Școala era școală, iar profesorul era respectat. (Totuși profesorii erau mult mai bine pregătiți - nu ca acum scoși pe bandă rulantă din fabricile de diplome). Eu fac parte din "vechea gardă"!
Nu știu cum erau atunci, dar acum sunt așa idioți că au preluat bullying-ul din America, copiază tot și ce e rău de la americani și pun in aplicare. Acum sunt analfabeți, înainte cred că învățau pe ruptelea. S-au făcut niste studii și cică creierul uman se micșorează la fiecare secol.
Ăștia din prezent doar se prezintă la școală nu prea învață.
Bulliyng-ul este ceva apărut recent - pe atunci se porecleau, își puneau piedică se băteau dar cu limită (nu ca acum că se bat de ajung la spital). Plus că cei agresivi erau dați la miliție, iar la miliție luau bătaie serioasă și amenzi de-i durea mai tare decât bătaia. Regimul de atunci era represiv și majoritatea populației respecta regulile. Acum in școală și societate regula de bază este: "Nu există nici o regulă"!
Depinde și de mediu, dar cum a mai zis, se băteau din prostii de copii, nu ca acum.
In primul rand nu intrai fara uniforma, nu erau batai, daca te prindea ca fumezi erai exmatriculat! Materiile erau mai grele, de exemplu la romana daca nu citeai cartile pe care le faceai in clasa a-VIII-a, toate cartile, nu intrai in Evaluarea Nationala! Munca patriotica, parade, sport obligatoriu, in camine frig, daca stateai la camin! Ce ai mai dori sa stii?
Bună!
Din câte știu de la ai mei și de la oamenii cunoscuți de mine, pe vremuri lumea avea mai mult respect față de cei din jur.
Înainte de acest mileniu, chiar dacă unele lucruri au existat dintotdeauna, încă nu se inventaseră telefoanele mobile și tehnologii avansate.
Mâncarea era mai sănătoasă, cei care aveau curte își cultivau propriile fructe și legume.
Copiii petreceau mult timp liber jucându-se afară cu mingea, șotron și alte jocuri ale copilăriei, de care, sinceră să fiu, îmi este încă dor și în ziua de astăzi.
Mai erau fel și fel de copii, dar mai puțină răutate față de acum.
Rețelele de socializare, nefiind utilizate în scopuri benefice, pot duce la consecințe nu tocmai foarte fericite asupra psihicului și a sănătății mentale persoanelor tinere, ale căror creiere sunt în continuă dezvoltare, inclusiv până la vârsta de 25 de ani.
Potrivit unor studii, cortexul prefrontal (o importantă parte a creierului) nu se dezvoltă complet până la 25 de ani, în medie.
Acum 40–50 de ani școlile erau mai stricte și profesorii aveau o autoritate uriașă. Dacă făceai o prostie, nu doar că profesorul te punea la punct, dar acasă mai luai și ‘bonusul’ de la părinți. Copiii erau mai disciplinați, pentru că știau că nu scapă nepedepsiți.
Desigur, și atunci existau ‘copii răi’, doar că erau mai cuminți decât cei de azi. Maxim făceau o glumă, aruncau cu o hârtie mototolită sau scriau ceva pe bancă. Azi în schimb vezi telefoane, scandaluri și tupeu cât cuprinde.
Diferența mare era respectul: elevii respectau profesorii, părinții respectau școala și societatea în general punea educația mai sus. În concluzie, da, erau și atunci copii obraznici, dar parcă răutatea lor era mai ‘inofensivă’ decât cea de azi.
Lasă un animal liber, fără reguli și te va domina, te va ataca eventual! Așa și cu copii! S-a dat libertate totală, s-au eliminat complet orice fel de pedepse(nu fizice), s-a lăsat intenționat decăderea profesorală și am ajuns unde am ajuns! Apropo, s-a publicat un studiu în SUA referitor la "cum știu să citească elevii în anul terminal", dacă nu greșesc. Rezultatele au fost cele mai dezastruoase din ultimii 20 de ani, de când se face un astfel de studiu.
Atunci elevii problemă erau trimiși în 2 instituții corecționale: spitalul de nebuni și casa de corecție, o închisoare pentru minori, mai ușoară. Și, nimeni nu comenta!
De asemenea, atunci, părinții veneau la școală foarte rar, dar când veneau, dacă te știai cu musca pe căciulă era nasol! Părinții, atunci băteau copilul, nu pe profesor că i-a dat notă mică la vreo materie!
Plus, nu existau comitete prin școli, nu existau fonduri de strâns bani, nu existau meditații obligatorii ca să treci clasa.
Dar, mai ales, nu exista "afterschool"! Exista curtea blocului, exista socializare!
anonim_4396 întreabă:
Joker3134 întreabă: