| CLaudia2812 a întrebat:

Salutare TPU. Revin dupa o pauza lunga cu o intrebare deoarece fratele meu sufera de o oarecare problema de interactiune cu restul lumii. Am incercat sa-l ajut cu sfaturi/exemple de experiente proprii, a fost si la sedinte de specialitate, insa in urma unei discutii mai deep cu el, ajung la concluzia ca intr-adevar e nedreapta situatia.

Pe scurt, NU E CEVA GRAV, insa se simte foarte nedreptatit de comportamentul ipocrit & standard dublu pe care lumea il are fata de el.

Vin cu cateva exemple date de el:

1. S-a intamplat sa iasa la mai multe date-uri cu diverse fete, insa isi primise deseori feedback direct sau indirect cum ca ar fi ba prea direct sau chiar nesimtit, iar alteori ca ar fi prea timid.

In conditiile in care, spune el, alti baieti cu actiuni similare au fost vazuti ca fiind siguri pe ei si cu sex appeal (actiuni care in cazul lui au fost vazute ca nesimtire) sau ca niste gentlemani si oameni cu rabdare si inteligenta emotionala (lucruri care in cazul lui au fost observate ca timiditate).

2. Are un grup de prieteni de mai mult timp, insa a observat si aici o nedreptate:

Cand el incearca sa organizeze diverse iesiri DIN TIMP, lumea il considera stresat. Pe cand pe altii, ii considera "organizati".

Cand el a incercat da faca lucrurile spontan, i s-a spus indirect ca e dezorganizat si ca logic ca lumea are deja activitati etc. Pe cand altii, cand vin cu spontaneitate, sunt vazuti ca niste oameni foarte creativi.

3. Lumea are pretentia de la el sa-i inteleaga cand au momente grele, nu au chef etc. sau i se spune sa nu ii judece pe altii deoarece nu stie ce se ascunde deep down. Insa cand vine vorba ca lumea sa-l inteleaga, pare ca aici uita ce au zis... sad

Desigur lucrurile astea nu se intampla tot timpul, dar sunt destul de observabile.

As aprecia orice sfat. Multumesc!

Răspuns Câştigător
| Kiran a răspuns:

1. Depinde daca baietii cu sex appeal au abordat aceleasi fete, poate el a vazut asta dar acei baieti erau in raza unor fete pe aceeasi lungime de unda, iar de aici a intersectat optimismul cu fete mai pesimiste si invers.

2. Posibil sa fie problema planului de organizare, ma refer ca a organizat ceva ce fie s-a intersectat cu lucrurile de viitor ale prietenilor / nu erau pe placul lor si au zis pas.

3. Lumea nu are pretentie sa ii intelegi, este un pretext pentru a se motiva slabiciunile si lipsa unui punct de viitor, altfel, la ce bun sa explici ca viata e grea desi nu faci nimic in privinta asta, nu?

Nu vad ce probleme ar fi la toate cele 3 puncte ce l-ar putea asa tare descuraja, daca e vorba de fete, trebuie sa isi formeze ochii pentru a vedea pe timp de noapte, daca e vorba de prieteni, sa-si faca altii pe baza a lucrurilor comune si nu doar din cunostinta si legat de pretentiile lumii, atat timp cat nu ii stirbesc umanitatea nu este o problema, e bine sa auzi si cand te critica sa ai ceva la mana impotriva lor.

Mai pe scurt, fete vor fi, tu ii esti sora si cunosti multe despre voi, il poti ajuta cu niste idei vagi, lasa-l pe el sa prinda ideile.
Legat de prieteni, indruma-l sa-si descopere altii ce sunt mai prietenosi cu el.

19 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Să viziteze biserica adventistă de ziua a șaptea. Acolo își va face prieteni care știu să prețuiască pe semenii lor. E nebunie curată să te aștepți la un bine venit din lume.
Și dacă zice cineva -sau chiar el- că credința în Dumnezeu nu trebuie amestecată în viața privată sau socială, atunci asta ar fi o nebunie mai mare decât prima.
Doar Dumnezeu prețuiește oamenii așa cum trebuiesc prețuiți, și prin Duhul Sfânt și cei ce iubesc pe Dumnezeu vor iubi pe semenii lor. Este o nebunie să te aștepți ca lumea să prețuiască ceva. Altruismul și prețuirea lumii sunt ca prietenii din lume care te prețuiesc doar dacă/când ai ceva de oferit.
Fratele tău poate să se ducă la toți psihologii din lume, căci dragostea o va găsi doar la Dumnezeu, doar la aceia care iubesc pe Dumnezeu, pentru că ei se simt iubiți de Dumnezeu. Cine vrea să se simtă iubit de Dumnezeu, trebuie să caute să cunoască pe Dumnezeu. Și atunci Dumnezeu i Se va descoperi, și omul va fi copleșit de dragostea lui Dumnezeu.

| Renatateta6789un a răspuns (pentru anonimg):

Felicitări pentru toate aceste cuvinte! Dumnezeu e Mare și minunat. Din păcate, trăim vremurile în care extraordinar de putini oameni își trăiesc viata pentru Dumnezeu. Le pasă doar de ceea ce crede lumea, de felul în care ii percep ceilalți din jurul lor, ii interesează banii, sa aibă haine scumpe, mașini etc?‍♀️. În realitate, se păcălesc singuri. Nu acesta e rostul vieții...

| cyyprian a răspuns (pentru anonimg):

Salut. Probabil esti bine intentionat. dar

"Acolo își va face prieteni care știu să prețuiască pe semenii lor. E
nebunie curată să te aștepți la un bine venit din lume."

Deci in lume e greu, pe cand la biserica adventista e altfel de lume.
E putin cam... nu stiu. Poate omul e botezat si este ortodox.
Doamne ajuta, sarbatori linistite!

| Liviu a răspuns:

Parca ma descrisesi pe mine, cu un simplu micut detaliu. Sunt neam prost cu cine merita, nu-mi pare rau, si nu incerc sa ma fac placut pentru nimeni. Ori ma iei asa cum sunt, ori te duci direct la dracu cu bilet platit doar dus!
Nu-mi place sa ma contrazic cu oameni care detin totalul adevar absolut, ci o fac doar cu persoanele care pot admite ca gresesc, cum pot admite si eu ca pot gresii.
De organizat? daca mie mi se spune ca la ora 14 ne vedem acolo, eu de la ora 13:50 acolo deja, daca intarzii 10 minute, ai niste carne in frigider, si asta se stie. Sunt direct, o fire din topor cum s-ar spune, si cu neamurile si cu prietenii, exceptie fac parintii. In rest? nu am pretentie sa ma placa cineva, cum nici eu nu plac pe toata lumea. Am 33 de ani,zodia scorpion, si nu ma rog de nimeni sa ma placa, da am fost refuzat, da am fost acuzat ca is stresant, da vorbesc extrem de mult(priveste mesajul mna) dar nu-mi pasa, daca eu ma accept asa, restul is obligati sa ma accepte, ori sa nu iasa cu mine.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Lasa-i pe altii si parerile lor!
Ceea ce conteaza sunt actiunile fratelui tau, cum se comporta in relatie cu fetele. Daca e nesimtit, va fi taxat ca atare!
Asa ca singura solutie este sa invete sa se comporte cu fetele. Sa nu mai aiba asteptari nerealiste: nu toate fetele pica de la prima intalnire.

| Hyperion7 a răspuns:

Situația aceasta se întâmplă atunci când tu ca individ vinzi aparențe oamenilor.
Când vrei sa pari ceea ce nu ești,asta pățești.
Nu o zic cu nicio răutate, toți ne dorim sa fim plăcuți pentru ceea ce suntem,dar uneori o dam rău în bară.
Fie ne dăm ceea ce nu suntem,fie exageram prea mult cu "mă accepți așa cum sunt sau pa"
In momentul in care vinzi aparențe oamenilor nu faci decât să iei chestiile care îți atrag ție atenția,tiparul,dar după va trebui sa improvizezi.
Improvizația strica toată schema, pentru că neștiind cum sa o dai la cap,îți arăți adevărata masca,băgându-l in eroare pe cel cu care stai la masa.
De aici dualitatea de caracter (nesimțit /timid).
Acum,ca sa ai cat de cat succes,ar trebui măcar să îți schimbi abordarea,in ce sens?
Dezvolta-ti o personalitate,nu mai imita tot ce vezi in jur.
Sau măcar dacă imiți,fă-o in așa fel încât să facă parte din tine,sa nu existe improvizație.

Decat sa te dai ce nu ești,mai bine ia cate ceva din toate tipologiile existente și creează-ti propria personalitate.
Îți place să fii mai îndrăzneț,ia asta. Vrei sa fii un gentleman,ia și aia și tot așa,sper sa înțelegi ce zic.
Fii sincer,dar nu brutal de sincer. Diferența dintre a spune cuiva că e urâtă și a-i spune că are o anumită trăsătură frumoasa face diferente majore.

Cât despre prieteni...
Prietenii sunt precum pantofii,când nu sunt buni,te bat.E normal.
Poate nu ar strica o reorientare in ceea ce privesc prietenii.

Cât despre lume...
Mulțumește-te pe tine mai întâi,apoi pe alții.
Bine, in acest caz, ar trebui sa fii puțin egoist și să nu îi ajuți pe alții, mai ales daca nu îți cer ajutorul.
In rest, gura lumii doar pământul o asculta.Viata ta e viața ta, trăiește-o cum vrei!
Pace ție!

| anonimg a răspuns (pentru cyyprian):

Dacă este ortodox, sau poate că este orice altă religie sau confesiune, eu îi spun să-și facă rost de o Biblie și să o citească. Să caute ca prin ea să cunoască pe Dumnezeu.
Dar știu că nu o să o facă. Tocmai de aceea recomand ca el să meargă la biserica adventistă de ziua a șaptea. Pentru că acolo va găsi sprijin. Dacă prejudecățile vor fi o piedică, nu mă miră faptul că mulți oameni au pierdut nu doar bucuria mântuirii din pricina prejudecăților lor, ci au pierdut și bucuriile vieții acesteia.
Dacă Mântuitorul a avut nevoie de Sfintele Scripturi în încercări și ispite, cu cât mai mult avem noi nevoie de ele. Dacă oamenii ar învăța să se încreadă în Dumnezeu, atunci ei ar fi fost fericiți. Lipsa de credință în Dumnezeu duce la nefericire, la o viață fără speranță. Și pentru ce să ne luptăm singuri ducând de unii singuri greutățile vieții, când Dumnezeu dorește să aruncăm asupra Lui toate îngrijorările noastre?
Mântuitorul a spus: "Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate celelalte lucruri vi se vor da pe deasupra." A făgăduit acest lucru, și îl va și împlini negreșit în dreptul fiecăruia.
Sunt mulți care nici pe patul morții nu caută pe Dumnezeu. Trist tablou; dar Dumnezeu nu poate forța voința omului. Oameni împovărați de griji și de îngrijorări caută soluții în locuri unde cred ei că le vor găsi. Dar a căuta în altă parte decât la Dumnezeu, este ca și cum am săpa puțuri crăpate care nu țin apă. Ele nici nu satură, pentru că locul lui Dumnezeu în inima noastră este doar pentru El, și nimic altceva nu poate satisface nevoia sufletului.

| cyyprian a răspuns (pentru anonimg):

Cred ca deviezi de la problema pe care am o discutam.
Subtil introduci recomandari care nu sunt ok. Iti recomand si tie sa citesti cartea Pr. Arsenie Papacioc - Singur ortodoxia.

| CLaudia2812 explică (pentru Liviu):

Si el e scorpion laughing) in primul rand, iti multumesc pentru raspuns. Ideea e ca atitudinea de "asta sunt eu" ar putea fi buna & datatoare de siguranta de sine, doar ca in cazul lui nu s-ar aplica in totalitate... Poate in cazul tau vine natural (ceea ce e bine), dar el are si o oarecare sensibilitate care uneori nu-l lasa sa fie rau cu cineva chiar daca acea persoana ar merita-o.

Si chiar si cand o face, isi aude chestii gen "ai fost rau", "ai exagerat", "trebuia sa ai rabdare" etc.

| CLaudia2812 explică (pentru cyyprian):

Multumesc pentru raspunsuri! Apreciez sfatul, insa intr-adevar s-a deviat putin de la subiect. Noi suntem crestin-ortodocsi insa nu neaparat practicanti (respectam principiile dar nu mergem des la Biserica), insa problema nu e aici.

De exemplu, eu una nu am fost nici pe departe tratata cu standardul-dublu cu care e tratat el.

| CLaudia2812 explică (pentru Hyperion7):

In cazul lui (fiind fratele meu pot garanta ca-l cunosc bine) e cate o mica "trasatura" din fiecare: putin indraznet, putin respectuos, putin amuzant, putin sociabil, putin sensibil, putin dur etc. Le-a demonstrat de-a lungul vietii.

Sincera sa fiu nu am 100% garantia ca el nu a incercat sa mimeze vreuna din aceste trasaturi, cel putin mi-a zis ca nu, dar oricum mi s-au parut destul de naturale. S-ar putea ca intr-adevar faptul ca nu "exceleaza" la niciuna sa fie unul dintre motive? Adica sa para din exterior ca nu are o personalitate anume?

Multumesc oricum! ^^ Un raspuns bine articulat.

| CLaudia2812 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Pana la urma adevarul e ca si pe mine daca ma atrage un baiat, voi interpreta anumite lucruri intr-ul fel diferit față de altul care nu ma atrage. I-am explicat si lui asta de multe ori, doar ca anumite exemple concrete date de el mi s-au parut si mie cam nedrepte.

| CLaudia2812 explică (pentru Kiran):

Desi toate raspunsurile au fost utile, al tau a fost cel mai la subiect. Mersi! big grin pentru punctul 1, cum am spus si la un alt raspuns, intr-adevar noi ne putem comporta diametral opus cu cineva de care suntem atrase vs. cineva neutru. I-am explicat si ii voi mai explica.

Cat despre ultimul paragraf, o sa mai discutam putin si de treaba cu abordarile. Eu mereu l-am incurajat sa fie dragut dar in acelasi timp sa stie sa si tachineze la modul playful. Poate ca uneori le-a luat prea mecanic. astfel dualitatea reactiilor.

Punctul 2, mai greu cu facutul de noi prieteni reliable in ziua de azi, dar punctul 3 superb explicat.

O seara frumoasa!

| cyyprian a răspuns (pentru CLaudia2812):

My. apologies.
Crestin ortodox nepracticant. cred ca si asta e o tema de discutie. pare ceva utopic.

De ce nu te infiltrezi in cercurile lui pentru un timp scurt. sa vezi ce se intampla mai exact. daca tot vrei sa-l ajuti, tu poti fi prietenul lui care ii poate deschide ochii, ghida in anumite directii

Majoritatea celor care se identifica ca si crestini nu sunt practicanti. Fie ca vorbesc de cercurile mele de prieteni, la munca, in cercurile lui de prieteni sau la el la facultate.

Avem cativa cunoscuti comuni. Personal nu am patit niciuna din fazele patite de el. Repet, nu e ceva ce se intampla mereu sau ceva grav, insa e ceva ce a inceput sa observe mai des si sa-l afecteze putin.

| Liviu a răspuns (pentru CLaudia2812):

Mda, am renuntat sa mai fiu bun sau rau cu oameni, adesea gasesc oameni care stiu TOT, si stiu mai bine ca mine in orice doomeniu,si culmea,sunt genu de persoane 'gigeii' aia de la bar, daca vad ca nu au tendinte sa sara la bataie,le spun in fata ca fura curent,daca ii vad ca is ciobanasi de aia mioritici care stiu legea pumnului, le zic ca daaa, asa e... si aia e. Poate sa imi spuna ca elefantu zboara, ii cred, ii incurajez, si admir mipreuna cu ei posibilitatea sa se intample asta.

E bine ca nu e grav. cine zice asta, tu, el sau aman2? laughing

Amandoi.

Ascund o lume de talente ascultă!
educă, cunoaşte, pricepe, vezi ajută,
nu vorbe alese, false ornamente,
majoritatea obişnuiesc să zugrăvească fără sentimente. Flou Rege - Anima mundi

E pierdere de timp sa te concentrezi pe un target care e "irealizabil". Oamenii sunt oameni. Usor, daca citesti si cunosti, o sa afli raspunsurile singur.