| ohkay a întrebat:

Voi atașa o poză cu broscuțele mele țestoase sperând că îmi puteți spune ce rasă sunt http://oi66.tinypic.com/33auh7a.jpg chiar nu știu și sunt curioasă. Mulțumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| GeorgeHilgard a răspuns:

Testoasa cu tample galbene (Trachemys scripta) este din ce in ce mai populara printre iubitorii si detinatorii de animale. Nu este foarte pretentioasa, dar e nevoie sa cunosti lucruri de baza despre cresterea broastelor testoase, cum ar fi: marimea acvariului, temperatura si decoratiunile, ce mananca, cum se inmulteste si sa recunosti simptomele unor boli.
Testoasa cu tample galbene (Trachemys scripta) este prietenoasa, iese la suprafata ori de cate ori ii dai de mancare, intindu-si gatul spre hrana mult asteptata. Acest comportament o face foarte populara printre iubitorii de animale.



2_original

Testoasa cu tampla galbena


Caracteristicile testoasei


Isi are originea in America de Nord si de Sud, mai precis in regiunile subtropicale, iar in prezent este tot mai raspandita peste tot in lume. Broscuta cu tample galbene se creste foarte usor, nu este pretentioasa, iar un exemplar care se gaseste in magazinele de specialitate nu depaseste dimensiunea unei monede. Acesta insa poate creste pana la 20 cm si poate atinge varsta de 25 de ani!

Cele mai multe testoase care se gasesc in magazine sunt aduse din America. Un exemplar sanatos are carapace tare si inoata drept (daca nu inoata drept, poate suferi de pneumonie).

In captivitate are nevoie atat de un spatiu terestru, cat si de unul acvatic. Trebuie sa ai un acvariu suficient de mare pentru un spatiu de inot de 120x60 cm, cu o adancime de 25 cm. Pentru a mentine apa curata foloseste un filtru.

Tine seama de faptul ca testoasele tinere sunt foarte sensibile la schimbarile de temperatura. Cele adulte sunt, de asemenea, sensibile la curentii de aer rece, asadar fii foarte atent unde asezi terariul.

Mentine temperatura aerului intre 28-29 °C, iar temperatura apei intre 25-30 °C, cu ajutorul unui incalzitor cu termostat. Acopera terariul cu o bucata de sticla, pentru a diminua pericolul reprezentat de curentii de aer rece.

Testoasele au nevoie de lumina naturala, respectiv ultraviolete (pentru sintetizarea vitaminei D3). Nu este suficient sa-l plasezi in apropierea ferestrei, deoarece razele ultraviolete sunt barate de sticla, deci va trebui sa folosesti o sursa de lumina artificiala care emite Uv B si Uv A.



Hranirea


Ajunsa la maturitate, broasca testoasa cu tample galbene e o specie omnivora. In primele saptamani de viata se hraneste cu fauna acvatica sau terestra (este carnivora), iar la maturitate devine omnivora, hranindu-se atat cu componente animale, cat si vegetale, cum ar fi tubiflex, viermi de faina, muste sau fluturi.

Evita sa o hranesti cu purici, peste, carne, deoarece acestea pot cauza boli de carenta (lipsa de vitamine). Hrana ideala o reprezinta pestii mici congelati, care se gasesc in comert. Evita hranirea in exces!

Administrarea hranei se va face diferentiat, in functie de varsta. Testoasele tinere, intre 0-2 ani, trebuie hranite la intervale mai mici: la inceput de doua ori pe zi, apoi o data pe zi. Cele adulte trebuie hranite o data la doua sau trei zile.

E foarte important sa ii oferi hrana cat mai variata si fara excese. Calculeaza cantitatea de hrana, astfel incat sa reprezinte 8-10% din greutatea animalelor de varsta medie sau adulte, iar la cele tinere, avand in vedere ca administrarea se face la intervale scurte (de doua ori pe zi), cantitatea va trebui injumatatita, o portie reprezentand aproximativ 5% din greutatea testoasei.

Hraneste-o in apa, estimand cat poate sa consume in 10-15 minute. Poti aseza testoasa intr-un lighean atunci cand o hranesti, pentru a evita murdarirea apei din acvariu. Viermele de faina sau fluturele pot fi administrati cu ajutorul unei pensete.



Testoasa pe o creanga


Nu uita ca are nevoie de suplimente de vitamine si minerale. Cu ajutorul unei pensete ii poti da o bucata de salata, ca sursa de minerale. Prefera sa stea in grup, asadar este indicat sa nu o izolezi. Fii foarte atent la comportamentul lor! In cazul unor manifestari ciudate, adreseaza-te medicului veterinar sau intreaba un specialist. Inmuierea carapacei este o urgenta veterinara.

Testoasele se inmultesc prin oua. In captivitate nu se inmultesc (de obicei) pentru ca au nevoie de conditii speciale pe care majoritatea detinatorilor nu le pot oferi. Au nevoie de o temperatura de 27-29 °C cu o umiditate a aerului de 95%. Evita intoarcerea oualor. Puii de testoasa apar dupa 100-120 de zile.

| GeorgeHilgard a răspuns (pentru GeorgeHilgard):

Carapacea este verde (mai inchis sau mai deschis) cu dungi negre si pete gabene. Plastronul (carapacea inferioara) este majoritar galben cu pete inchise la culoare pe margini. De o parte si de alta a capului are doua pete de culoare galbena. Pielea de pe cap, gat, membre si coada este de culoare verde-masliniu, cu dungi galbene.
Puii sunt mai viu colorati decat adultii, ale caror culori se inchid in timp. Puii au 3 cm lungime, sunt rotunzi, daca ii privim de sus, si au carapacea verde. Fiecare solz sau scut al carapacei are linii subtiri si intunecate, aranjate simetric, si o dunga verticala lata, in centru.
Plastronul sau carapacea de pe burta are culoarea galbena, cu cate un punct mic si neregulat verzui, pe fiecare solz anterior. Capul, coada si membrele sunt la inceput verzi, pe obraz exista o pata orientata vertical de culoarea galbena.
Femelele isi mentin culorile din tinerete mai mult decat masculii, insa capacele adultilor, in cazul ambelor sexe, sunt in general negre. Au ochii verzi si toate picioarele palmate, cele din spate chiar in totalitate.

1 răspuns: