| GabiGbr1 a întrebat:

Ce doza de calciu trebuie data unui cane corso de 2 luni? ( dau. Funda)

Răspuns Câştigător
| Vektor a răspuns:

Du-te cu el la un cabinet veterinar ca sa-i faci si vaccinurile si sa-ti spuna si ce vitamine si minerale sunt bune pentru el.

o sa-ti dau un copy/paste de pe un forum, poate o sa-ti fie util:

"ADUCEREA ACASA

Din punct de vedere fizic, catelul poate fi adus acasa de la 5-6 saptamani, adica la 1-2 saptamani dupa ce este intarcat. Din punct de vedere al psihicului, este bine sa stea cu mama si fratii lui pana la vreo 2-3 luni. In perioada asta invata cum sa se joace, cand sa se joace, cat de tare sa muste etc. Un pui luat acasa de foarte mic va trebui ingrijit PERMANENT, adica nu plecat la munca la 8 si intors acasa la 18. Stapanul e cel care compenseaza afectiunea si increderea pe care i-ar fi conferit-o mama si fratii sai. Trebuie sa-l invatati voi cat de tare sa muste cand se joaca, la inceput o sa prinda si o sa scuture. Cand musca prea tare, trebuie sa scoateti un sunet ascutit, ca un planset, si sa incetati brusc sa va mai jucati cu el. Va intoarceti si-l ignorati. Asta este comportamentul de care ar fi avut parte in cuib si asa o sa invete care sunt limitele.

MANCAREA

Unui catel i se da de mancare de 3 ori pe zi, la ore fixe. Cand se face mare, primeste mancare de 2 ori pe zi. Alimentatia, la inceput, este compusa integral din hrana uscata, adica bobite. Producatorii cei mai buni dar si cei mai scumpi sunt Royal Canin, Hill's si Pro Plan. EVITATI CHAPPY SAU PEDIGREE. Dozajul mancarii difera de la caine la caine, in functie de varsta, greutate etc. Luati o lingura de bucatarie care sa fie numai pentru asta si dozati mancarea. Al meu a crescut pe Royal Canin - Starter, a plecat de la 6 linguri pe masa la varsta de 6 saptamani, crescand dozajul cu vreo 2 linguri /masa la fiecare saptamana.

Metoda de orientare a dozajului:

Daca doza pe masa e insuficienta, cainele va rade tot din prima. Daca doza este potrivita, cainele va lasa cateva bobite in castron + cateva bobite pe care le-a imprastiat pe langa castron. Le va manca si pe-astea in urmatoarele 5 minute dupa masa, dar ideea este ca atunci cand isi scoate botul din castron ca "a terminat", inca mai are cate ceva prin/pe langa castron. Daca doza este prea mare, cainele va lasa bobite in castron si pe langa si nu se va mai atinge de ele pana nu i se face foame din nou. Asa ca vedeti cum se comporta si reglati doza corespunzator. CAINELE NU TREBUIE SA AIBA MANCARE LA DISCRETIE, adica nu puneti cu toptanul in ideea ca mananca el cat are nevoie. Pe langa probleme de sanatate, asta genereaza si probleme de comportament, dezvolt mai jos.

Ca alimente, cainele are voie urmatoarele:

- carne de vita, pui sau peste;
- supa de vita sau pui;
- orez fiert;
- legume si fructe, crude sau fierte (morcov, mere, citrice, caise etc);
- cereale simple sau inmuiate;
- lapte dulce, branza dulce (nu grasa!), iaurt, lapte batut;
- biscuiti fara crema, paine prajita, covrigei simpli uscati;
- ou fiert moale;
- oase de vita fierte, cele care nu se fac aschii, si nu in exces!

Ce nu are voie cainele:

- porc si oaie (carne, organe, oase);
- oase de pui;
- mezeluri;
- prajeli si sosuri;
- ciocolata, alune, seminte, cacao, floricele de porumb (dulciuri si snacksuri adica);
- conserve pentru oameni (pateu, conserve de carne, de peste);
- legume care fermenteaza (cartofi, fasole, mazare, ceapa, usturoi);
- consevanti (vegeta, knorr);
- branzeturi grase fermentate (branza topita, cascaval, telemea).


DEPARAZITAREA SI VACCINAREA

La 5-6 saptamani se face deparazitarea interna. Se da o pastiluta, iar cainele va elimina viermisorii morti in rahatei. La 2 saptamani dupa prima deparazitare se face a doua deparazitare. Abia dupa a doua deparazitare (daca cainele n-a mai eliminat viermisori la a doua deparazitare) se poate incepe programul de vaccinare. Daca cainele mai are paraziti interni, este posibil ca vaccinurile sa nu-si faca efectul. Deci programul este: deparazitare 1, dupa 2 saptamani deparazitare 2, apoi vaccin 1, dupa 2 saptamani vaccinul 2, dupa inca 2 saptamani vaccinul 3. Pe perioada vaccinarii, cainele n-are voie sa iasa din casa, n-are voie sa intre in contact cu alte animale, n-are voie sa se apropie de incaltamintea purtata de oameni pe-afara. Asa ca pregatiti-va sa tineti cainele in casa vreo 2-3 luni, nu va ganditi ca-l luati si iesiti cu el in parc din ziua 2.

NEVOILE

Rasa asta bea foarte multa apa, asa ca pregatiti-va sa strangeti pipi dupa el de cateva ori pe zi. Luati-va laveta sau role de prosoape de bucatarie absorbante, nu strangeti cu mopul sau carpa, pentru ca se imput rapid si n-o sa faceti decat sa intindeti mizeria. Pipi se strange cu laveta sau prosoapele de hartie, iar cu mopul se da o data sau de doua ori pe zi in toata casa. Mirosul in casa o sa se schimbe usor, dar nu o sa fie cocina.

Cainele face des nu pentru ca este mic si nu stie, ci pentru ca vezica lui nu are capacitate sa tina, asa ca nu fiti nervosi ca nu invata sau ca face intentionat.

Cum inveti cainele sa faca intr-un loc anume:

E bine sa insistati pentru a invata cainele sa faca intr-un loc anume din casa, in baie sau pe balcon, adica undeva aerisit. Cand cainele face intr-un loc nepermis, NU-L CERTATI / BATETI / PEDEPSITI. Asta o sa-l invete ca nu e bine sa faca de fata cu voi si o sa se ascunda ca sa faca, sau o sa faca peste tot cand nu sunteti acasa. Cand face intr-un loc nepermis, pur si simplu strangeti mizeria si ignorati cainele. Cand face intr-un loc permis, laudati-l si mangaiati-l. In scurt timp (3-4 saptamani) o sa invete ca atunci cand face intr-un loc anume, primeste atentie, si o sa se duca acolo.

Acum intervine problema - cum ii arati cainelui care loc e permis? Pai pentru a face asta, trebuie sa duceti cainele acolo atunci cand este pe cale sa-si faca nevoile. Cainii isi fac nevoile invariabil dupa ce se trezesc (orice somn mai lung de juma' de ora), dupa ce fac efort (joaca sau agitatie) si in prima jumatate de ora dupa ce mananca. Asa ca in perioadele astea, luati cainele, duceti-l in locul unde trebuie sa faca, si stati cu el pana face. Nu-i permiteti sa plece pana nu face. Cand face, laudati-l si mangaiati-l si dati-i voie sa plece. Cu timpul o sa se duca singur acolo. RETINETI! Daca cainele face intr-un loc nepermis, inseamna ca n-ati fost atent la una din regulile de mai sus. Consecventa face totul! Daca cainele s-a trezit din somn si voi va jucati pe calculator, nu spuneti "eh, lasa-l, ca n-o face el chiar acum si n-am chef sa stau cu el". O sa faca garantat si trebuie sa stati cu el!

Reiau ce-am scris cu agresatul cainelui, pentru ca este findamentul educatiei pentru rasa asta. Cand are un comportament nedorit, spuneti-i NU! si ignorati-l complet. Nu bataie, nu cearta, nu tipat, nu incuiat undeva, nu pedepsit. Este strict interzis sa agresezi aceasta rasa, pentru ca va dezvolta probleme de comportament. Cand se comporta cum iti doresti, lauda-l si mangaie-l. Rasa asta tanjeste sa-ti faca pe plac si daca vede ca-i acorzi atentie pentru ceva anume, o sa incerce sa repete acel ceva, ca sa primeasca din nou atentie.

TEMPERAMENTUL SI EDUCATIA

Cane corso sunt niste caini foarte dominanti. Daca esti o persoana timida, nu e recomandat sa te apuci sa cresti asa ceva. In crestere, cainele va incerca CONSTANT sa te domine, sa stabileasca cine e seful in casa. Trebuie sa-i demonstrati de mic ca voi sunteti sefii haitei si ca el trebuie sa se supuna. In acest sens, as avea urmatoarele sfaturi:

Cainele nu trebuie sa stea la acelasi nivel cu stapanul. Nu are voie pe canapea sau in pat, pe fotolii etc. Cainele isi va petrece timpul pe podea, mai jos decat stapanul.

Cainele nu are voie sa manance pana nu-i da voie stapanul. Nu-l lasati sa se arunce pe castron, atunci cand ii puneti de mancare. Umpleti castronul, puneti-l jos, stati langa castron, iar cand cainele se apropie, spuneti-i pe un ton ferm ASTEAPTA. Daca nu se opreste, ridicati castronul, tineti-l pana se linisteste si repetati. Daca se opreste, asteptati cateva secunde, umblati cu mana prin castron, dati-i de inteles ca seful haitei are dreptul primul la castron. Daca se apropie, ordonati-i iar sa astepte. Daca nu vrea, luati-i castronul. Nu faceti antrenamentul asta mai mult de 2-3 minute pe fiecare masa pentru ca o sa frustrati cainele. Exersati cu el la fiecare masa si o sa inteleaga rapid ca trebuie sa astepte (maxim o saptamana).

Daca e ora de masa a cainelui si va este si voua foame, voi mancati primii. Omul e tentat sa-i puna cainelui de mancare primul, ca sa manance si el linistit dup-aia, insa seful haitei mananca intotdeauna primul. Cainele o sa stea langa voi, o sa planga, o sa se supere. Ignorati-l. Nu-i dati de mancare din ceea ce mancati voi. Dupa ce ati terminat de mancat, il hraniti si pe el. Exersati comanda ASTEAPTA la mancare.

Cainele nu doarme niciodata pe acelasi nivel cu stapanul. Daca stapanul doarme in pat, cainele doarme pe jos. Nu in pat, nu pe fotoliu, nu pe canapea. Asta o sa-l invete rapid ierarhia in haita. Daca il luati in pat sau pe canapea, o sa ajungeti in 2 ani cu un caine de 50 de kg care maraie cand vreti sa-l dati jos.

Cane corso au un instinct puternic de protejare a stapanului si a teritoriului sau, asa ca e bine sa luati niste masuri de cand sunt mici pentru a evita accidentele. Latura agresiva a cainelui nu trebuie exploatata IN NICIUN MOMENT SI SUB NICIO FORMA. Nu va faceti griji ca o sa creasca si o sa ajunga un pampalau, pentru ca va garantez ca o sa stie ce are de facut intr-o situatie dificila. Stiu caini din rasa asta cu care poti sa faci ce vrei de cuminti ce sunt, sunt plastelina efectiv, insa daca ai pus mana pe stapan iau foc. In acest sens, as avea urmatoarele sfaturi:

Cainele n-are voie sa muste omul, nici macar in joaca. In gura cainelui intra doar jucariile, papucii etc. Cand musca sau clampane in aer sa muste, ii spuneti ferm NU. Dupa putina repetitie, cand ii spuneti NU, cainele ar trebui sa inceteze sa muste si sa inceapa sa va linga. Daca musca in continuare, ii spuneti NU, nu va mai jucati cu el si-l ignorati. In scurt timp o sa invete ca nu e bine sa muste. Cand e mic, va urmareste prin casa, si daca are chef de joaca, o sa va muste de glezne. Cand face asa, NU MERGETI MAI DEPARTE SI NU-L INDEPARTATI CU MANA, chiar daca va doare. Lasati-l sa muste si-i spuneti NU! in continuu pana va lasa. Apoi va continuati drumul. Daca mergeti mai departe cu el de glezna, el se simte invingator. Daca il indepartati cu mana, el considera ca va jucati, si o sa continue. Spuneti NU! pana da drumul si insistati. In 2-3 saptamani nu o sa mai muste de picioare.

Pana la varsta de un an, cainele n-are voie sa se joace cu sfoara trasa. Probabil ati mai vazut, mai ales la rase agresive, modul asta de joaca. Stapanul apuca de sfoara, cainele trage si scutura de celalalt capat. Cainele n-are voie sa se joace in acest mod pana nu invata foarte bine comanda NU! sau NU E VOIE! Tipul asta de joaca ii dezvolta latura agresiva si tendinta de a musca. Daca tine in gura o jucarie si vreti sa i-o luati, apucati-o si spuneti-i cainelui s-o lase. Daca trage de ea, repetati comanda LAS-O! pana cand o lasa din gura. Daca nu o lasa dupa cateva secunde, nu continuati sa trageti de ea. Fortati-l sa o lase din gura. Nu-l lasati sa plece cu ea, pentru ca in acest mod cainele va simti ca s-a impus in fata voastra.

Atunci cand mergeti impreuna, cainele n-are voie sa treaca dintr-o incapere in alta inaintea voastra. Voi iesiti primii pe usa, voi intrati primii in casa, voi intrati primii in lift, voi iesiti primii de pe balcon dupa ce a facut pipi. Seful haitei merge intotdeauna primul.

Nu va faceti griji daca atunci cand e foarte mic, cainele maraie la mancare. E un comportament normal, instinctiv, de a-si proteja resursele. Dupa ce cainele creste putin (de la 6 luni incolo) si merge in parc, va asculta si prinde incredere in stapan, atunci poate incepe antrenamentul impotriva agresivitatii la resurse. Dati-i de mancare si stati langa el, mangaiati-l si vorbiti-i frumos. Daca doar maraie, insistati pana cand inceteaza. Daca se intoarce sa muste, luati-i castronul de mancare si tineti-l vreo 10 minute. Cainele trebuie sa inteleaga ca voi ii controlati sursa de mancare si ca nu are de ce s-o protejeze. ATENTIE! Nu-i luati castronul foarte des, pentru ca asta o sa-i inrautateasca comportamentul de a proteja mancarea. Daca problema persista, identificati un aliment care ii place cainelui foarte mult (o recompensa) si oferiti-l la schimb pentru castron. In timp ce mananca, va apropiati cu recompensa si-i dati de inteles ca vreti castronul in schimbul recompensei. Cu timpul o sa inteleaga ca nu reprezentati o amenintare pentru mancarea lui, ci din contra - primeste ceva mai bun daca va permite accesul la castron. La corectarea acestui comportament contribuie foarte mult si antrenamentul de care am vorbit mai devreme - exersarea comenzii ASTEAPTA cand ii dati de mancare. Prin toate astea, cainele o sa invete ca voi ii dati de mancare si ca nu are de ce sa se teama.

Cainele n-are voie sa maraie stapanul, atunci cand nu mai vrea sa fie tinut in brate. Cand sunt puiuti si vor jos, o sa inceapa sa maraie si daca nu sunt pusi jos, o sa muste la scurt timp dupa ce au marait. Cand maraie, nu trebuie sa-l puneti jos! Asta o sa-i dea de inteles cainelui ca metoda functioneaza si o sa continue sa maraie si pe viitor. Cand incepe sa maraie, ii spuneti raspicat NU! si continuati sa-l tineti pana se linisteste. Abia dupa ce s-a linistit il puteti pune jos. Asta nu inseamna ca puteti sa chinuiti cainele in toate felurile (strans in brate, intors pe burta, tras de falcute), si cand maraie sa-i spuneti NU si aia sa fie. Adica nu-l provocati. Dar pentru un simplu tinut in brate, nu are voie sa maraie pentru a fi pus jos.

ROSUL SI JUCARIILE

Cainele o sa inceapa sa roada prin casa din ziua 1. Orice ii incape in gura, in special chestii moi (partea de jos a canapelelor, fotoliilor, cablurile, papucii etc). Exista sprayuri speciale, urat mirositoare pentru catei (nici pentru om nu miros extraordinar - un fel de amoniac mai parfumat), cu care se da pe obiectele care nu se vor a fi roase. Eu n-am intalnit niciun spray de-asta care sa functioneze mai mult de o zi. Singurul si cel mai bun remediu impotriva rosului aiurea a fost ardeiul iute. Se cumpara pe incercate cativa ardei iuti verzi, cat mai iuti posibil (nici chiar habanero, sa moara cainele). Se taie ardeiul de la jumate si se curata de seminte (raman lipite de suprafete si fac mizerie). Se freaca bine cu ardeiul toate suprafetele care nu se doresc a fi roase. Ardeiul nu pateaza, dar e bine sa incercati mai intai intr-un loc mai putin vizibil. Cainele o sa se duca sa roada/linga, o sa dea de iuteala, o sa se strambe, o sa pufaie, o sa plescaie vreo 5 minute, dar va garantez ca nu mai roade locul ala nici dupa ce s-a dus iuteala de la ardei. Daca dupa ce s-a dus iuteala insista, repetati frecatul cu ardei. Functioneaza garantat.


Ar mai fi multe de zis, insa cam asta trebuie sa stie un proaspat sau viitor posesor de cane corso."

1 răspuns:
| Blamely a răspuns:

Dacă mancarea este de calitate puiul va asimila calciu şi tot ce îi trebuie din mâncare. Dă-i calciu numai dacă are probleme.