Nu este "obligatie", ci parte din invatarea muncilor gospodaresti.
Peste cativa ani veti intemeia cate o familie, veti avea locuinta voastra, unde va trebui sa tineti si curatenie.
Ar fi mare rusine sa nu stii matura, spala pe jos, sa prepari o mancare simpla.
Noi am invatat inca din clasele primare cum sa ne coasem o nasture sau o camasa rupta, cum sa spalam cu mana, cum sa ne facem cateva mancaruri simple (sandvitch, ochiuri, papara, cateva feluri de supe simple. La sfarsitul clasei a 4-a am fost intr-o tabara in munti, organizata de scoala pentru cele doua clase paralele, iar acolo am facut curat, am facut mancare, focul cu lemne etc., profesorii numai ne-au aratat cum trebuie.
In cele trei saptamani ne-am simtit de minune, si acum avem amintiri frumoase. Si tot ce am invatat in aceea tabara mi-a fost de folos de multe ori mai tarziu.
Orice loc de munca trebuie tinut curat in permanenta!
Tu ai locul de munca actual in scoala, sala de clasa /sport /ateliere etc.
Femeia de serviciu nu este gunoier, sa cara gunoiul vostru. Ea sterge praful, spala pe jos si unde mai este necesar ocazional.
Gunoiul facut de voi, elevii, trebuie adunat tot de voi, pe rand.
Daca la un loc de munca nu vrei sa faci curat, asta inseamna refuzul executarii indatoriilor (protectia muncii) si poti fi dat afara disciplinar! La fel se poate sanctiona si in clasa.
Nu este "obligatie", ci parte din invatarea muncilor gospodaresti.
Peste cativa ani veti intemeia cate o familie, veti avea locuinta voastra, unde va trebui sa tineti si curatenie.
Ar fi mare rusine sa nu stii matura, spala pe jos, sa prepari o mancare simpla.
Noi am invatat inca din clasele primare cum sa ne coasem o nasture sau o camasa rupta, cum sa spalam cu mana, cum sa ne facem cateva mancaruri simple (sandvitch, ochiuri, papara, cateva feluri de supe simple. La sfarsitul clasei a 4-a am fost intr-o tabara in munti, organizata de scoala pentru cele doua clase paralele, iar acolo am facut curat, am facut mancare, focul cu lemne etc., profesorii numai ne-au aratat cum trebuie.
In cele trei saptamani ne-am simtit de minune, si acum avem amintiri frumoase. Si tot ce am invatat in aceea tabara mi-a fost de folos de multe ori mai tarziu.
Da ai perfecta dreptate, nu esti obligat sa faci curat pentru asta sunt platite femeile de serviciu din licee scoli etc.
E o chestiune de autoritate. V-ați întâlnit acolo:
- diriginta ta care vrea să-și demonstreze autoritatea asupra clasei (poate chiar trecând peste limitele ei)
- tu, care vrei să-i demonstrezi că își depășește limitele (poate chiar luându-i nedrept o parte din teritoriu)
Și ați făcut ceartă pentru un pahar. Ca niște copii.
Într-o zi, mai încolo, o să ai de dus pampers și alte chestii. O să vezi atunci că nu se-nvârt toate între a sfida sau ați demonstra autoritatea. Că e nevoie și de colaborare, mai degrabă decât de competiție. Că cele mai multe lucruri le faci de dragul altora, nu pentru că trebuie făcute.
În locul ei te-aș fi rugat frumos o dată. Dacă refuzai, aș fi dus eu gunoiul. Și n-ar fi ieșit cu scântei și ar fi avut toată lumea de câștigat. Chiar dacă aș fi continuat să fiu antipatic pentru tine, aș fi câștigat respect din partea clasei, ceea ce ar fi condus la o atmosferă mult mai bună și potrivită pentru educație.
O fi avut și ea ziua ei proastă. I-o fi venit ceva rapoarte de făcut și se-ntreba la ce bun alte hârtii și când o să le mai facă și pe alea.
(Când am lucrat în învățământ n-am vrut niciodată să fiu diriginte. Pentru o sumă în plus - bătaie de joc - să-ți urci în cap și părinți și elevi... și colegi și director.)
Oricum, când faceți chestii de genul ăsta gândiți-vă la ce lume contribuiți. La aia în care o să fii liniștit stând acasă știindu-ți copiii la școală?
Nu esti obligat/ responsabil sa faci tu curat la scoala! Tu esti acolo sa studiezi si atat.
Bineinteles, asta nu inseamna sa lasi gunoaie pe oriunde, ci in cosul de gunoi, de care femeia/barbatul de servici este responsabil mai departe.
Cred ca este nedrept ceea ce sugereaza diriginta ta si probabil nu ar trebui sa se ocupe cu educatia elevilor daca are o asemea gandire! In orice tara civilizata ar intra in mari probleme daca s-ar afla.
Incearca sa fi mai impunator, cere-ti drepturile!
Ia citește cum se face curat in scoli într-o țară ca Japonia. Sper că o consideri destul de civilizată pentru standardele tale.
Stiu cum se face curat in Japonia, desi nu sunt de acord cu asta.
Elevii merg la scoala sa invete. Atat!
Pai din cauza asta ei sunt unde sunt.și noi unde suntem.
Nu cred.
Noi suntem unde suntem pentru ca la noi se invata si evalueaza acelasi lucru de ani de zile la bacalaureat/examene, ca na, cultura generala care nu ne prinde de folos cu nimic
La ei in schimb ti se permite sa fii creativ, nu in aceeasi groapa.
Am pățit și eu, am dat test azi la un modul pe care îl fac cu drg. Și eu am calculat un exercițiu în mintea mea și nu cu formula dată de ea și răspunsul era corect dar nu a vrut să-mi puncteze pentru ca nu am folosit formula ei... Nu are voie omu în tara asta sa gândească diferit.
Mi-a placut faza cu "elevii merg la scoala sa invete"!
Asadar, sa le cerem sa lase acasa, atitudinea de superiori, vocabularul golanesc, tigarile, telefoanele cu care se joaca in pauze, ca la scoala se merg doar sa invete si nu au nevoie de telefoane!
Acasa, parintii ar trebui sa-ti ceara sa faci munca, daca vrei altceva de ce au ei obligatia sa-ti ofere, adica educatie, haine si mancare.
Vrei telefon? Muncesti 3 luni de zile in casa, spaland vasele.
Vrei laptop? Muncesti 6 luni in casa, spaland faianta in baie si tot asa. Ma rog, ma refer la cei de peste 13-14 ani, care nu-s chiar asa de mici, dar au pretentii mari.
Evident, la fel ca si bonusurile, se aplica si penalizarile. Ai luat un 4 la un obiect, ti se confisca telefonul pe 1 saptamana, sau ti se taie internetul pe 1-2 saptamani, sau pana iei un 10, ca sa-ti corectezi nota.
Cred ca, in felul asta am fii corecti fata de voi, in special astia care se cred mai presus decat un parinte sau profesor.