anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ma cert cu niste prieteni pentru o simpla problema, ca cuvantul "Vreai" ar fi gresit. Am scris la cineva: "Daca vreai sa iti trimit asta, de ce nu mi-ai spus." Si gata, bomba, ca "vreai" e gresit, ca de ce nu am folosit "voiai". Ma rog. Vreau sa imi spuneti daca "Vreai" e forma corecta sau gresita. Daca e forma corecta, puteti sa imi explicati si de ce? Multumesc!

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

De fapt este corect"vreai". Eeste imperfectul, pers a 2-a, singular, de la verbul "a vrea".
Discutia e alta. Nu exista verbul "a vroi", dar forma "vreai" nu vine de la ala. Forma "vroiai" e gresita. Desi, mai nou, se pare ca, datorita folosirii uzuale, s-a introdus in dex si verbul "a vroi".

7 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Https://www.conjugare.ro/romana.php?conjugare=vrea

Este foarte corect. Forma de imperfect, pers a 2-a, singular a verbului "a vrea".

| Dismally a răspuns:

E gresit, "voiai" este forma corecta.

| Dismally a răspuns (pentru Holiday):

Este corect si "giacă" cu pluralul "giace" dar asta nu inseamna ca trebuie sa le folosesti.

| Holiday a răspuns (pentru Dismally):

"Vreai" nu e in situatia asta. Forma este una literara. Repet, e singurul imperfect corect de la "a vrea".

| Holiday a răspuns (pentru Dismally):

De fapt este corect"vreai". Eeste imperfectul, pers a 2-a, singular, de la verbul "a vrea".
Discutia e alta. Nu exista verbul "a vroi", dar forma "vreai" nu vine de la ala. Forma "vroiai" e gresita. Desi, mai nou, se pare ca, datorita folosirii uzuale, s-a introdus in dex si verbul "a vroi".

| mastadont a răspuns:

De fapt vreai este forma corectă conform DOOM 2. Și voiai este corect însă vine de la verbul a voi, vroiai este greșit conform aceluiași dicționar.
Recent însă a apărut DOOM 3 și e posibil ca și vroiai să fi fost introdus în acesta pentru că este forma cea mai folosită deși nu este corectă, dacă are cineva această versiune a DOOM-ului poate verifică și ne lămurește.
https://www.conjugare.ro/romana.php?conjugare=vrea

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Voiai este corect.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Si "vreai" e la fel de corect. "Voiai" e imperfectul de la "a voi", "vreai" este de la "a vrea".