| Brotacelu a întrebat:

Credeti ca de Sf. Andrei isi pot serba onomastica si cei care ii cheama Adrian, Adriana?

Răspuns Câştigător
mira
| mira a răspuns:

Daca isi doresc pot s-o faca, dar exista si Adrian in calendarul ortodox, in timpul verii.Numele Andrei este de origine greaca si insemna "barbat", in timp ce Adrian este de provenienta latina si insemna locuitor al Adriei de pe malul Marii Adriatice.

24 răspunsuri:
| User a răspuns:

Nu cred.

| ing. a răspuns:

Buna.Nu prea. Cei cu numele de Adrian/Adriana isi serbeaza onomastica de Sfantul Adrian si Natalia, care e prin august!winking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu nu mi-am serbat niciodata...Adrianhappy

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

@ingridutS are dreptate! Exista sf. Adrian si Natalia. Vezi intr-un calendar bisericesc in august sau inceputul lui septembrie. Nu stiu exact.

| MM a răspuns:

Nu stiu daca au dreptul sa-ti serbeze sau nu ziua de nume persoanele acestea, dar eu oricum le urez ' La multi ani'. Nu ma costa nimic tongue

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ehhh, eu nu am spus nimănui cu numele Adrian " la mulţi ani " de Sf Andrei, aşa că răspunsul este nu. happy

Răspuns utilizator avertizat
| Bacemi a răspuns:

Nu este normal dar se poate daca cineva vrea sa aiba o zi speciala. Eu am prieteni care tin ziua chiar daca au nume de Adriana sau Adrian.

| Babushka a răspuns:

Nu cred, dar pe mine chemandu-ma Adriana mi se spune la multi ani chiar am primit si un cadoulaughing. Sf Adrian se serbatoreste pe data de 26 august, dar nu este trecut cu rosu in calendar deci nu e asa importanta.

| Brotacelu explică:

Asta ziceam si eu ...ca sunt foarte putini care stiu ca chiar exista... dar foarte multi stiu de Sf Andrei thinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu ma numesc Adriana si de cand ma stiu mi-am serbat ziua Sf Andrei. Mereu am primit cadouri, am chiar si icoana cu Sf Andrei in casa.asa ca maine chefuiesc si astept cadouri happy La multi ani tuturor care serbeaza maine!

| Sdtggytgttt a răspuns:

Nu cred, poti sa iti serbezi ziua de sf andrei doar daca te cheama Andrei sau Andreea

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma cheama Adrian si de cand ma stiu imi serbez onomastica pe 26 August. Ma mir cum de unele persoane care poarta numele de Adrian sau Adriana isi serbeaza onomastica de Sf. Andrei, e cam stupid.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hm.eu de cand ma stiu imi serbez onomastica de Sfantul Andrei (desi ma cheama Adriana). Nu multa lume stie de Sfantul Adrian de pe 26 august si nu are cruce rosie.deci raman la varianta cu sarbatorirea onomasticii de Sfantul Andrei!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred.
Incearca pe 26 august, atunci e ziua Sf. Adrian

| pisy666 a răspuns:

ADRIANA, ADRIAN - vine din latina si inseamna: cel de la Hadria. In antichitate, Hadria a fost un mare oras din partile Venetiei de astazi (in Italia). Tot de aici vine si frumosul nume al Marii Adriatice. In calendarul crestin ortodox, ziua Sfantului Adrian este vara, pe 26 august.
Atentie: Adrian/Adriana, Adi/Adina nu se sarbatoresc de Sf. Andrei ci pe 26 august de Sf. Adrian.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu multi stiu de sf adrian si nici nu se sarbatoreste, de sf andrei in schimb stie toata lumea, pb de asta sunt cat de cat asociate si sarbatorite impreuna.ma cheama adriana stiam ca exista sf adrian dar de ce lumea tot de sf andrei ma suna sa imi zica la multi ani, apoi lumea zice ca nu are legatura si stiu asta, de sf adrian lumea uita asa ca eu cand imi mai serbez ziua?crying

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma cheama Adrian si eu mereu mi-am sarbatorit ziua de Sf. Andrei chiar daca auzi controverse in stanga si dreapta. Mie mi-a dat Sfantul Andrei Preotul care m-a botezat. deci Adrian si Adriana categoric se serbeaza de Sfantul Andrei

| AdrianIP a răspuns:

Din moment ce exista Sf. Adrian (adica are o semnificatie si o istorie in religia crestina) si este cat se poate de diferit fata de Sf. Andrei, ba chiar este sarbatorit de 2 ori pe an (17 aprilie si 26 august), nu doar o singura data, mi se pare anormal sa ti-l sarbatoresti in alta zi doar fiindca exista o confuzie generala. E ca si cum cineva care poarte numele de Ion, nu ar sarbatori in nici una din cele 7 zile (parca) in care apare Sfantul Ion si ar sarbatori de Sf. Ilie ca tot pe-acolo e. Nu?! Pana la urma daca cineva vrea neaparat poate sa isi serbeze ziua si asa, chit ca e anormal, si pe urma sa nu se mire de ce lumea il striga Andreiwinking

| Lupu_Adrian_1995 a răspuns:


Sinaxar 26 August



În aceasta luna, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfintilor Mucenici Adrian si Natalia, si cei împreuna cu dânsii.

Sf. Mucenic Adrian din NicomidiaMucenicul Adrian si sotia lui Natalia au trait în cetatea Nicomidiei, pe vremea împaratiei lui Maximian. Iar la a doua înconjurare ce a facut Maximian prin împaratia sa, prigonind pe crestini, a prins 23 de barbati crestini care erau ascunsi prin pesteri, si au fost dati la multe chinuri. Pe acestia, mai înainte de a marturisi, i-a întrebat Adrian: "Pentru ce, fratilor, rabdati aceste nesuferite si grele chinuri?" Si, raspunzând, ei zisera: "Pentru ca sa dobândim bunatatile cele ce sunt gatite de la Dumnezeu, celor ce patimesc pentru Dânsul, pe care nici auzul nu poate sa le auda nici cuvântul sa le povesteasca". Acestea auzindu-le Fericitul Adrian, umilindu-se din dumnezeiescul Dar, a zis scriitorilor sa-i scrie si numele lui cu crestinii, ca bucuros moare si el cu dânsii. Deci scriindu-l aceia si pe dânsul, îl bagara în fiare si la închisoare. Acest lucru aflându-l Natalia, femeia lui, si gândind cum ca poate a fost prins pentru altceva, si îngrijindu-se foarte suspina si plângea. Dar fiind înstiintata ca pentru Hristos l-au pus în legaturi si în temnita, îndata îmbracându-se în haine luminoase a alergat la temnita. Si intrând înauntru îl învata sa stea neclintit la chinuri, si ruga pe sfintii cei ce erau împreuna legati cu dânsul sa se roage pentru el. Atunci prin sfatuirea mucenicului Adrian se întoarse Natalia la casa ei.

Deci fiind adus sfântul la împaratul si marturisind pe Hristos ca este Dumnezeu adevarat, îl pusera cu fata în jos si-l batura cu toiege. Apoi, întorcându-l cu fata în sus, a fost batut si peste pântece, încât i se vedeau si maruntaiele. Mucenicul când patimea acestea era de 28 de ani.

NataliaDupa aceea lui si celorlalti sfinti li s-au taiat mâinile si picioarele. Apoi dându-si sfintii sfârsitul, si urmând a li se mistui trupurile lor în foc, Natalia a bagat mâna Sfântului Adrian în sânul ei si urma mergând dupa sfintele moaste si strângea sângele ce pica de la dânsii si se ungea cu el. Apoi fiind stins focul de o ploaie mare si grea, un om credincios, anume Eusebie, luând moastele sfintilor si punându-le într-un caic mic, le-a dus la Arghiropoli si le-a asezat aproape de Bizant. Acolo mergând mai pe urma Natalia, si-a dat sufletul la Dumnezeu si a fost îngropata lânga moastele cele mucenicesti.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor douazeci si trei de Mucenici, care au fost chinuiti împreuna cu Sfântul Adrian, si de sabie s-au savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Atic si Sisenie.

Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Ivistion.

Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului Mucenic Adrian printul.

Acest sfânt a trait în zilele împaratului Liciniu în Bizant, si se tragea de la Roma, fecior fiind lui Prov, împaratul Romei, împreuna cu un frate al sau, Dometie cu numele, ce ajunsese episcop în Bizant, dupa Tit. Deci fericitul Adrian dorind a patimi pentru Hristos, s-a dus la Nicomidia si a mustrat pe Liciniu, caci stricase în desert si fara socoteala ostile romane, cu pricina prigoanei asupra crestinilor. Drept aceea fiind supus la multe chinuri, i s-a taiat capul; iar fratele sau Dometie episcopul luându-i sfintele moaste le-a pus în Arghiropoli, unde erau si moastele Mucenicului Adrian, ale Nataliei si ale Apostolului Stahie, cel ce a fost întâiul episcop al Bizantului, dupa Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat.

Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Ioasaf, fiul lui Avenir, împaratul Indiei.

Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Titoe, care cu pace s-a savârsit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

sus

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca in data de 26 August a fiecarui an (vezi calendarul crestin ortodox) il putem sarbatori si pe Sf.Andrei, atunci cred ca nu ar fi nici-un impediment s-o mai punem de-o bauta... happy

| Iancu_Adriana_1993 a răspuns:

Dap. Eu imi serbez ziua de sf Andrei de cand m-am nascut si ma cheama Adriana. Sf Adrian a fost introdus in calendar in 2006 si nu consider ca are importanta pentru mine.

| Adriana_Andrei_1992 a răspuns:

Ma cheama Adriana