anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ma ajuta cineva si pe mine va rog cu doua exercitii? ...integrala din 2x-3 supra x+2 si al doilea exercitiu: integrala din x patrat supra x-1 ...va rog f mult sa imi spuneti macar cum sa fac prin ce metoda :*

Răspuns Câştigător
| KarmaPolice a răspuns:

Pentru prima integrala
Imparti integrala in 2 intergale. Prima integrala o sa fie 2x/x+2 si a doua -3/x+2. Acuma, 2 (dinprima integrala iese in fata integrale pentru ca este constant) si 3 si-o sa ai 2 integ x/x+2 -3 integ 1/x+2.
Pentru integrala cu 2integx/x+2 faci un artificiul si in loc de x aduni cu 2 si scazi 2(adica in loc de x o sa ai x+2-2), si atunci o sa ai asa
2[integ (x+2/x+2) -2 integ 1/x+2]-3 integ 1/x+2
Integrala cu -2 integ/x+2 se rezolva prin schimbare de variabila, notezi u=x+2, du=dx si inlocuiesti in integrala si-o sa ai o integrala de forma : integ 1/u=ln(u)
Facand notatiile astea in cea de-a 2 integrala si cea cu -3 o sa ajungi la rezultatul asta: 2x-4ln(x+2)-3ln(x+2)
Ca sa verifici ca ceea ce-ai facut este corect derivezi rezultat si-o sa-ti dea functia intiala, adica 2x-3/x+2

Cea de-a 2 integrala data de tine se rezolva facnd prima data tot un artificu de calcul si scriind x-ul ca : x-1+1, dupa care imparti integrala in 2 integrale de forma x11/x11 11/x-1, iar cea de-a 2 se rezolva cu schimbare de variabila (ca si precedenta)
P.S am notat integ= integrala, site-ul nu-mi permite sa scriu simboluti matematice si altgel nu sttiu cum sa scriu ca sa intelegi

2 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Temele sunt interzise pe TPU!
Citeste regulamentul!

| Ionut_Grigore_1996 a răspuns:

De fiecare data cand vezi ca gradele sunt egale sau la numarator ai gradul mai mare...le poti imparti si vei avea urmatoare formula : Catul plus restul supra impartitor....asta bineinteles daca stapanesti foarte bine capitolul polinoamelor