| virusulfemeilor a întrebat:

m-am inscris la facultatea Danubius Galati si am terminat primul an iar in al doilea nu am mai continuat si au trecut 2 ani de atunci.acum cateva zile am cerut diploma de bac si mi-au spus ca trebuie sa platesc anul doi plus penalitati acestea ajucand la 4200 ron si in cazul in care nu platesc ma executa silit.se poate asa ceva? au dreptul asta?

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Da, pot cere executarea silita daca le datorezi bani--- ceea ce nu stiu este daca executarea silita pot sa o faca sau nu prin Administratia Finantelor publice.

Dar, din nou, iti sugerez sa studiezi contractul semnat la inceputul anului II. Citeste:
* in ce conditii inceteaza si se suspenda contractul
* ce este prevazut la "Raspunderea contractuala"
* ce este prevazut la "Clauze finale"
In contract, ar trebui sa gasesti ceva legat de situatia in care studentul doreste sa renunte la studii( ce trebuie sa faca in caz de renuntare si ce se intampla in cazul in care nu face ce se cere)--- ceva in genul : "Studentii care doresc sa intrerupa sau sa renunte la studii, vor depune la secretariatele facultatilor o cerere scrisa in acest sens. In caz contrar vor achita integral taxa de scolarizare pentru anul universitar respectiv."

In cazul in care gasesti, in contract, ceva care ai facut/indeplinit iar ei nu au facut/indeplinit conform contractului poti sa-i dai in judecata. In privinta retinerii diplomei de bac este vorba despre un "abuz de incredere " si poti face plangere penala.

6 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Nu cumva ai semnat, la inceputul anului II, contractul de studiu achitand totodata si prima transa a taxei de scolarizare? Daca da, este important sa citesti cu atentie ce scrie in acel contract(semnat la inceputul anului II)--- facultatea nu iti poate cere acea suma + penalitati de intarziere decat daca este prevazut in contract( foarte probabil, contractul are o clauza care se refera la situatia de neindeplinire a obligatiei financiare).De asemeni, facultatea, ca parte semnatara a acelui contract, ar fi trebuit, in cazul neindeplinirii obligatiilor financiare, sa emita o decizie de exmatriculare semnata de rector( conform art 15 din Regulamentul privind activitatea profesionala a studentilor( citeste regulamentul de aici :http://univ-danubius.ro/....../index.php
Daca nu ai primit acea decizie de exmatriculare la incheierea anului II( in situatia in care ai semnat si platit prima transa a taxei pentru anul II), facultatea este in culpa si nu este in drept sa-ti ceara penalitati de intarziere dupa trecerea inca a unui an de la constatarea neindeplinirii obligatiilor financiare.De asemeni, facultatea este obligata ( daca ai facut cerere scrisa ) sa-ti elibereze diploma de bac--- nu poate conditiona eliberarea actului de achitarea sumei, dar este in drept sa te urmareasca silit in cazul in care a emis acea decizie de exmatriculare( decizie care trebuie sa poarte data anului pe care, conform contractului, nu l-ai platit integral).

P.S. consulta un avocat si da universitatea in judecata daca nu-ti elibereaza diploma de bac si daca nu si-a indeplinit obligatia de a emite decizia de exmatriculare la timpul opotun( folosind prilejul de a mai adauga penalitati de intarziere timp de inca 1 an in conditiile in care un an universitar incepe in octombrie si se termina in luna iulie din anul urmator).

| virusulfemeilor explică (pentru alessia5158):

Am semnat un contracr in anul precum ca merg mai departe, ceva de genul. apoi dupa 1-2 luni am facut cerere de retragere si mi-au spus ca trebuie sa platesc anul 2 ca l-am inceput. cererea a ajuns la Galati si eu trebuie acum sa platesc anul 2 plus penalitati la acest an vreo 17 milioane ca daca nu ma executa.acum nu stiu ce sa fac.

| alessia5158 a răspuns (pentru virusulfemeilor):

Ar trebui sa ai un exemplar din contractul semnat--- trebuie sa aflii, din continutul lui, daca exista vreo clauza care da dreptul facultatii sa iti ceara plata integrala a anului la care ai renuntat. Din toate regulamentele pe care le-am citit eu (din link-ul dat mai sus), nu scrie decat ca, in cazul in care studentul nu isi indeplineste obligatiile financiare, este exmatriculat.Decizia de exmatriculare, semnata de rector, se comunica studentului. Atat si nimic despre plata integrala a unui an pe care, in fapt, nu l-ai parcurs. Zic sa cauti acel contract semnat la inceputul anului II si sa vezi ce scrie in el!

Am gasit contractul si spune ca daca nu imi caut adatoriile nu imi da actele de studiu sau mai este un aliniat mai jos ca orice nerespectare obligatiilor contractuale se pedepseste conform legii.

Nu sunt avocat, dar universitarii astia particulari de la "Danubius"mi se par a fi niste escroci ordinari!--- in loc sa faca ce scrie in propriul lor regulament (art 15, litera d ) adica, sa emita decizia de exmatriculare inca de acum 2 ani, lasa sa treaca timpul pentru a-ti adauga penalitati de intarziere, umfland suma initial datorata (pentru anul II de studiu).Mai mult, nu au dreptul sa-ti retina actele de studii depuse la inscrierea la facultate--- nu sunt emise de ei si nici nu le apartin!

Daca nu ai niciun bun pe numele tau( casa, teren, masina), nu ai depozite bancare, venituri salariale sau de orice natura nu au din ce sa te execute silit. Deci, poti sa nu le mai dai niciun ban--- termenul de prescriptie a datoriei este de 3 ani de la DATA la care ai achitat prima transa a taxei pentru anul II--- citeste cu atentie si tot articolul de pe avocatnet:http://www.avocatnet.ro/......riile.html

Cat despre diploma de bacalaureat si foaia matricola, declara-le pierdute si cere un duplicat la Inspectoratul scolar--- vezi, in cele 2 link-uri cum se procedeaza :
http://www.ovidan.ro/? p=articles.details.3775
http://www.gandul.info/scoala/duplicatul-diplomei-de-bacalaureat-2336170

Fata de cele de mai sus, ai si alta posibilitate de actiune : sa dai in judecata scoala.Un avocat bun stie ce are de facut.
Succes!

Sa inteleg ca au tot dreptul sa ma execute...

Da, pot cere executarea silita daca le datorezi bani--- ceea ce nu stiu este daca executarea silita pot sa o faca sau nu prin Administratia Finantelor publice.

Dar, din nou, iti sugerez sa studiezi contractul semnat la inceputul anului II. Citeste:
* in ce conditii inceteaza si se suspenda contractul
* ce este prevazut la "Raspunderea contractuala"
* ce este prevazut la "Clauze finale"
In contract, ar trebui sa gasesti ceva legat de situatia in care studentul doreste sa renunte la studii( ce trebuie sa faca in caz de renuntare si ce se intampla in cazul in care nu face ce se cere)--- ceva in genul : "Studentii care doresc sa intrerupa sau sa renunte la studii, vor depune la secretariatele facultatilor o cerere scrisa in acest sens. In caz contrar vor achita integral taxa de scolarizare pentru anul universitar respectiv."

In cazul in care gasesti, in contract, ceva care ai facut/indeplinit iar ei nu au facut/indeplinit conform contractului poti sa-i dai in judecata. In privinta retinerii diplomei de bac este vorba despre un "abuz de incredere " si poti face plangere penala.