| Dobos_Alexandru_1991 a întrebat:

..Am nevoie de un link unde pot gasi rezumat pentru Calin Nebunul?

2 răspunsuri:
| Alexandru98 a răspuns:

Imparatul, afland ca fiica i-a calcat cuvantul, o alunga de la curte; aceasta va rataci mai multa vreme prin paduri, unde va naste un copil Sentimentul de dragoste al parinte­lui se dovedeste a fi insa puternic, ca si al Zburatorului care, luand chip omenesc, o va cauta cu neliniste prin toate partile. Ca-n toate basmele, suferintele fetei iau sfarsit, totul terminandu-se cu o nunta plina de maretie, la care participa intreaga natura.
Poemul incepe cu un gazel care aminteste atmosfera proprie sonetelor:
"Toamna frunzele colinda,
Sun-un greier sub o grinda,
Vantul jalnic bate-n geamuri
Cu o mana tremuranda,
Iara tu la gura sobei
Stai ca somnul sa te prinda.
Ce tresai din vis deodata?
Tu auzi pasind in tinda -
E iubitul care vine
De mijloc sa te cuprinda
Si in fata ta frumoasa
O sa tie o oglinda,
Sa te vezi pe tine insati
Visatoare, surazanda".
Poetul inchipuie apoi tablouri de neuitat: castelul singuratic, fata adormita, frumusetea insasi idolatrizata in trarea tainica in odaia fetei a tanarului Zburator si tabloul dublei nunti din final.
Subiectul este cu totul schimbat. in acest poem, Emines-cu topeste elementele din poveste, dandu-le alta com­pozitie si alta semnificatie; idila de dragoste consta in contopirea a doua elemente de basm: aventura, in vis, a fetei cu Ros imparat si dragostea implinita a lui Calin, cu fata mijlocie a imparatului. Aceste doua momente se topesc in dragostea fetei din castelul singuratic cu Zburatorul, care nu-i un duh, ci, pana la urma, un sot adevarat. Elementele de basm si poemul versificat dispar si poetul incheaga o noua poveste de dragoste, stilizata la treptele ei principale.
Noul subiect al poemului, compozitia originala, noile elemente adaugate de poet (motivul zburatorului, cainta tatalui, nunta gazelor), abandonarea metrului popular, abor­darea rimelor savante - ne pun in fata unei creatii culte aflata pe o treapta superioara a creatiilor inspirate din fol­clor. Fantezia creatoare a poetului se desfata copios in descrierile de natura, animata de prezenta omului, in infatisarea suava a scenelor de iubire: ambianta de puri­tate si senzualitate, daruire si concret. in acest fel, Calin (file din poveste) devine o capodopera a literaturii romane, rai poetul un inovator in prelucrarea folclorului.

| Dobos_Alexandru_1991 explică:

Alexandru98... asta e rezumat?