| Reek54 a întrebat:

Cam cat dureaza pana ajunge la maturitate un pui de hamster pitic rusesc?
Ma refer sa ii creasca blana si sa ii intarce mama acestora.

Răspuns Câştigător
| JustDreamDnd a răspuns:

Reproducerea hamsterilor

Inainte de a decide ca hamsterii dumneavoastra sa faca pui trebuie sa va asigurati ca aveti ce sa faceti cu ei, daca le veti putea oferi conditii bune de viata, sau daca aveti cui sa ii dati spre crestere.

In primul rand pentru a reusi sa reproducem orice specie de hamster trebuie sa ne asiguram ca avem o pereche sanatoasa, matura sexual si fara legaturi de rudenie (pentru evitarea consangvinizarii).



Maturitate sexuala

Inainte de a inmulti hamsterii trebuie sa va asigurati cau au ajuns la maturitate sexuala. Hamsterii sirieni sunt apti pentru reproducere la varsta de 2-3 luni iar cei pitici la numai 4-6 saptamani. O femela mai tanara se poate imperechea cu un mascul mai varstnic, dar nu se recomanda invers, adica o femela mai varstnica nu trebuie imperecheata cu un mascul mai tanar.



Dimorfism sexual

Dupa ce ne-am asigurat ca avem exemplare sanatoase si mature sexual trebuie sa le putem identifica sexul. Diferentierea sexelor poate fi dificila, in special daca avem de-a face cu exemplare tinere sau daca nu avem exemplare de sex diferit pentru a le compara. Cel mai important indiciu, universal valabil la toate speciile de hamster, este distanta dintre organele genitale si anus care este mult mai scurta la femele decat la mascul. Deasemenea masculii maturi au testiculele vizibile.

Pentru a determina sexul unui hamster il vom lua in mana stanga cu burta in sus si cu degetul mare deasupra gatului pentru a nu se putea rasuci (fig. 1). Cu ajutorul degetelor mare si aratator ale mainii drepte apasam usor hamsterul in exteriorul zonei anogenitale pentru a-i putea vizualiza organele genitale.

Acomodare

Hamsterii odata alesi vor avea nevoie de o perioada de acomodare. In acest scop vom introduce femela in cusca masculului (si nu invers deoarece femelela este foarte teritoriala si il poate ataca). Daca observam ca femela ataca masculul va trebui separata. Putem sa reintroducem femela o data pe zi in cusca masculului. Cand vom observam ca femela accepta masculul ii putem lasa impreuna.

O metoda si mai buna consta in plasarea perechii impreuna intr-o cusca separati de un separator mobil din plasa de sarma. Astfel cei doi se pot obisnui unul cu mirosul celuilalt fara a exista posibilitatea de a se ataca.



Reproducere

Daca ati luat decizia de reproducere si ati format perechea viabila, asigurati-va ca le creati conditiile optime pentru imperechere. Aceasta inseamna sa asezati cusca intr-un loc linistit al casei, unde hamsterii sa nu fie deranjati de zgomote sau de alte animale.

Imperecherea este bine sa aiba loc seara, dupa apusul soarelui. Introduceti deci seara femela si masculul impreuna si, daca se accepta, lasati-i circa 30-60 de minute impreuna.

Initial hamsterii se vor mirosi si adulmeca reciproc. Daca femela este gata de imperechere, se va cabra si isi va ridica coada, ramanand nemiscata in aceasta pozitie, invitand masculul sa o incalece. Actul efectiv de imperechere dureaza cateva secunde si va fi repetat de mai multe ori. Dupa fiecare act sexual hamsterul mascul se va spala.

In cazul hamsterilor sirieni masculul va trebui scos dupa terminarea actului sexual pentru a evita eventualele agresiuni. In cazul hamsterilor pitici se poate lasa masculul deoarece acesta joaca un rol activ la nasterea si cresterea puilor.

Gestatia are o durata diferita in functie de specie. Astfel la hamsterul sirian este de numai 16-18 zile, la hamsterii pitici (campbelli si sungorus) 18-22 zile iar la Roborovski 20-22 zile (putand ajunge si la 30 zile). Spre sfarsitul perioadei de gestatie mamica hamster va arata ca un butoias

Este important sa ne notam data imperecherii. Cunoscand data imperecherii si timpul de gestatie putem afla cu aproximatie data nasterii. Cu 2-3 zile inainte de presupusa nastere va trebui sa nu mai umblam in cusca pana cand puilor li se vor deschide ochii(aprox 2 sapt. de la nastere). In caz contrar mamica hamster isi poate manca puii. Asadar inainte cu 2-3 zile de nastere va trebui sa facem curat in cusca si sa ii punem femelei hrana si apa din abundenta. Adapatoarea cu bila trebuie plasata mai jos decat de obicei pentru ca puii sa o poata folosi.

Nasterea are loc seara si este precedata de o perioada de agitatie a femelei, poate dura cateva ore si nu trebuie sa fie deranjata in nici un fel. Nu atingeti hamsterii, nu mutati nimic din cusca, nu interveniti in nici un fel! Limitati-va la a privi de departe! Orice interventie o va panica pe mama si o va determina sa-si omoare, manance sau abandoneze puii! Nu atingeti puii, mirosul dumneavoastra va fi sesizat de catre mama si puii vor fi refuzati sau mancati! Limitati cat puteti de mult stresul si zgomotele din mediul ambiant al mamicii hamster!

In primele doua saptamani dupa nastere va trebui sa nu umblam deloc in cusca, singurele lucruri pe care le putem face sunt furnizarea de mancare si apa.

Din momentul in care puii si-au deschis ochii, ii puteti atinge si puteti curata cusca.

Sper ca te-am ajutat!

0 răspunsuri: