In primul rand copilului tau trebuie sa-i explici ca, in casa voastra nu are de ce sa teama, pentru ca voi il protejati. Apoi este bine ca inainte de culcare sa nu-l lasati sa se uite la desene animate care sunt violente, pentru ca pot sa-l influienteze. De asemenea, este bine sa-i cititi povesti in care totul se termina cu bine si sa stati cu el pana adoarme, iar daca in cursul noptii se trezeste si spune ca a avut un vis urat, trebuie sa-i explicati ca aceasta nu este realitatea si sa-i permiteti sa stea in pat langa voi, pana adoarme, dupa care sa-l duceti in patutul lui.
Vedeti de ce ii este frica si atunci, in mod concret, trebuie sa-i demonstrati ca frica lui nu are baze reale si deci nu este cazul sa-i fie teama. In camera in care doarme, lasati o lampa de veghe, cu un bec de 25 wati si atunci cand se trezeste o sa poata vedea in camera si se va convinge singur ca nu are de ce sa-i fie frica.
Copii au o imaginatie bogata si de aceea si inventeaza tot felul de lucruri de care se tem, pentru ca nu le cunosc.
Dupa ce va avea un nivel mai mare de cunostinte, acest lucru va dispare de la sine. Fiecare copil are temerile sale, unuia ii este frica de intuneric, la altul de zgomote( voci rastite ridicate care il fac sa se simta amenintat), la altul de inaltime(refuza sa se dea pe topogan) etc. Pe rand toate aceste temeri trebuie sa fie "demontate" (prin explicatiile pe care le veti da) si atunci intelegandu-le nu o sa-i mai fie teama de ele. Mult succes si nu va ingrijorati copilul vostru este normal si la aceasta varsta este posibil sa se manifeste acest gen de angoase, care ulterior vor disparea, cu sprijinul vostru asa cum am specificat mai sus.
Pai de unde a capatat aceste frici? I-ati vorbit de bau-bau.intuneric.camara si altele. voi l-ati speriat? sau de la gradinita? Da-ne mai multe detalii ca sa te putem ajuta cu mai mult folos.
Incercati cu mult tact sa-i explicati totul... daca nu reusiti nu disperati...reveniti cu detalii...
Daca are o frica de intuneric, eu am reusit sa trec peste problema asta cu o lampa de veghe de forma unei broscute, ca cea de aici.
http://magazinsalajan.com/....../index.php
anonim_4396 întreabă:
Clannad întreabă: