulsionat de istoria părinților și a bunicilor mei, toți servind patria, am ajuns la concluzia că nu contează salariul sau efortul depus. Însă, când stau și observ că atâția oameni stau pe un scaun și primesc salarii amețitoare, permițându-le astfel să achiziționeze cele mai de lux mașini și să se îmbrace cu cele mai dichisite haine, în timp ce eu mănânc pateu cu pâine la popotă după ce am plecat din liberul meu pentru a mă tăvăli prin noroaie, mă neliniștește teribil, dar cel mai îngrijitor moment va fi acela când viitorul meu copil își va dori de Crăciun o jucărie mai scumpă, iar eu va trebui să îi spun că nu am bani, el văzând la ceilalți copii că au tablete și telefoane noi în fiecare an. Sper că nu am deranjat cu al meu comentariu, chiar sper, dacă se poate, să îmi dați o părere în legătură cu o viitoare carieră în Forțele Navale Române.

| sadrian46 a răspuns (pentru MotoBlitz):

Mai mult decât să te felicit pentru alegere nu pot. Dacă e să mă iau după povestea unui ofițer naval care a renunțat la meserie prin anii 90, dezamăgiri o să mai ai. Dar între timp am intrat în NATO. Este nevoie de entusiaști ca tine.

| popescuhertz a răspuns:

In limbaj militar, logistica se referă la toate activitățile necesare pentru a susține operațiunile militare, inclusiv planificarea, aprovizionarea și distribuirea resurselor, precum mâncare, apă, muniții, echipamente și alte materiale necesare pentru a susține forțele militare în timpul operațiunilor. Aceasta poate include, de asemenea, transportul de personal, echipamente și alte bunuri către și dintr-o zonă de operații, precum și întreținerea echipamentelor și repararea daunelor.

În cazul în care rusii au avut probleme cu logistica în Ucraina, aceasta poate însemna că au avut dificultăți în a furniza forțelor militare din zonă cu resursele necesare pentru a susține operațiunile. Acest lucru poate fi datorat unor probleme de transport, probleme cu aprovizionarea sau orice altă problemă care poate afecta capacitatea forțelor militare de a se menține în timpul operațiunilor.