| Încrucişătorul a întrebat:

Am avut o disputa cu anturaju' si sunt zapacit. Vreau niste clarificari:

1 - Doresc sa-mi explicati cum naiba merge sistemul acesta de vot la referendum; anume 50%+1.

Eu, din cate mai tin minte, stiam ca 50%+1 =/= 51% [nu este egal cu]; pentru. ca e la mintea cocosului, ar fi o eroare. Acel +1 nu este egal cu 1%.
Din nou, poate gresesc.

Nu cumva 1% din 9, 300, 000 (TOTAL) este 93, 000? Prin urmare, cand astia zic de prostia asta cu 50%+1, ei se refera la 4, 500, 001 sau la 4, 593, 000?

2 - De ceva vreme, nu mai vreau sa mai aud de politica pentru. ca-mi face rau la sanatate din punct de vedere mintal. Insa, cine a impus sau initiat modul asta de 50%+1? Ne-a impus-o UE, ne-am facut-o cu mana noastra sau ce/cine?!
Parca ala, Graham Watson, a spus ca suntem singura tara din UE care si-a organizat referendumul in asa fel (adica intr-un mod dezorganizat si destul de retardat; ca sugestie subliminala).

3 - De ce dracului nu se mai aplica regula majoritatii a alegerilor, fie ele pro sau contra?

De exemplu: nu 4 milioane jumate ci doar 2 milioane voteaza 'DA' iar cei care vor sa "boicoteze" referendumul, nu se prezinta la vot SAU... se prezinta si voteaza 'NU'; in comparatie cu cei 2 milioane, cei care au votat 'NU' sunt, sa zicem, 100 de mii. Dupa numararea alegerilor, nu este normal ca majoritatea sa castige (aia cu 'DA'), indiferent ca opozitia s-a prezentat sau nu la vot?!?

4 - Ce alta tara europeana isi organizeaza referendumul exact ca noi; cu 50%+1?

Ii cer scuze daca am facut o greseala de matematica dar nu mai pot din cauza capului.
In caz ca va intrebati daca am fost "plecat de pe planeta", nu am mai deschis TV-ul si nu am mai accesat site-uri in legatura cu politica de foaaarte mult timp.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Este vorba de prezenta la vot de jumatate plus 1(nu 50% plus 1%) din numarul celor inscrisi pe listele electorale, aceasta prezenta este necesara pentru validarea referendumului. Daca ar fi prezenti doar 50% atunci referendumul ar fi invalidat si nu conteaza daca toti ar vota pentru demitere. De ex.(nu dau cifrele reale) daca numarul celor inscrisi pe listele electorale este de 18.200.000 atunci 50%+1 este 9.100.001.
2.Asa a fost facuta legea referendumului, nu ne-a impus nimeni.
3. Daca referendumul este valid se aplica regula majoritatii, respectiv daca majoritatea celor prezenti la vot - si care au votat valabil - voteaza pentru demitere atunci presedintele va fi demis. Aceasta majoritate este din numarul voturilor valabil exprimate, respectiv jumatate plus un vot din numarul voturilor valabile.
4.Nu stiu foarte exact dar multe tari cer o anumita prezenta la referendum, pentru ca acesta sa fie valabil. Este explicabil daca tii seama ca trebuie o anumita interesare si o anumita majoritate. Numai bine!

1 răspuns: