Vrei sa zici ca uita cine este cand isi intra in rol?
Daca asta este intrebarea, in unele cazuri nu, in alte cazuri isi schimba complet personalitatea pana in punctul in care nu se mai recunoaste pe sine.
Adica daca se schimba odata cu rolul? Desigur (doar aia buni), cel mai bun exemplu este Heath Ledger (Jokerul), care din pacate... nu mai este printre noi.
La majoritatea actorilor da, personalitatea actorului are legatura cu rolurile pe care le poate juca si pe care le alege si asta reiese din faptul ca acel actor joaca in mare parte roluri asemanatoare sau cu trasaturi de personalitate comune, intre personaje. Sunt si actori foarte versatili pentru care personalitatea lor este mai putin importanta si joaca roluri destul de diverse, dar sunt mult mai putini.
Da, evident
si ca dovada intr-un film o pozitie numita "casting" si care e platita... BINE, mentionata in mod explicit in prezentarea filmului SI primeste premii
Personalitatea actorului nu se rasfrange ci se reflecta in mare masura asupra rolului. De altfel, in interpretarea unui rol este o imbinare de intelegere a rolulu de catre regizor si apoi de actor. De regula regizorii se consulta cu actorul care joaca rolul. Sunt mari actori care dupa ce studiaza partitura ce o are de interpretat prezinta propria lor modalitate de joc a rolului, unii chiar refuzand rolul daca regizorul nu accepta modul de interpretare pe care il vrea.
Nu am inteles ce cenzura vezi tu? A regizorului? Da. Uneori si din partea scenaristului, mai ales daca acesta este si autorul operei.
Un exemplu in care personalitatea unui actor transforma un rol in capodopera se poate vedea in marii actori care au dat viata pentru prima data personagiilor din operele lui Caragiale si in special: O scrisoare pierduta, O noapte furtunoasa si D'ale carnavalului. Ii numesc pe inegalabilii Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Ion Fintesteanu, Elvira Godeanu, Costache Antoniu, Ion Talianu, Nicky Atanasiu, Florica Demion, Maria Maximilian si altii. Cu toate ca aceste piese au fost jucate ulterior si de alti mari actori cum sunt: Octavian Cotescu, Dem Radulescu, Victor Rebengiug, Fory Etterle, Dan Condurache, Toma caragiu, Mitica Popescu, interpretarea lor nu este atat de valoroasa ca a inaintasilor lor, mai ales ca lipeste pe ici, pe colo, in partile esentiale, izul de epoca. Asta poate si datorita regiei.
De altfel regizorul isi alege actorii dupa cum considera ca ar trebui "redate" rolurile: caracter, temperament, interpretare, dar si aspect fizic al acestuia.
Sigur, pe scurt, cand e vorba de filme, casting-ul este selectia actorilor potriviti pentru un anumit rol, iar exemplele sunt nenumarate si foarte clare, cum ar fi cand e vorba de Batman, trebuie sa fie un actor solid si destul de inalt, nu o sa angajezi pe unul pipernicit si cocosat, chiar daca e actor de geniu
contra la asta e Woody Allen, pe care eu personal nu pot sa il suport, si care arata ca un koi intr-o caldare dar, din cauza ca el avea puterea de producator a jucat ca marele dandy, care pentru mine e un kitsch incredibil de imbecil, incredibil pentru ca dupa aia a fost si apreciat (lume nebuna dom'le)
ideea e efectiv charisma actorului sa se potriveasca, cu personajul pe care o sa il joace
daca vrei sa stii mai multe:
https://www.google.com/search?q=movie+casting+meaning
https://en.wikipedia.org/wiki/Casting_(performing_arts)
Imi ajunge cat stiu. Doar nu intelesesem ce vroiai sa zici cu pozitia din film numita "casting".
Cipi1212 întreabă: