| Aurora736 a întrebat:

Am o întrebare la voi. Știu că mulți o să spuneți că părinții sunt importanți, că trebuie să mă bucur că îi am etc., dar azi vreau un sfat de la o persoană mai puțin emoțională pe subiectul ăsta, care să îmi spună cum pot să rup legătura cu mama.

De ce? E simplu. E o persoană toxică care mereu a știut să șantajeze emoțional, să te facă să faci cum vrea ea, să te controleze. Îți dea bani cu mențiunea "ia, că și așa nu te-am ajutat cu nimic și vreau eu să știu că am făcut ceva pentru tine", iar după îți scoate ochii dacă nu o poți ajuta, că ti-a dat ca să poți să îi faci, să îi dai, să o duci etc. Te ajută cu ceva, iar dacă te cerți cu ea și nu mai vrei să îi vorbești, zice "păi cum să nu mai vorbești cu mine, că doar eu te ajut". Toate ideile noastre sunt proaste, doar ale ei sunt bune, îți ascultă planurile, nu zice nimic, dar când e ea sictirită își dă arama pe față și zice "sunteți proști că ați investit în aia" sau "lasă că o să vedeți voi că e pierdere", și uneori chiar am senzația că își dorește atât de tare asta încât uneori chiar ne merge rău din pricina ei.

Mai are și fazele astea când zice către oameni despre copilul nostru că e de la țară, subtil la faptul că e țăran. Când face mișto public de greutatea soțului meu "seamănă nepotul cu bunicul, că tata nu vezi ce slab e?" încât să audă soțul meu. Ca să nu mai zic de acuzele la adresa soțului meu, că după zice "da, eu nu îți spun să te superi, îți dau un sfat sau îmi zic părerea". Bagă uneori de la ea că a zis nu știu cine că ne descurcăm rău, că suntem săraci, că soțul meu face nu știu ce greșit, și cu cât aprofundez discuția, îmi dau seama că e părerea ei, nu a acelor oameni. Când îi muncesc ceva și nu îi iau bani, insistă să îmi dea, că nu vrea, doamne ferește, să îi facem gratis, că doar dă la copiii ei, iar după le spune oamenilor că ne-au plătit să îi facem x lucru. Până și privirea aia când se încruntă și când e cu nasul pe sus te răcăie pe creier. Am cumpărat recent ceva la mâna a doua, de fapt nici nu era folosit obiectul, doar că oamenii s-au răzgândit Și le-au pus la vânzare. I-am spus și ei că sunt la un preț bun, dacă are nevoie, că și noi ne-am luat, și a zis că ea nu își ia rondiuri (în sensul de jerpelituri, lucruri folosite). Când era vorba de ceva chestii pentru casă, nu lenjerie. Și acum nu vă gândiți că ea e bogată sau de sânge albastru; a lucrat barman, ospătar și croitor, are un apartament minuscul și nerenovat de zeci de ani și o pensie de nici 2000 de lei. Sunt astea și multe altele pe care nu are rost să le mai înșirui. Vreau să rup legătura cu ea, dar nu să o jignesc sau să pună restul familiei să mă sune, că de ce nu vorbesc cu ea. Vreau pur și simplu să mă caute doar când ar fi ceva rău cu tata sau cu ea. Idei?

6 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Pai n-o mai bagi in seama si iti vezi de treaba. Ii spui ca nu vrei sa mai ti legatura cu ea pentru ca iti scoate ochii constant si ca te critica mereu. Iar tu nu tolerezi lucrul asta.

Nu are rost sa o dai cu ocolisuri si sa incerci sa indulcesti situatia. Pur si simplu tu trebuie sa stii ce vrei de la viata si de la tine insuti. Daca tu nu suporti lucrurile mentionate de tine mai sus, transmite-i asta si nu o mai baga in seama.

Daca reusesti sa o faci, nu trebuie sa mai te bazezi pe ajutorul ei deloc. Cand o fi sa iti fie mai greu, cauti ajutor in alta parte.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Pai ai zis de la inceput. Solutia e in intrebare - e o persoana nociva, blocheaz-o si cu asta-basta. O mai suni tu de sarbatori si gata.

| Kiran a răspuns:

Nu exista raspuns in care ea sa nu te critice rudelor.
Obisnuieste-te sa nu iti mai pese parerea ei, ghionteste-o cu aceleasi cuvinte, arata-i ca poti sa mentii capul sus cand ea te mustra, o sa se agraveze putin situatia dar va vedea ca ai acelasi sange cu al mamei tale si ca ripostezi.

| Fatamuntilor a răspuns:

Raspunsul tau e in intrebare...
atata timp cat mama ta este inca in putere si esti in stare sa te descurci nu vad necesare aceste discuti.
Daca mama ta nu e multumita de lucrurile pe care tu i le dai (banuesc ca din inima) isi pooate cumpara.
Las-o sa te caute cand are cu adevarat nevoie de tine
Sun-o de ziua ei, de sarbatori si cam atata.
Poate asa va aprecia ajutoorul tau asa cum poti.

| Aurora736 explică (pentru Fatamuntilor):

Problema era ca tata sa imbolnavit și cumva îmi e jena sa nu întreb de el dacă e bine.Si asa acum baga șantaj emoțional, îmi scrie ca nu mă lasă soțul meu sa vorbesc cu ea (de la el ne-am certat ultima oara) iar dacă vede ca nu merge asa îl baga pe tata în discuție ca e bolnav și eu nu ii dau nici un telefon.

| TimberWolf a răspuns:

Da, este o persoana toxica si trebuie rupta legatura cu ea definitiv, mai ales ca acum esti pe picioarele tale.