| TomaLarisaIonela a întrebat:

Buna ziua, am si eu o problema, ma poate ajuta cineva cu un sfat? Socramiu a decedat acum 4 ani iar sotul meu acum 1 si 6 luni. Eu locuiesc cu socra-mea, mai am un cumnat dar nu locuieste cu noi. De cand a decedat sotul meu stau nu mai amenitari ca ma da afara din casa, mi-a oprit gazele si lumina, mi-a luat cheia de la usa sa nu ma intru in casa, casa era pe numele lui socramiu dar dupa 4 ani tocmai acum se face succesiunea. Eu i-am dat in judecata pe amandoi, avocata mi-a zis ca am de asteptat pana se face succesiunea dupa socramiu, are vreun drept sa-mi opreasca gazele si lumina? Ce pot face in privinta asta? O zi buna

7 răspunsuri:
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Îmi pare rău că treci prin asta. Soțul tău ar fi trebuit să facă succesiunea după decesul socrului.
Este bine că ai angajat avocat sa îți reprezinte interesele

Soacra ce spune? E de acord cu ce face fiul ei? Ea nu e afectată de lipsa curentului, a gazului?

Dacă vrei să rămâi acolo, roagă un vecin să poți trage un fir pentru curent și le platesti lor. Îți poți lua o plită pe inducție sa îți poți gati. Acum că vine vara te poți descurca, însă gândește-te cum te vei încălzi la iarna.

Pt liniștea ta mentală, poate ar fi bine sa îți cauți altundeva: o chirie ceva. Vei primi partea soțului tău, dar merită consumul de nervi?

| eliancodrut a răspuns:

LaSteauaCareaRasarit bate campii: te intreaba daca este de acord cu ce face fiul ei. Pe care? Cel decedat, adica fostul tau sot? Sau sa tragi un fir pentru curent.
Daca ai domiciliul acolo, nu te poate da afara.

| darrio2007 a răspuns (pentru eliancodrut):

Mai are un cumnat, din cate spune.

| eliancodrut a răspuns (pentru darrio2007):

Da, are, dar acela nu locuieste cu mama lui. S-ar putea sa intervina si cumnatul ei, deoarece zice ca i-a dat in judecata pe amandoi. Grea e limba romana. ma refer la cea din intrebare.

| eliancodrut a răspuns:

Ce astepti dupa succesiune? Stii cat ai dreptul din casa? Cred ca nu primesti atatia bani cati cheltui in judecata. Si apropos, pentru ce i-ai dat in judecata?
Conform art. 972 din Codul civil mostenirea socrului tau se imparte astfel:
- 5/8 soacra
- 3/16 fostul tau sot
- 3/16 cumnatul tau.
Deoarece nu ai copii cu fostul sot, partea fostului tau se imparte astfel:
- 1/16 iti revine tie;
- 1/16 revine soacrei tale;
- 1/16 revine cumnatului tau.
Deci tu mostenesti doar 1/16 din casa.
Sicanarea nu este legala daca ai domiciliul acolo.

| Pacientul0 a răspuns:

Îmi pare rău că treci prin asta. Pe scurt:

- **Soacra nu are dreptul legal să te lase fără utilități** (gaze, lumină), mai ales dacă locuiești acolo cu forme legale (de exemplu, dacă ai avut domiciliul stabil acolo sau dacă ai fost căsătorită cu fiul ei și ați locuit împreună).
- **Până la succesiune**, casa este în indiviziune (adică nu aparține doar soacrei, ci tuturor moștenitorilor), deci nu poate decide singură cine stă sau nu acolo.
- **Ai făcut bine că ai dat în judecată**. Până la finalizarea succesiunii, poți cere în instanță să nu fii evacuată și să ai acces la utilități.
- Dacă ai copii minori cu soțul tău, ai și mai multe drepturi (protecție specială).

**Ce poți face acum:**
- Anunță furnizorii de utilități că locuiești acolo și cere reconectarea (poate fi greu fără acte, dar merită încercat).
- Cere avocatului să urgenteze procesul și să ceară ordonanță președințială pentru acces la casă/utilități până la succesiune.
- Dacă te amenință sau te împiedică să intri în casă, poți suna la poliție pentru tulburare de posesie.

Ține legătura cu avocatul tău și cere să te ajute să-ți protejezi drepturile până la succesiune.
Multă putere!

| TomaLarisaIonela explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Buna multumesc pentru sfat mi asi dori tot sufletul meu sa plec de aici sa stau linistita dar din pacare nu pot sa plec de aici pana nu se rezolva treaba, eu cu sotul meu am investit foarte multi ani pentru renovarea casei