| AutumnDay a întrebat:

Pentru cursurile grele si complexe, cum reusiti sa invatati cel mai bine? Scriind de mana parti din curs sau doar citind?

Răspuns Apreciat de Editori
| iamprettybored a răspuns:

Salut! Cred că prin întrebarea ta vrei să afli cum ai putea tu la rândul tău să înveți cât mai bine cursurile, corect? Dacă este așa, sunt mai multe lucruri de care ar trebui să ții cont, aici sunt câteva:
1. Ce reprezintă de fapt „învățatul?" Probabil că, ai aflat și tu, în multe cazuri nu este suficient a citi de atâtea ori cursurile până le înveți pe de rost. Uite cum funcționează treaba: când înveți ceva nou, informația este ținută în memoria activă pentru un scurt timp. Aceasta este informația pe care o poți accesa imediat. Însă informația pe care o primim noi din jurul nostru este atât de multă, încât nu poate sta toată în memoria activă. Creierul nostru filtrează informația, proces ce are loc mai ales în timpul somnului, o analizează și decide care-i mai importantă și merită să rămână în memoria activă, și care trece în memoria pasivă (greu accesibilă; aici stau amintiri vechi la care rar ne mai gândim, de exemplu). Ca să reții informația pe care vrei să o înveți, aceasta trebuie să rămână în memoria activă. Povestea e simplă: dacă ce înveți nu i se pare important și creierului tău, informația trece mai repede în memoria pasivă. Caută povești, articole, caută să legi sentimente de ceea ce înveți; dacă pasiunea vine de la sine, înveți mai repede, dacă nu, caută motive să o placi mai mult happy Avem tot felul de videoclipuri și informații utile pe net în acest sens. Pe mine personal mă ajută să petrec cât mai mult timp cu subiectul pe care vreau să-l învăț, să mă familiarizez cu el, să citesc, să scriu, să desenez, ca să înțeleagă creierul că chiar e importantă pentru mine treaba aia happy

2. CUM mai exact se formează memoriile din minte? Prin sinapse neuronale. Adică neuronii pe care îi avem deja se conectează între ei prin alte moduri. De aceea cel mai bine învățăm dacă legăm noua informație de o informație veche: dacă inventăm o poveste/alegorie pentru diferite procese, venim cu scheme, imagini, sunete, orice care să fie legat de ceva ce cunoaștem anterior.

3. Logică. Asta este legat de ceea ce am zis mai sus, dar este foarte important: Dacă înveți ceva pe de rost înseamnă că nu ai înțeles care-i faza acolo. Ar trebui să înțelegi atât de bine subiectul, încât mare parte din informație să vină de la sine. Caută o înșiruire logică în ceea ce înveți, caută motivul din spatele fiecărui „de ce" care-ți dă bătăi de cap. Și asta merge cam la orice materie: științe exacte, mate, istorie, literatură. Multe „de ce"-uri au un răspuns logic. E mai ușor să înțelegi ceva decât să înveți pe de rost - în plus, așa știi sigur că nu uiți ce ai învățat.

4. Din păcate, nu totul are o logică bine definită. Unde nu este vorba de o înșiruire logică, structurarea te va ajuta. Ce înseamnă asta? Înseamnă să ai o ordine în informația pe care o înveți, să știi cum se leagă unele de altele. Schemele și cuvintele cheie ajută foarte mult în acest sens. După ce te familiarizezi cu subiectul, acestea te vor ajuta să nu te impacientezi și să știi exact informația necesară pentru examenul care urmează. Îți poți face liste, desene, tabele, cu culori diferite, orice te ajută să îți structurezi materia, să vezi ce e esențial și ce e secundar.

5. Află care este stilul tău de învățare și ghidează-te după asta. Asta are o importanță enormă. În funcție de tipul de memorie care te avantajează trebuie să te adaptezi. Cât de bine ții minte materia depinde foarte mult de stilul de învățare. Unii au memorie preponderent vizuală sau auditivă, kinetică, etc. Cea vizuală sau fotografică se bazează pe văz - încearcă să înveți mult din desene și notițe colorate. Cea auditivă, prin auz - învață cu voce tare, ascultă podcasturi/videoclipuri cu persoane care explică, înregistrează-te citind materia și ascult-o la căști când ești în autobuz, de exemplu. Cei cu memorie kinetică învață prin mișcare, prin atingere, prin experimentare.
Sunt doar câteva exemple, fă-ți un test online dacă nu știi sigur ce stil ți se potrivește. De reținut că putem învăța pe orice cale, dar unele căi sunt mai eficiente pentru fiecare în funcție de stilul de învățare.

6. Metoda Feynman: Nu știi cu adevărat materia până nu ești în stare să i-o explici și altuia. Serios, metoda asta face minuni. Prin simplul fapt că explici cuiva materia, ți-o fixezi mult mai bine în minte și ajungi chiar tu să o înțelegi mai bine și să fii mai stăpân pe tine. Chiar dacă nu ai cui să i-o explici, încearcă să ți-o explici ție - prin voce sau prin scris. Este foarte eficientă metoda, crede-mă.

7. Nu lăsa totul pe ultima sută de metri, mai ales dacă sunt lungi și grele cursurile. Nu vei învăța în două-trei săptămâni materia de pe întreg semestru; citește săptămânal cursurile care ți-au fost predate, vezi unde ai neclarități, întreabă-ți profesorul și/sau colegii. Pe bune, știu că sună groaznic, dar încearcă măcar. Dacă nu poți citi tot, revizuiește măcar ideile mai importante.

Sper să te ajute happy Și nu uita că nimic nu e imposibil, dacă îți dorești cu adevărat.

4 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Presupun că ai câțiva ani de școală, totuși, uite aici:

https://www.examenultau.ro/......eficienta/

| Frank51 a răspuns:

Se ia parte cu parte, apoi se rezolva dupa caz problemele. La sfarsit ramai cu niste capitole sau subpuncte importante dupa care te ghidezi.

| AdelinaC a răspuns:

Eu invat combinand cititul cu scrisul de mana

| Ana7807820 a răspuns:

Personal, le tocesc pana imi intra in cap. La materii de tip biologie etc. incerc sa gasesc exemple din viata de zi cu zi si sa le compar cu ce e in lectie.
La materii ce trebuie sa calculezi mult, nu ai de ales: trebuie sa faci exercitii din partea care nu o intelegi pana cand o stii de pe rost (nu mecanic)

Întrebări similare