| AlexDNK a întrebat:

Salut.Asi dori sa va dati parerea despre o persoana care m-a deranjat anonim.Acea persoana am observat ca foloseste in loc de sunt, SANT.Eu m-am gandit ca ar fi peste 30 de ani pentru ca stiu ca pe vremuri se scria cu sint dar nu stiu nimic despre cei care folosesc sant.Asi dori pareri gen varsta sau in ce zone ale tarii s-ar folosi asa ceva.Va multumesc

Răspuns Câştigător
| pietrean a răspuns:

Nu ai cum sa-ti dai seama din ce zona a tarii,ce varsta ar avea, despre felul, temperamentul omului, ce foloseste cuvantul SANT, in loc de SUNT.Eu sunt o persoana mai invarsta,dar chiar acest cuvant il scriu cu U. Celelalte cuvinte,care se despart cu liniuta,mereu le scriu ca pe vremuri.
Ce am observat,ca majoritatea copiilor si tinerilor,de azi,nu mai folosesc virgula,punctul,semnul exclamarii si intrebarii,literele mari pentru nume persoane,tari, ape, munti, pentru cuvintele de la inceputul propozitiei, frazei.Totul este ca o insiruire de cuvinte, ca trebuie sa stai cu picioarele in apa rece, ca sa intelegi ceva!
Doar dupa un cuvant, nu poti sa-ti dai seama, cine este persoana.Nici macar dupa vocabular:acum injura si tinerii si batranii,nu cunosc sensul cuvintelor, nici tinerii, nici batranii(nu majoritatea!).
Chiar pe acest site,am gasit,cativa tineri,politicosi,civilizati,coerenti in gandire si scris( dar foarte, foarte, foarte putini), restul, le este lene sa caute anumite rapunsuri pana si de pe GOOGLE.Prefera sa puna intrebari puerile si ridicole, decat sa se informeze singuri.

| AlexDNK explică (pentru pietrean):

Multumesc pentru raspuns.Si de documentat m-am documentat pe google dar nu am gasit decat ca este incorect si m-am gandit ca poate orasele de la granita cu Republica Moldova sau alte zone ale tarii folosesc alte cuvinte.

11 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Vremurile de care spui cand se scria cu sint nu sunt prea departe.Inainte de Ceausescu sa stii ca se scria sunt.
Pentru că ne place să scriem după normele în vigoare, spunem că ar fi corect doar Sunt. Însă ştim că există controverse asupra acestui verb şi mulţi o să ţină neapărat să ne spună că ei aşa au învăţat. Nu vă atragem atenţia când scrieţi Sînt, deşi nu mai puteţi spune, în context, că nu aţi ştiut cum e corect. Totuşi, vă avertizăm că verbul Sânt nu există sub nicio formă în nicio normă.
corect - Sunt
confuz(vechi) – Sînt
greşit – Sânt
Sursa:http://scri.ro/sunt-sant-sint-48.html

| darrio2007 a răspuns:

Si SUNT de acord cu BiuL.Ca sa criticam pe altii, in primul rand trebuie sa scriem noi corect.

| pietrean a răspuns (pentru darrio2007):

Omul nu a criticat pe nimeni, doar face pe detectivul!

| BiuL a răspuns:

El scrie "sant" in loc de "sunt", si tu "asi" in loc "as" cum e corect.
Mai bine invata sa scrii corect si apoi da-ti cu parerea despre modul de scriere al altora...

| pietrean a răspuns (pentru BiuL):

Ce a intrebat omul si ce ai inteles tu!

| PedoBarbie a răspuns:

SANT=sfânt
sînt=sunt spus după vechiul dex
sunt=a fi, eu sunt, etc.

| pietrean a răspuns (pentru PedoBarbie):

GRESIT: sfant e una, sant(de la verbul a fi) e alta, nu sunt sinonime.

| PedoBarbie a răspuns (pentru pietrean):

Sant înseamnă sfânt sant nu inseamnă sunt ci sînt e Tu nu şti

| pietrean a răspuns (pentru PedoBarbie):

SANT(forma veche) sau SUNT(forma noua)=de la verbul a fi.
SFANT=o persoana care din punct de vedere religios este considerata foarte apropiata de Divinitate si fara pacate.
Cred ca eu stiu, deoarece am prins "ambele vremuri".Tu, dupa cate am vazut in postari, esti cam micuta si imatura.
Poate in zona ta la SFANT, se spune SANT, dar asta inseamna ca este un regionalism.Asta o stiai?
Si mai foloseste naibii si semnele de punctuatie, ca nu se mai intelege nimic din ceea ce scrii! Restul literelor mancate, poate le mai inteleg, ca dispar din cauza vitezii cu care tastati(sper) si nu din cauza inculturii!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Caca