| Roxana690 a întrebat:

Am o întrebare ceva mai ciudată, vă rog nu judecați, nu am experiență cu așa ceva. Am luat un apartament relativ nerenovat, vreau să pun gresie în bucătărie (este beton acoperit de linoleum) și să schimb faianța care este deja până la jumătate (cea veche este alba, stricată, veche, mai este și tapet pus peste ea de fostul proprietar). Întrebarea mea este, se pot face toate astea fără să se umble la țevile de apă de la centrală?( Ele sunt trase pe jos pe la podea și după ochiul meu pare cam complicat să pui gresia și faianța prin spatele lor sau evitându-le). Sau pe general chestiile astea s-ar fi făcut înainte de a se monta o centrala? Sunt în probleme? Vă rog nu râdeți, sunt tânără proaspăt mutată la casa asta și am încercat să iau ceva în buget cu gândul că mai renovez pe parcurs (am luat credit la banca doar pe 20 de ani, nu voiam să mă bag la 30 pentru o sumă mai mare să iau ceva mai făcut).

Răspuns Câştigător
| Pacientul0 a răspuns:

Stai liniștită, nu e o întrebare ciudată! Da, poți pune gresie și faianță fără să umbli la țevile de la centrală, doar că va fi puțin mai migălos pentru meseriaș – va trebui să taie plăcile pe lângă țevi. Ideal era să fie făcute înainte de montarea țevilor, dar nu e o problemă mare, se rezolvă. Nu ești singura în situația asta, nu ai de ce să te stresezi! Succes la renovare!

12 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Cheamă un meșter in faianță/gresie să vadă care e situația. Doar așa o să ai un răspuns clar, real, sigur

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Bună! Cheama un zugrav autrorizat, ăla stie cum sa puna gresia si faianta ca sa nu iti umble la tevile de la centrala, el va tăia gresia in asa fel incit sa nu umble la țeava, va decupa gresia in jurul țevii incit sa arate bine, mult succes cu renovarea, apartamentul este in Bucuresti?

| Roxana690 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Vise plăcute, nu, e în Hunedoara, aici locuieschappy

| mihai69 a răspuns:

Nu e mare inginerie să scoți țevile alea din suporturi și să se lucreze pe sub/ lângă ele.
Totuși, eu aș pune parchet - se pune mai ușor, se curăță ok, e mai „cald" când calci pe el.
Ai acolo la Dedeman tot ce trebuie.

| eliancodrut a răspuns (pentru mihai69):

In bucatarie nu se pune parchet, deoarece se uda si se umfla, se deterioreaza.

| mihai69 a răspuns (pentru eliancodrut):

Eu am parchet și încă nu s-a udat, nici nu s-a deteriorat.
Și pusesem și la un apartament unde am stat cu chirie. A rezistat fără probleme.

| anonimg a răspuns:

Doar meseriașul îți poate spune. Dacă țevile sunt prea sus față de sol, îl va încurca, pentru că el trebuie să-și pună un profil de rigips la o înălțime exactă cât o placă de faianță de la sol ca să plece cu toată faianța drept. (Poate să nu mai pună plintă la gresie).
Iar dacă țevile sunt prea jos, să nu ajungă îngropate total sau parțial în gresie.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Beton sau terrazzo?
Daca e terrazzo, să știi că revine in vogă.
E mult mai simplu dacă scoți linoleumul și lustruiești pardoseala. Va arăta ca nouă.
Pt gresie trebuie să spargă, să niveleze, etc. Costuri mai mari.

Este evident că centrala a fost ultima montată și vei deranja țevile. Dacă se lucrează cu grijă la faianță, poate scapi fără să le atingă. Dar dacă spargi pardoseala, scoți țevile.

| siriusblack98 a răspuns:

Incarca o poza pe imgur si da-mi link cu tevile respective sa vad cat de aproape sunt de suprafata unde trebuie pusa gresie si faianta iar apoi ti-as putea spune cum trebuie procedat.

| eliancodrut a răspuns:

Nu orice zugrav se pricepe la faianta, asa ca trebuie sa chemi unul care se pricepe.
De asemenea nu trebuie sa chemi pe nimeni de la gaze, deoarece instalatia de apa nu apartine de ei. Pe ei ii intereseaza doar trvile de gaz.

| Solane a răspuns:

Toti ne lovim de asa ceva, nu e intrebare ciudata.
Din experienta mea, daca vrei sa inlocuiesti cum trebuie, e nevoie sa scoti tevile. Si atunci e indicat sa chemi un instalator de gaze, din aia care monteaza centralele. Pentru ca un faiantar sau zugrav, oricat ti-ar garanta el ca "nu e nici o problema", tot nu le va pune corect la loc. Si risti sa ai pierderi de apa pe la imbinari. Problema mai mare nici ca-ti trebuie.
Sau, ai varianta de a face o carpeala. Lasi primul rand de faianta de jos unde sunt tevile si inlocuiesti de acolo in sus.
Nu recomand faianta pana sus. In bucatarie se fac aburi. Varul il absoarbe, faianta nu. Se face condens si poate sa apara igrasia.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Solane):

Dar nici de jos nu se mai pune. Se pune faianta (sau gresie, sau sticla) doar intre blat si dulapurile suspendate.