| DonEduardo a întrebat:

Ce parere aveti, ar trebui tinuti minte Parintii fondatori ai SUA ca niste genii politice ale Iluminismului sau ca niste detinatori de plantatii cu sclavi si exterminatori de indieni?

4 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Dacă ești un pro european "evoluat" îi vezi drept niște mari gânditori iluminiști. Dacă ești suveranist "înapoiat și filorus" vezi doar partea cu sclavia. Dacă ai un minim de cultură generală și puțină minte în cap le vezi pe vezi ambele.
Dar să ne uităm la noi in curte: artizanii Micii Uniri politicieni și mari oameni de cultură - erau mari boieri cu moșii întinse care exploatau fără milă țăranii clăcași. La rândul său Alexandru Ioan Cuza era mare moșier, iar reforma agrară făcută în vremea domniei sale nu a fost prea radicală.

| doctorandus a răspuns:

Da, au fost inspirati de iluminism. Dar practic voiau democratie doar pentru crestinii bogati.

| DonEduardo explică (pentru gabicoo):

Oricât de nasoala ar fi fost viata țăranilor la vremea aia, era un MEGA progres fata de ce aveau înainte de 1750. În ceea ce privește comparația dintre clacasi și sclavii de plantație..., nu știu, poate ma înșel, dar am mari dubii ca clăcasii puteau fi omorâți, biciuiti, mutilați și violați după cum și când voia stăpânul. Am foarte mari îndoieli ca clacasii puteau fi arși pe rug la cea mai mica suspiciune de complicitate într-o revolta. Am foarte mari îndoieli ca clacasii puteau fi pedepsiți prin forțarea altui clacas sa se c*ce in gura lor. Am foarte mari îndoieli ca clacasii se puteau trezi ca le-a fost luata fata de lângă ei pentru ca asa a decis boierul ca e mai profitabil. Am foarte mari dubii ca clacasilor li se calcula cu metoculozitate "amortizarea". Am foarte mari dubii ca clacasii erau supravegheați 24/7 și trebuiau sa muncească contracronometru cât era ziua de lunga dacă nu voiau ca spatele sa ajungă sa le fie acoperit de cicatrici 3D. Am foarte mari îndoieli ca boierii stabiliseră ca clăcasii sunt o specie biologic sclava din cauza culorii pielii.

| Theo94 a răspuns:

Ambele variante.