Întrebare recomandată | NesquikDuoSpecial a întrebat:

Buna ziua TPU.
Fiica mea de aproape 11 ani se maturizeaza repede. Imi cere sa o pensez, bine aici are dreptate, avea nevoie, iar acum imi cere o data la 3-4 saptamani ca cica ii cresc firele la loc.
Nu o las sa-si faca cont pe facebook, iar cand am aflat cs are pe TPU m-am ratoit la ea de ce ca ii pot afla altii date personale (da acum scriu de pe contul ei, eu nu am si nici n-o sa-mi fac)
Mi se pare incredibil ca la varsta ei vrea cont pe facebook, se supara si imi explica : toti colegii ei (majoritatea mai mici) au cont si rad de ea ca n-are, i-am spus ca la 11 ani o las cu conditia ca doar prietenii aprobati de mine sa-i vada numele si poate chiar pozele, dar ea ma bate la cap cica facebookul este ca toata lumea, oricine sa te cunoasca si sa socializeze cu tine, dar n-o inteleg!
O pasioneaza machiajul, desi nu se machiaza decat foarte rar cu luciu de buze si fard de pleoape destul de discret caci altfel nu o las. O pasioneaza mult, citeste pe internet tot feluri de informatii. M-a machiat si pe mine(smokey eye+sprancene+bronzer+ iluminator si ruj, cu produsele mele, ea n-are) si am ramas surprinsa de faptul ca look-ul era impecabil si stilat.
Ea vrea sa isi comande corector, rimel transparent de pe un site si imi tot spune : colegele ei se machiaza, se imbraca cu ce vor, chiar tocuri. Eu ii interzic sa faca acest lucru, mi se pare absurd iar ea e suparata.
Ea nu-mi zice cand vrea un lucru si tanjeste pe ascuns, cum ar fi un balsam de buze cu protectie solara pe care eu mi l-am luat si ea.
Gresesc eu undeva? Sau ea? Ce as putea face sa-i explic ca greseste total? Sau n-o face? Ce sa fac ca s-o "inteleg"?

Răspuns Câştigător
| h3r a răspuns:

Bună! Să-ți crească fetița sănătoasă și cuminte, să te poți bucura de ea!
Probabil mulți ne vor judeca că suntem aspre, eu teoretic, tu practic!
Sunt de acord cu tine, mai exact ca ea să nu aibă astfel de conturi fără aprobarea ta!
Am văzut că apreciezi dorința ei pentru make-up, foarte bine! Îndrum-o, însă n-o lăsa să aplice pe ea noile tehnici, respectiv corector, rimel foarte încărcat, balsam cu protecție solară etc... este mult prea mică pentru asta.
Cât despre rimel transparent, balsam de buze mai simplu/colorat, un gloss sunt de acord, inclusiv ojă! Este păcat să ajungă de pe acum la toate prostiile, își va strica tenul, fața.
Explică-i faptul că dacă fetele din clasa ei fac anumite chesti, nu înseamnă neaparat că este ceva de bine! Tu ești mama ei, pe tine să te urmeze.
Va crește și își va dori și mai multe, sfatul meu este să n-o lași prea de capul ei, ci doar să-i fi alături, arătându-i că nu se poate ascunde de tine.
Sprijin-o în specialitatea ei, viitoare make-up artistă, să zicem așa! Învaț-o pe parcurs cât mai multe!

Apropo, cu pensatul în mare măsură sunt de acord, deoarece e posibil să aibă sprâncele foarte evidențiate, mari și dese.

Fetița ta, pe neașteptate va deveni domnișoară, iar tu va trebui să fi mândră de ea, fără regrete.

Nu greșește total, ci doar vede la alții, iar tu ca mămică va trebui să-i arăți ce este bine și ce nu pentru vârsta ei!

13 răspunsuri:
| CautNume a răspuns:

La 11 ani nu-si alege nici macar hainele? straight face

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Sa fii prietena ei si nu mama ei. Explica-i pe intelesul ei ca poate fi agresata pe net. Sa-si aleaga incet si cu grija prietenii ei. Las-o sa-si faca cont. Daca o blochezi va face mai rau. Ajut-o sa inteleaga ca este tanara si arata mai frumos nemachiata. Daca insista nu continua sa te ratoiesti la ea. Explica-i ca tocurile deformeaza piciorul care nu este format si ca va avea reumatism. Cauta sa vezi daca gasesti articole pe net. Ei au mai multa incredere in net de cat in cei "batrani". Poti sa vorbesti pe net si cu un consilier. Sunt asemenea site-uri. Aici majoritatea sunt copii si nimeni nu te va putea sfatui corect. Din intamplare eu chiar sunt batran.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca e sa cautam greseli si altii au: "Nu o las sa-si faca cont pe facebook, iar cand am aflat cs are pe TPU m-am ratoit la ea de ce ca ii pot afla altii date personale (da acum scriu de pe contul ei, eu nu am si nici n-o sa-mi fac)"
Ce inseamna "cs" si unde-i punctul de la sfarsitul oricarei propozitii?

| NesquikDuoSpecial explică (pentru Salontanul):

Nu v-am reprosat nimic, doar ca n-am inteles cuvantul. Aveti vreo problema?

| Salontanul a răspuns (pentru NesquikDuoSpecial):

Da. De ce?

| Dariusuu a răspuns:

Bună.

Nu pot înțelege de ce unii părinți își transformă copiii în păpuși sau în accesorii. Nu am aprobat și nici nu găsesc frumoasă o copilă machiată, coafată și plină de bijuterii la vârste fragede și foarte fragede.

Încă nu sunt părinte dar mă bucur de copilăria frumoasă pe care am avut-o, prin lucruri simple și jocuri.

Te admir foarte mult pentru asta pentru că nu-i răpești copilăria cum fac majoritatea mamelor.

Dar de ce încearcă părinți să le răpească asta?

Și da, chiar e incredibil ce se întâmplă.

Ai toată admirația mea, si respectul meu, fă-o să înteleagă că greșește enorm, chiar dacă ea nu crede va întelege mai târziu.

Ai grijă de fiica ta. O zi superbă îți doresc.

| Disharmony a răspuns:

Deci fiică-ta vrea cont pe facebook, doar pentru că toţi colegii ei au aşa ceva şi râd de ea fiindcă nu are. E ''pasionată'' de machiaj (pentru că celelalte colege se machiază, poartă pantofi cu toc, se îmbracă în ce vor ele) şi tânjeşte după un balsam de buze.
...
Doamnă, fiică-ta e la mile distanţă de maturizare.

| lizy12iul a răspuns:

Buna,nu te supara asa de tare pe ea,e normal sa vrea sa faca ce fac si ceilalti copii,consider ca ar trebui sa ii dai mai multa libertate,sa o lasi sa se imbrace cum vrea ea,sa o lasi sa aiba cont pe facebook,fiindca nu e asa de grav, poate sa isi faca cont privat si numai cine ii este prieten sa ii vada pozele si informatiile, iar daca nu vreti nu ar trebui sa puna multe informatii.
despre machiat cred ca e putin devreme pentru ea, dar pana la urma tot o sa se intample, si eu am avut prietene care se machiau la scoala iar apoi se demachiau cand placau acasa ca sa nu le vada parintii.
mai bine sa stiti de ea decat sa o pierdeti ca sa zic asa.De machiat toate fetele se machiaza,unele mai mult ca altele,iar daca ei ii place si are talent,lasatio sa il dezvolte.
Mama mea m-a lasat sa fac tot ce dmneavoastra nu o lasati pe fata voastra,si nu am luat-o pe alte cai,si eu ma machiam dar cu varsta mi-am dat seama ca nu este asa mare chestie machiajul si ca imi provoaca riduri si mai multe.
Multe fete se maturizeaza mai repede decat au facut-o altele, e de bine nu e de rau, o sa isi dea seama ce e rau si ce e bine mai devreme, dar e bine sa fie decizia ei si sa nu fie influentata de catre parinti fiindca mai tarziu o sa regrete.
Vremurile sau schimbat iar acum copiii stiu mai multe ca parintii, pur si simplu trebuie sa acceptati asta.
Daca o tineti din frau probabil o sa se indeparteze si o sa fie mai rau...numai bine

| MayanMistica a răspuns:

Nici eu nu sunt de acord cu aceste conturi.Stiti ce s-a intamplat pe facebook cu adolescenta aia din Olanda? Va spun eu : a fost omorata! Da, omorata. De catre iubitul unei prietene de-a fetei moarte. A plecat de la o cearta intre ele doua si s-a ajuns unde s-a ajuns. Si a mea a vrut cont pe facebook. I-am zis ca daca vrea cont vreau sa stiu cu cine socializeaza. Daca nu am acces atunci ii blochez contul pur si simplu.I-am zis ca mai bine sa stiu ce face decat s-o gasesc moarta in tufisuri sau violata de nu stiu ce pedofil. De machiat o mai machiez eu cand e vorba de-o sedinta foto ( ea aplica pentru roluri in filme si ii trebuiesc poze cu diverse machiaje), dar la scoala nu foloseste niciun fel de machiaj. Are de-abia 13 ani si jumatate iar de baieti si nu vrea sa auda. Si lasa ca nu ii trebuie inca. Am invatat-o ca nu trebuie sa faca lucruri doar pentru ca altii le fac. Daca fetele din clasa ei vor veni gravide la scoala va trebui sa faca si ea asta?!
Succes!

| Littleman11 a răspuns:

Salut. In ziua de azi e ceva normal sa ai cont pe facebook la varsta asta deoarece asa sunt vremurile. Fiind mama ar trebui sa intelegi ca vremurile se schimba si ca daca o sa fi putin mai blanda cu fiica ta poate o sa te inteleaga.Incearca sa fi prietena cu ea si sa ii spui ca poate sa isi faca cont dar sa nu deie datele adevarate sa puna date false... sper ca te-am ajutat happy.

| DeuTza22 a răspuns:

Buna. In primul rand sa stiti ca eu sunt copil si o sa va spun din perspectiva mea. Daca gresesc corectati-ma. In primul rand, cu facebook-ul, lasati-o sa-si faca cont. Exista o optiune prin care numai prietenii pot sa ii vada pozele si puteti sa vedeti ce prieteni are.Cu machiajul aveti dreptate, dar un gloss sau un strugurel nu o sa ii faca rau. In legatura cu tocurile, luatii pantofi cu toc mic, dar care sa faca mai mult zgomot. Asta ii va da impresia ca sunt mai mari decat par si o va multumi. In rest icercati sa rezolvati problema explicandu-i ca facebook-ul ascunde pericole si ca trebuie sa fie atenta, ca machiajul strica tenul si imbatraneste fata, iar tocurile ii deformeaza mersul. Trebuie sa incercati sa fiti cat mai apropiata de ea si sa o ajutati cand are nevoie, fara a tipa la ea, deoarece este copil si greseste.
Sper ca am fost de ajutor!

| nOangel1259 a răspuns:

Bună ziua, și eu am 11 ani. ( : vreau să vă zic, că și eu am avut cauza ei, și pe mine m-au pasionat toate astea... numai că eu o faceam. am început să mă machez de pe la 10 ani, și eu mă duc la coafor să mă pensez, am și cont de facebook, din 2011 chiar. părerea mea este să o lăsați puțin, să se macheze, deoarece la un momentdat se va plictisi. și va începe să se macheze mai mult ocazional, sau mai rar și discret. așa am făcut și eu, m-am machiar cam o lună în continuulaughing, și după m-am plictisit. nu cred că o lună strică ceva, mă refer la față și de astea. toți părinții se tem că fiica/fii lor se maturizează repede. dar. ei mereu vor rămane copii, dacă înțelegeți ce vreau să spun. ( : sper că v-am ajutat. ( știu, am răspuns după un an.rolling on the floor ) multă sănătate vă doreeesc : 3