| Bitzer a întrebat:

Mereu imi zgarie auzul raspunsuri de genul "n-am gasit nimic", atunci cand intrebarea este "ce ai gasit?". Este normal dpdv gramatical? Adica, daca n-ai gasit nimic, inseamna ca ai gasit ceva, nu?

Răspuns Câştigător
| Bitzer explică (pentru AshEldo):

Hmmm... ce vremuri.winking Alti oameni, alte raspunsuri. Chiar uitasem de faptul ca am mai postat ceva asemanator pe TPU. O fi varsta.
Semneaza, K. happy

9 răspunsuri:
| peperonies a răspuns:

NIMÍC, (I) pron. neg., adv., (II) nimicuri, s. n. I. 1. Pron. neg. (Indică inexistența unui lucru, a unui fapt etc.) Niciun lucru;

nu am gasit nimic - nu am gasit niciun lucru/fapta/chestie. care e problema? cum ai tras concluzia ca daca nu ai gasit nimic ai gasit ceva?

| anamariarot a răspuns (pentru peperonies):

Cred că se referă la întrebarea pe care o pune pentru a afla funcția sintactică, adică „ce am găsit?", de aici și confuzia pe care o are laughing

| Bitzer explică (pentru peperonies):

Pai, de exemplu, englezii spun "I don't find anything", nu "I don't find nothing". Acum vezi problema? Adica, gramatica lor nu este OK?

| Bitzer explică (pentru anamariarot):

Crezi gresit, nu mai ranji fasolea.

| peperonies a răspuns (pentru Bitzer):

Daca schimbam limba schimbam datele problemei.
in cazul asta e la fel ca in romana. i do not find anything. nu gasesc nimic. trebuie sa iei si forma verbului in considerare. daca e la negativ gen "nu am gasit nimic" nu poti sa scoti nu-ul din propozitie ca sa zici am gasit nimic ca asa ti se pare tie ca e ok. regulile de gramatica exista pentru un motiv.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, ai găsit nimic.

| Bitzer explică (pentru anonim_4396):

Daca nimic inseamna ceva inexistent, cum poti spune ca ai gasit ceva ce nu exista?

| AshEldo a răspuns:

Teoretic, logic... înseamnă că ai găsit ceva. Doar teoretic.