| RobocopBuisness a întrebat:

Credeți că merită să trăiești foarte chibzuit, precum pensionarul japonez Suzuki care a economisit o sumă mare de bani, dar acum regretă că nu s-a bucurat de viață, sau este mai bine să găsești un echilibru între economii și plăcerile cotidiene? Așa cum în budism se spune, atașamentul excesiv față de lucruri materiale poate aduce suferință, iar adevărata fericire vine din echilibru și prezența în momentul prezent.

6 răspunsuri:
| Dragosstpu a răspuns:

Parerea mea este ca e pacat sa pleci din viata cu multi bani in cont. Este bine ca la orice varsta sa ai un fond de urgenta care sa iti acopere cheltuielile lunare pentru 6-12 luni. Banii sunt o unealta pentru care muncesti ca sa o trimiti mai departe pentru a iti face viata mai usoara sau placuta. Nu sunt ceva ce trebuie obtinut si pastrat.

| gabicoo a răspuns:

Niște bani albi pentru zile negre este bine să ai. În rest trăiește-ți viața!

| Frank51 a răspuns:

Tind să cred că da, asta pentru că eu de fel sunt un extremist când vine vorba de cheltuit banii, adică am avut 3 mașini în 3 ani, am ultimul tip de telefon, uneori mai iau haine scumpe fără niciun scop, etc. Deci mai bine să ai bani la ciorap, chiar mulți, decât să cheltuiești pe prostii, părerea mea.

Un echilibru cât de cât ar fi ideal, adică să-ți faci poftele măcar ocazional și să ai bani căcălău puși deoparte.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Cred ca tine si de personalitate. Cei care se chinuie pentru "ziua de maine", nu prea se bucura de prezent. Iar cei care se bucura prea mult de prezent, nu prea realizeaza lucruri mai ample, de viitor.
Ideal este sa-ti gasesti un echilibru, sau sa savurezi ce-ti spune vocea interna sa faci.

Eu, de exemplu, sunt chibzuit. Nu sufar, pentru ca ma bucur de realizari. Nu ma lipsesc de placerile cotidiene, doar ca le trec printr-un filtru; nu cumpar la primul impuls, nu ma arunc pe o cafea de 30 de lei in pahar de hartie, spre exemplu. Ori cercetez pana cand gasesc o cafea cu adevarat premium, ori merg unde stiu ca e 2-5 lei cafeaua in pahar de hartie. Deci tot imi fac pofta, doar ca nu ma arunc pe prima oferta.

Da, cred ca "adevarata fericire" vine din echilibru. Adica eu ma simt bine, stabil, multumit de pozitie. Dar sunt un om calculat, este probabil chestie innascuta.
Daca eram un alfa cu orientare foarte buna si atentia pe prezent, nu cred ca eram fericit cu stilul mosnegesc pe care il am acum. As fi fost fericit cu un stil mai aventurier, orientat poate pe castig, dar fara plase de siguranta, fara angajamente, fara economii, etc.

| RAY a răspuns:

Eu așa gândesc despre viața,viața este un puzzele iar tu le unești între ele dacă lipsește o piesă nu e bine,ai grija de toate de sănătate că dacă o pierzi devine singura ta grijă,pune niste banii deoparte,respecta și iubește pe cei care te ajută și te respecta, bucură-te de lucrurile simple, nu trebuie sa faci nu știu ce wow cum spunea Camus vezi de iubire, citit cărți, trebuie sa vezi de toate dar echilibrat nu exagerat, nu deveni dependent de ceva

| doctorandus a răspuns:

Ma nene, indiferent ce-ai face, o sa-ti para rau la batranete. Asta daca ajungi la batranete.

Eu nu cred ca bautura, desfraul, drogurile sunt ceea ce ofera fericire. Bine, nu sunt nici contra a bea ocazional un pahar de vin și nu sunt nici pudibond sau antisex.