Fiecare profil de la fiecare liceu are cate un cod (plus cele cu bilingv sau intensiv). Tu o sa primesti o lista cu fiecare cod, iar la final de cls a 8-a vei pune codurile pe un document, in ordinea preferintei. Iti poti alege ce profil, ce liceu vrei. Poti pune mai multe profile de la acelasi liceu, acelasi profil la mai multe licee, clasa cu bilingv/intensiv etc.
Exemplu:
306 - Liceul "Ion" profil st naturii
307 - Liceul "Ion" profil economic
104 - Liceul "Nord" profil mate-info intensiv engleza
...
(Asta inseamna ca imi doresc cel mai mult sa intru la Ion pe st nat.)
Repartizarea (punerea copiilor in licee) e computerizata: codurile de pe document sunt introduse in calculator, iar acesta aseaza copiii in functie de media de admitere si liceele pe care si le-au dorit.
De exemplu, sa zicem ca media ta de admitere e 7. La "Ion" sunt 60 de locuri pe st naturii. Daca sunt 60 de copii care au ales ca prima optiune acest liceu si acest profil au media de admitere mai mare decat a ta, ei vor intra si tu nu (pentru ca nu mai e loc). Atunci computerul va vedea care este a doua ta optiune, iar operatia se repeta, pana cand intri undeva. In cazul in care ti s-au terminat optiunile si tot nu ai intrat undeva, vei fi bagat la repartizarea a 2-a. Asta inseamna ca te vei duce unde au mai ramas locuri neocupate, la licee pe care nu le prea vrea nimeni, unde se intra cu 2 si 3. Ca sa eviti asta, pune cat mai multe optiuni (coduri). Din cate imi amintesc eu, maximul era 50. Trebuie sa te gandesti: "Daca nu intru la liceul X pe profilul Y, unde mi-ar fi mai bine?". Si tot asa pana nu mai poti pune coduri sau ai terminat toate optiunile din localitate. Poate parea ca "sigur intru eu la liceul cutare, ca e de 6", dar e mai bine sa fii sigur si sa pui multe licee si profile. Lista cu optiuni e un top cu "unde vrei sa ajungi". E bine sa te informezi despre fiecare liceu in parte, sa vezi care e ultima medie (ca sa stii care sunt sansele sa intri si daca e un liceu pe masura dorintelor tale), locatia, activitati extrascolare etc. (Daca esti din Bucuresti, sa stii ca prin primavara se organizeaza un targ al liceelor, unde poti sta de vorba cu elevi si profesori de acolo). Unele licee au si Ziua Portilor Deschise.
P.S.: Inainte de a te duca la scoala sa completezi lista de optiuni (documentul), da-ti o "simulare" acasa, in care sa pui codurile pe o foaie si sa te verifici. La scoala vei merge cu parintele si va sta si dirigintele cu tine. E important sa te asiguri ca ai pus codurile corecte. Daca ai gresit si o cifra, te poti trezi intr-un loc foarte naspa (chiar s-a intamplat).
Daca mai ai intrebari, intreaba-ma. Sper ca te-am ajutat!
Nu te îngrijora, o să te ajute diriginta ta / dirigintele tău, în legătură cu asta. Oricum după ce dai examenele și primești rezultatele, atunci o să poți alege liceul la care vrei să te duci. Eu zic să ai grijă la ce liceu te duci și la ce profil.
În clasa a VIII-a, în luna mai se susțin probele de aptitudini pentru liceele vocaționale (pedagogic, sportiv, arte) și probele de limbă pentru profilele de bilingv. În luna iunie susții examenul de evaluare națională. Dacă optezi pentru un liceu vocațional, admiterea de va face înainte de repartizarea computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor. În rest, se completează fișa de opțiuni, în ordinea dorită de tine, și, pe baza mediei vei fi repartizat la una din opțiunile tale. Îți recomand să pui cât mai multe opțiuni, strict în ordinea dorințelor. Succes!
Daniel123987 întreabă: