| adrianpetrican a întrebat:

Descaracarea de pe torente de evenimente sportive (meciuri de fotbal) si apoi incarcarea lor pe google drive este considerata copyright?

8 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Da, si e ilegal. Nu cred ca o sa ti se intample nimic ca legea din Romania face dificila urmarirea dar cand google o sa miroase afacerea o sa ti le stearga.

| adrianpetrican explică (pentru RoCkKiD):

Eu le incarc pentru scopuri personale nu le folosesc in scopuri publice!

| RoCkKiD a răspuns (pentru adrianpetrican):

Majoritatea oamenilor pirateaza pentru scopuri personale. Nu iti inteleg argumentul. happy

| adrianpetrican explică (pentru RoCkKiD):

Deci singura sansa e sa imi cumpar un hard si sa lea pastrez acolo?

Bula
| Bula a răspuns:

Copyright = drept la folosirea copiilor.
Legislatia internationala permite descarcarea /copierea unor materiale de creatie intelectuala /artistica pentru scop STRICT PERSONAL, fara drept de multiplicare /scop comercial (aducator de venituri ulterioare pentru cineva).

De exemplu:
1. Daca-mi descarc o poza /muzica /film /carte electronica etc. de pe internet, dupa care mi-l stochez undeva cu scopul de a-l putea vedea /auzi si alta data, atunci acesta imi este permis. Nu voi avea probleme nici daca un grup de cunostinte va vedea /auzi materialul respectiv, cu conditia sa nu trag vreun folos din aceea ascultare /vizionare si nu copiez sau permit copierea si altor persoane. Stocarea o pot face pe orice dispozitiv propriu, inclusiv in cloud (de ex. Google Drive).

2. Daca doresc sa prezint in public un material supus dreptului de autor, dar pur informativ (fara incasare de vreun venit in urma lui), atunci sunt obligat sa mentionez sursa materialului si pot cita /prezenta doar o parte scurta (1-2 propozitii sau 5-10 secunde durata).

3. Pentru toate celalalte cauze este necesar acordul scris a autorului sau reprezentantul /mostenitorilor de drepturi (pana la 50 ani dupa moartea autorului). Evident, in acord se va stipula si quantumul onorariului convenit, daca se pretinde, dupa caz.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Bula):

Vreau sa vad referintele pentru punctul 1. Ce lege iti permite sa descarci (sa copiezi) un film (care e protejat de copyright) pentru uz personal?

Fair use e una, piratatul e cu totul alta. E ca si cum ai zice ca nu furi masina sa o vinzi o furi ca ai nevoie de ea si nu ti-i permiti/nu vrei sa dai banii pe ea.

| RoCkKiD a răspuns (pentru adrianpetrican):

Hai sa asteptam sa ne dea Bula referinta legala. Din cate stiu eu piratatul de orice fel e ilegal, chiar daca tii datela local sau pe vreun cloud.

Bula
| Bula a răspuns (pentru RoCkKiD):

Conventia Liberei Circulatiei ale Informatiilor, semnat de tarile membre ONU (daca stiu bine, in 1964).
Pe baza acelei conventii a functionat si Radio Europa Libera si altele.
Principiul de baza al acelei conventii este ca, ORICINE are dreptul de a accesa, urmari orice material media, la care are acces.
Este problema proprietarului postului de radio-televiziune /site internet etc. daca nu-si protejeaza materialele si unii au acces la ele.
Ca urmare, acesst fapt (vizionarea) prin internet NU este fapta ilegala, iar pentru a fi vizionat, orice material media trebuie sa fie intai descarcat pe calculator /telefon etc. si doar dupa aceea player-ul il poate reda.
Din moment ce odata este descarcat, orice material poate fi temporar sau definitiv, de la nivelul serverului nu se poate deosebi. Doar atunci se poate afla ca acel material este pe aparat, daca cineva patrunde in sistem (ceea ce este deja o fapta mult mai grava).