| AlexandruVD a întrebat:

Buna, am intrebari legate de lege privind atacul/violenta fizica si verbala.
Care sunt cazurile in care cineva poate raspunde prin violenta fizica?
In caz de aparare fizica am voie sa ma apar si sa lovesc inapoi?
Cineva ma injura, pot sa-l lovesc?
Cineva ma scuipat, pot sa-l lovesc?
Cineva m-a amenintat, pot sa-l lovesc?
etc...
Am o gramada de intrebari privind chestii de genul acesta.
Vreau sa stiu care imi sunt drepturile!
Daca stiti un link privind legea in aceasta privinta, lasati in comentarii.
Multumesc, apreciez.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este vorba de Codul penal, care reglementeaza legitima aparare si excesul neimputabil, citez:
ART.18. Dispoziţii generale  
  (1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă există vreuna dintre cauzele justificative prevăzute de lege.
(2) Efectul cauzelor justificative se extinde şi asupra participanţilor.  
  ART.19. Legitima apărare  
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.  
  (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
  (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.
ART.23. Dispoziţii generale  
  (1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă a fost comisă în condiţiile vreuneia dintre cauzele de neimputabilitate.
(2) Efectul cauzelor de neimputabilitate nu se extinde asupra participanţilor, cu excepţia cazului fortuit
ART.26. Excesul neimputabil  
  (1) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depăşit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului.
  (2) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de necesitate, care nu şi-a dat seama, în momentul comiterii faptei, că pricinuieşte urmări vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce dacă pericolul nu era înlăturat."

| AlexandruVD explică (pentru Ioandelasal):

Apreciez comentariul si ca ti-ai facut timp sa scrii atat.
Nu vad ce poti face in caz ca cineva te ameninta/ injura / scuipa / dauneaza unul dintre bunurile tale / incearca sa te jefuiasca / te provoaca / etc...
Cand devine un caz de auto aparare... Atunci cand cineva te impinge? cineva te loveste?
Dar tot am multe intrebari legate de atac fizic sau verbal.
'' Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depăşit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului.
Ai putea sa-mi lasi un link de unde ai luat informatia?''
Nu pot intelege acest articol... De ex: O femeie beata (22 ani, 55kg, 1, 65m) incearca sa agreseze un barbat (20 ani, 75kg, 1, 70m) iar acesta o impinge si aceasta se loveste grav... Ii justificat sau nu ii justificat?
Dar din nou mersi.

| Ioandelasal a răspuns (pentru AlexandruVD):

Se pare ca nu ai citit atent raspunsul meu, chiar din prima propozitie am scris ca este vorba de Codul penal.
Si in ex. tau cu femeia beata si barbat sigur ca nu este vorba de legitima aparare si nici de depasirea acestuia, bineinteles daca femeia nu l-a atacat cu o arma (cutit sau alt obiect), fiind o disproportie evidenta de fizic si situatie (femeia fiind beata).
Reciteste atent prevederile din Codul penal, incearca sa le intelegi si atunci vei putea judeca diferitele situatii.