anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Perusii stiu sa vorbeasca? Pot fi invatati?

46 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pot sai comand prin fan curier?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Perusi pot vorbi. Al meu il am de un an si spune foarte multe si cand dau eu din cap da si el.Trebuie doar sa ai rabdare cu ei.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da normal.`... Am si eu un perus. de fapt e femela nu poate vorbi. din cate stiu femelele nu vorbesc. Dar masculii te asigur ca dawinking trebuie sa stai vreo 3 saptamani sa-l inveti un cuvant. ii repeti in fiecare zi acelasi cuvant pana il invata

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sa stii ca pot vorbi.
Insa foarte greu invata.
Si mai ales ca de multe ori nu vei intelege ce va spune.
In orice caz ei pot scoate anumite zgomote si pot imita mai multe gesturi.
big grin
Imi poti da fundaa.plzzz:X

| Uana_5406 a răspuns:

Polly wants a cracker!big grin
Sa vorbeasca nu cred ca ii poti invata, dar sa imite unele gesturi poti sa ii inveti.

| TheBestLife a răspuns:

Pot sa vorbeasca. Al meu isi spunea numele si facea ca telefonul.

| DJRocker a răspuns:

Pot vorbi dar trebuie sa lucrezi mult.

| KidDuletzu a răspuns:

Da! Ei pot Vorbi! Perusul meu, Cipy, avea 8 ani cand l'am invatat sa vorbeasca. Stateam cu el in fiecare zi ( i-a murit partenera! ), si repetandu'i " CIPY ". Secretul este sa ii spui ceva de genul - CIIIIIIPPPYYYYYYY. Asa el va intelege! big grin. Dupa, l-am invatat sa zica TACI! si mai multe. acum putem tine un adevarat dialog!

| SLideLO a răspuns:

Perusii ii cumperi si ii inveti u sa vorbeasca ...Cum faci asta? Citeste mai jos.
Este mai usor sai inveti de cand sunt la virsta frageda, dar exista cazuri cand la virsta de 10 ani papagalul a inceput sa vorbeasca. Sa vorbeasca pot atat masculii cat si femelele. E greu sa inveti sa vorbeasca o pereche de Perusi. Daca ai un papagal si la-i invatat sa vorbeasca el nu va inceta sa o faca, chiar daca ii vei aduce o pereche. El v-a continua sa invete cuvinte noi si al doilea v-a invata si el cateva cuvinte.

Pentru a invata pasarea sa vorbeasca trebuie sa fie un oarecare contact dintre papagal si om. Este foarte bine daca pasarea nu se teme de tine. Din partea papagalului trebuie sa fie dorinta de a comunica, nu doar pentru a obtine ca recompensa ceva gustos. Trebuie cat mai mult timp sa petreci cu el.

Cu toate acestea, trebuie sa incepi sa-l inveti doar atunci cand vei observa, ca papagalul nu se teme de tine, cand stai aproape de colivie. De fapt - conversatia este unul din elementele principale de al invata sa vorbeasca.

Cheama-l pe nume (de obicei acesta este primul cuvint, care ei il invata sa-l rosteasca), dar si vorbiti mult cu el, referindu-te anume la el. Primul cuvint pe care il poti auzi dimineata, poate fi chiar al tau sau al lui.

Totdeauna trebuie sa fii in dispozitie buna. Papagalii simt foarte bine cand stapinul este bine dispus sau are ceva probleme. Pasarea tot trebuie sa fie in dispozitie buna. Nu trebuie sa te ocupi cu ea daca este flaminda, trebuie sa se curete, este oboista sau este excitata.

Exercitiile trebuie sa fie petrecute sistematic, timp de 5-10 minute, o data sau de mai multe ori pe zi. Nu conteaza dimineata sau seara, principalul sa o faci din dorinta nu din necesitate.

Este bine ca sa nu va incurce alte sunete din afara, dar sa fie liniste mortala tot nu e bine. Puteti da volumul mai incet la muzica. In apropiere nu ar trebui sa fie nimic ce ar putea distrage atentia.
Papagalul trebuie sa fie invatat de tine insuti, fara a folosi alte tehnici improvizate. Papagalul stie intodeauna cand se adreseaza anume la el, si totdeauna se uita la cel care ii vorbeste, doar daca ii este interesant. Un casetofon nu va atrage atentia pasarii, si nici nu trebuie sa-l lasati pe juma de zi aprins – pentru papagal sunetul va deveni un simplu fundal, si mai apoi si vocea ta tot acelasi lucru.

Un papagal imblinzit il poti sui pe deget, si sa-l tii aproape de fata, daca lui ii place ceea ce-l inveti el se va apleca spre tine.

Sa-l inveti trebuie deodata cateva fraze, deoarece nu toate cuvintele ii plac, si desigur nu toate cuvintele le v-a memora. Vreau sa subliniez ca trebuie anume sa pronunti fraze, dar nu cuvinte individuale. Desigur la inceput mai simple, doua cuvinte, mai apoi mai complicate folosind acelasi cuvint de mai multe ori.

Este mai usor sa memoreze cuvintele ce contin litera "r" si dau un sunet suierator. E bine, daca numele papagalului a fost ales corespunzator. Perusi sunt capabili sa scoata orice sunete ale vorbei umane, ce este confirmat prin faptul ca ei pot vorbi pe diferite limbi.

Frazele trebuie sa fie afectuoase, cu o intonatie ridicata, interogative. De Exemplu: "Ce-ai facut?", "Ce vrei sa maninci?", "Cum te cheama?".

Cu seriozitate alegetiva frazele de inceput, ele vor deveni pentru mult timp reper in incercarea de al invata sa vorbeasca.

Invatati doar acele fraze, care tie t-ii usor sa le rostesti. Daca pentru tine e greu sa le vorbesti, apoi pentru un papagal si mai mult.

Nu e necesar sa pronunti cuvintele cu aceeasi intonatie – chiar daca papagalii le copie, ei diferit pronunta unele si aceleasi cuvinte. Desi, e de dorit ca nu la fiecare pronuntare cuvintele sa aiba o intonatie diferita.

Pronunta mai intai o fraza, repetind-o undeva de 10 ori, dupa asta alta. Incearca la fiecare pauza sa adaugati cuvinte de lauda la adresa lui.

Cand pronunti frazele, trebuie sa o faci cu staruinta, atragind atentia nu la cum pronunti cuvintele, dar mai mult asupra papagalului. Daca vei incepe sa repeti ca un robot papagalul se va plictisi.
Daca papagalul isi ea zborul de linga tine sau se obsearva ca nu este interesat – incetati exercitiile. Pasarea este obosita, s-a saturat, ii este trist, ii este foame, a gasit ceva mult mai interesant – oricum sa continui nu are rost.

In cazul cand papagalul incepe sa ciripeasca sau sa incerce "sa vorbeasca" in afara exercitiilor, atunci e nevoie macar sa-i raspundeti si sa folositi fraze, care le-ati repetat papagalului in timpul excercitiilor. Aceasta creaza necesitatea de a vorbi, se creaza un dialog. Papagalul de obicei incepe sa vorbeasca atunci cand incep sa vorbeasca oamenii intre ei, canta un cantec energic si chiar cand lucreaza aspiratorul.

Incercati uneori sa repetati frazele invatate, dar nu obositi papagalul repetindu-le fara sfarsit. Este, foarte bine daca in procesul de invatare sunt implicati toti membrii familiei. De exemplu frate si sora: cand este plecat de acasa unul din ei pe mai multe zile celalalt invata papagalul sa pronunte o fraza noua.

Nu asteptati un rezultat rapid. Nu va enervati, daca papagalul nu vorbeste, sau cel putin nu arata ca esti iritat.

Daca doriti, ca papagalul sa pronunte cuvinte cu sens, atunci tu trebuie sa le pronunti in asa fel. De exemplu: papagalul poate invata sa zica seara cand se intuneca: "Buna Seara… Buna Seara … Buna Seara ".

Pentru ca cuvintele care au fost invatate sa nu fie uita-te, trebuie ca ele sa fie repetate. Invatind fraze noi, trebuie sa le repeti si pe cele mai vechi. Acestea pot servi ca un inceput de exercitiu. Papagalul posbil sa zboare spre tine cand aude fraze cunoscute rostite in timpul exercitiilor.

Folositi fraze, care iti sunt placute tie, de obicei ceva amuzant. Pentru ca daca totusi el va invata sa vorbeasca o va face cu placere, si vei fi nevoit sa le asculti foarte des.

Nu-l invatati fraze care nu e de dorit sa fie auzite de oaspeti. In cazul cand papagalul incepe sa vorbeasca ve-ti fi nevoit sa aveti grija de ceea ce spune el.

Papagalii au tendinta de forma cuvinte noi din cele invatate invatate. De exemplu el poate forma din cuvintul Zoologie si Landsaft = ZooLand. :read:

Inainte de a incepe sa vorbeasca destul de clar, ei incep a "ganguri". Este posibil sa auziti, parti din cuvintele care le-ati invatat pina acum. In mediu trece pina la 3 luni de la primele exercitii pina la primele fraze corect rostite.

Notati cuvintele, care papagalul deha le-a invatat si in curind vei fi placut surprins de cat de multe stie deja.Iti zic sigur ca daca faci asta o sa-ti iasa.winking

| Catalin2002543 a răspuns:

Da vorbes eu am pagagal 3 luni jumate si vorbeste dar trebuie sa ai rabdare cu el

| Toma_Ana-maria_1988 a răspuns:

Pot vorbi dar nu stiu cum sa il invat

| miral23 a răspuns:

Dragii mei, asa cum orice fiinta are personalitatea ei tot asa si pasarile au personalitatea lor. Asa cum unele fiinte sunt mai inteligente, tot asa perusii unii sunt mai inteligenti unii mai putin inteligenti. Sa nu uitam ca...cu un copil muncim foarte mult sa rostesca primul cuvant. Unii o fac mai devreme unii mai tarziu. Gradul de inteligenta il capata pe masura ce persoana care se ocupa de el are rabdare in a-i da lectii. Am avut acum cativa ani un perus multicolor pe care l-am facut sa vorbesca e adevarat ca nu spunea propozitii, era totusi prea mic nu avea nici 1 an, dar spunea cuvintele pe care eu le rosteam mereu in preajma lui spunea numele era foarte inteligent. Din nefericire a trebui sa plec din localitate pentru o luna atunci a inceput calvarul pentru el nu a mai vrut sa manance de la nimeni chiar daca fiica mea ii punea mancarea in fiecare dimineata ii schimba apa, nu voia sa mai iese din colivie sa se plimbe prin casa. Fiica mea imi spunea la telefon ca este foarte trist ca nu vrea sa manance ca iesea dimineata din colivie si ma cauta prin casa si-mi striga numele, dar apoi cand vedea ca nu sunt intra in colivie iar apoi nu mai iesea, nici nu mai manca. Bine-nteles ca intr-o dimineata l-a gasit mort pe perna mea. Veterinarul a spus ca este o pasare foarte sensibila ca se ataseaza de persoana care are grija de el, ca a murit de singuratate pentru ca nu a dat nici un semn de boala inainte. Am suferit enorm pentru el. Acum de cateva luni am alt perus complet galben cu pete negru cu verde la fel muncesc cu el. Uimirea mea a facut sa-mi dau seama ca are aproape acelasi grad de inteligenta ca celalalt. De cateva zile spune puiu mic asta este primul pas faptul ca a reusit sa pronunte primul cuvant pe care il pronunta foarte corect. Nu uitati este important sa vorbiti corect cu el sa nu va prostiti sau sa stalciti cuvintele, pentru ca asa le va invata. Ahhhhh, cel mai important lucru de care trebuie sa aveti grija este sa nu incercati sa-i luati pereche nu va invata sa mai vorbeasca pentru ca-si vor forma singuri limbajul lor. Puteti lua pereche dar numai daca ii tineti separat pana ii invatati sa vorbeasca. Asa ca. da. rerusul poate vorbi totul depinde de rabdarea pe care o aveti voi in a-l invata sa vorbeasca.luati-le vitamine pentru vorbire inca de mici ii ajuta foarte mult la formarea corzilor vocale se pun atat in mancare cat si in apa( VITA-PLUS-se pune in apa, iar VITA Sprech perlen-se amesteca odata cu semintele) Va doresc bafta tuturor!

| nelu63 a răspuns:

Salut.Perusii pot vorbi. Uite ce trebuie sa faci:
-Iti iei un perus mic si ii zici cuvinte in fiecare zi, iar cand creste va vorbihappycool

| Catalin_Ionut_Duta_1995 a răspuns:

Dap am 2 perusi de 6 ani si sunt profii daca ma intelegetzi adica cand ii strig pe nume zboara imediat pe umarul meu, dimineata ei ma scoala pe la 5:00 AM pentru ca s-au invatat sa iasa singuri din cusca si ultima chestie e ca stiu sa-si spuna numele clar.mi-a luat vreo 2 luni ca sai invat sa zica numele lor Albus si Galbenus.sunt cei mai buni perusi din lume!

| Ana-Maria_Ion_Perla_1991 a răspuns:

DA... numai daca este luat de micut si ingrijit asa cum trebuie.Trebuie sa-i oferi pe langa hrana obisnuita si suplimente eu ti le recomand pe cele de la Vitacraft pentru vorbire. Al meu are 3 luni si a inceput sa vorbesca. pup