| Șachi a întrebat:

Are voie un profesor universitar să îmi refuze participarea la parțial/examen pe motiv că n-am venit îmbrăcat la costum?

6 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Sigur ca da, atata vreme cat te-ai dus imbracat indecent sau contrat cu ceea ce cere regulamentul.

| doctorandus a răspuns:

Daca nu esti la o universitate a unei secte, asemenea cerinte nu sunt normale.

Trebuie sa fii imbracat decent. Eu am absolvit două facultati, una in Romania și cealalta in Olanda, dar dupa cate-mi amintesc nu m-am prezentat acolo niciodata imbracat la costum.

| gabicoo a răspuns:

Depinde de ce prevede regulamentul de ordine interioara. De regulă scrie că este necesară o ținută decentă. Dacă tu te-ai prezentat în tricou și bermude profesorul are tot dreptul să-ți ceară să vii la costum. Dacă veneai îmbrăcat decent nu-ți spunea nimic.

| ?achi explică (pentru gabicoo):

Am propus un scenariu, pentru că ieri a zis că a vorbit asta, și a cam dat de înțeles că este obligatoriu.Prefer în hanorac.E decent.Am și flanelă(dar nu am luat-o până acum la facultate).

| johnnny123 a răspuns (pentru ?achi):

Nu ar fi de o mie de ori mai simplu să-ți pui o cămașă și să eviți orice problemă decât să stai și să-ți faci scenarii, să riști certuri cu profesorul, să stai stresat că nu te primește la examen etc, etc?

Ce sens are să te stresezi când soluția pentru evitarea stresului este atât de simplă și la îndemâna oricui? Vrei tu neapărat să porți hanorac, mori dacă stai două ore din viața fără hanorac?

| ?achi explică (pentru johnnny123):

Ai auzit că vorba:"Orice armă are 2 tăișuri"? Ei bine, se aplică și aici. Ești prins în iluzia că ceea ce crezi tu constituie adevărul suprem, incontestabil, dar doar pentru că îți convine. Gândirea ta este una reacționar.Arăți că ești foarte slab, te supui.Așa ajung să se instaureze dictaturile:azi nu ieși din casă după 22, mâine,nu ai voie să mai scrii cu stânga(ca de exemplu).Iar oamenii slabi,ca tine,au ajuns să se supună,pentru că nu vor probleme. Dacă gândeau toți că tine,și acum trăiam în comunism. Ăsta W principiul omului slab:"mai bine te supui, stai cu capul plecat, decât să lupți împotriva nedreptății".Și cică unii vor democrație, dar nu luptă pentru ea. Dacă fac ce grea, îl învăț prost.Am vorbit până să-mi expui acest comentariu de care mi-e silă cu un coleg mai mare,care mi-a spus că nu are voie să nu mă primească,și că regulamentul universității nu te obligă să vii că student în costum, cămașă, pantofi, Niciodată, în niciun context.Suntem în democrație.Mă îmbrac cum vreau! Problema nu e de la mine.Și apropo, studiez la facultatea de istorie.Îmi place ceea ce fac, și nu vreau ca trecutul acela negru să se repete, din cauza lașilor că tine.Nici măcar nu mi-ai răspuns la întrebare.M-am așteptat și la răspunsuri de genul, că al tău, dar mă bucur că e doar o excepție, și că ceilalți care mi-au comentat sunt cu capul pe umeri.Nu mă interesează ce cred alții despre mine.Profesorul respectiv, nu îmi dă:bani mâncare, apă etc., nici costumul sau cămașa.

În hanorac e indecent? Caută să vezi definiția acestui cuvânt.Costumul nu acoperă corpul, în aceeași măsură ca și hanoracul? De ce e indecent numai la examen? Că așa crede profu'?

Nu s-a întâmplat asta.Pur și simplu am vorbit despre un posibil viitor scenariu.

Dacă tu ai impresia că actul tău patetic de "rebeliune" în fața "opresiunii vestimentare" are vreo semnificație (alta decât să te facă pe tine să te simți cocoș), te înșeli amarnic. Este vorba despre un amărât de examen și o amărâtă de cămașă, miza este zero, nu te amăgi singur că ai comis vreun mare act eroic de rezistență și bravură în apărarea democrației.

Iar când eu ieșeam în stradă și încasam gaze lacrimogene ca să apăr cu adevărat democrația din țara asta, tu mâncai plastilină.

Exagerezi cu acest "mare act eroic de rezistența și bravură". Protestele nu au schimbat aproape nimic la noi, ci alegerile, petițiile(în special Declic), investigațiile(în special Recorder) și altele.Te-ai dus cu gândul(probabil) că vei reuși să repeți "momentul '89",deși era clar că simpla ta prezență acolo nu poate schimba nimic.

Aham, deci ieșitul în stradă nu face nimic pentru a proteja democrația, în schimb a purta un hanorac la un examen este un act de integritate și curaj care previne instaurarea dictaturii.

Am înțeles! Ești un mare model pentru noi toți!

Se pare că nu mă pot înțelege cu tine.Care este puterea împotriva căruia lupt/ai luptat.Tu ai luptat împotriva unui președinte/guvern,pe scurt politicieni care au influență mare,pile,cunoștințe relații, multă putere, iar pentru a cădea guvernul trebuie să aibă loc o moțiune de cenzură(dacă e cazul de o presiune pentru a fi declanșată, trebuie să vină de la mass-media în special), deci 1.000, 10.000, 100.000 de inși sau câți ori fi care merg și strigă "DEMISIA",nu fac decât să își piardă timpul),iar eu lupt împotriva unui profesor universitar,care trebuie să respecte regulamentul (ce nu prevede un anumit stil vestimentar),și care cu o reclamație la decan se arde(că și oamenii aceia țin la imaginea lor, și a universității, și nu vor să piardă din public, doar pentru că se vorbește despre o dictatură(vestimentară)în cadrul locului de învățământ).
Fă un raport:puterea împotriva celui cu care luptăm/puterea mea sau a ta.
Ai să vezi că la mine se apropie de unu, iar la tine îți dă cu multe zerouri după virgulă.
Deci fapta ta era clar sortită eșecului.
Vezi cazul "Iohannis".De ce a demisionat? Că a ieșit Simion cu 50 de mii în stradă,sau că risca o suspendare,și după o demitere,care ar fi avut drept consecință strict negativă pentru el pierderea privilegiilor de fost șef al statului(salariu,pază,mașină,casă).
Deci,în cazul protestelor la care zici că ai participat, să știi că nu ajută, și că Parlamentul este puterea(el îl suspendă pe președinte, el pune presiune pe șeful statului), nu 50.000 de oameni care vin în stradă o dată la 2 luni, pentru câteva ore.Iar noi avem putere asupra Parlamentului, prin vot.Deci,dacă e cazul de luptă,convinge oamenii să voteze "pe cine trebuie",nu te du în "linia întâi", ca să vii și să-mi spui cum ți-ai sacrificat ru sănătatea și viața, pentru binele poporului.,, Dictatura" despre care vorbești e națională, la mine e la nivel local(deși nu cred că se va ajunge acolo în cazul meu).

Ah, acum am observat că tu ești ăla care întreba "Dacă România face parte din Uniunea Europeană, atunci de ce are un deficit atât de mare?".

Mda, în cazul ăsta este clar de ce nu te poți înțelege cu mine: pentru că nivelul tău de înțelegere este undeva pe la genunchiul broaștei.

Tot ce ești capabil să faci este să emiți niște salate de cuvinte care reflectă perfect salata de gânduri ofilite care-ți populează creierașul, și pe care o confuzi cu profunzime intelectuală.

| Frank51 a răspuns:

Puterile unui profesor universitar într-un context din ăsta sunt astrale. Profesorul taie și spânzură la cursul lui și nimeni nu poate face nimic. Deci da, are voie chiar să-ți dea și o părere despre ținută.

| ?achi explică (pentru Frank51):

Părerea ca părerea, dar poate să nu mă primească dacă vin în hanorac, în loc de cămașă/costum?

| Frank51 a răspuns (pentru ?achi):

Tocmai ți-am spus că poate face orice dorește mușchiul lui.

| ?achi explică (pentru Frank51):

Regulile universității nu îi permit.El este sub acestea.

| Frank51 a răspuns (pentru ?achi):

Te contrazic.

| Cipi1212 a răspuns:

Eu nu am avut nevoie de costum pentru a îmi da examene. Poate o fi pretențios.

| angel6lust a răspuns:

Ce scenariu de Doi Degeaba rolling on the floor.