| kisskisskiss a întrebat:

Bună seara. Soacră mea în urma cu 5 ani i-a dat soțului meu o suma de bani sa poată cumpăra un apartament. Atunci noi nu eram căsătoriți. În urma cu 4 ani ne am căsătorit și anul trecut soțul a vândut apartamentul respectiv și am cumpărat altul și acum sunt și eu trecută pe contractul apartamentului fiind căsătoriți. De când a aflat soacra ca a vândut acel apartament și a cumpărat altul, pe contractul căruia sunt trecută și eu, ma amenință că mă va da în judecată și pe mine și pe el ca să ii dam banii înapoi sau sa ii dam ei apartamentul. Se poate face asa ceva în condițiile în care nu a fost obligata sa ii dea banii adică i-a dat ca asa a vrut ea și ce se poate întâmpla ținând cont ca noi avem și un copil de 3 ani.Va mulțumesc

20 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate sa va dea in judecata dar nu este sigur ca va castiga. Poate castiga doar intr-o singura situatie, respectiv daca poate dovedi ca suma data fiului a fost un imprumut.
Daca nu exista dovezi in acest sens (contract de imprumut sau martori) nu va castiga.

| kisskisskiss explică (pentru Ioandelasal):

Nu exista nici un contract de împrumut, nici un martor, doar transferul bancar făcut de ea din contul ei în contul lui, în care a specificat ca ii trimite banii pentru a cumpăra o casă

| Ioandelasal a răspuns (pentru kisskisskiss):

Este si asta o dovada dar nu de imprumut, mai mult este dovada unei donatii.

| mihai69 a răspuns:

Nu se întâmplă nimic, în afară de nervi măcinați și dezbinare în familie.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Daca pur si simplu v-a dat banii fara conditii legale (contract), nu are ce sa va faca acum.
Eventual poti sa o reclami tu la politie, daca incepe sa faca galagie pe tema asta.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Pai soacra a fost toanta. Trebuia sa se treaca si ea cu drept de uzufruct la primul apartament si nu putea sa il vinda fara acordul ei.

| StoicAnalysis a răspuns:

In mod legal nu se intampla nimic. isi raceste gura de pomana. Las-o sa urle cat vrea ea. Daca ea i-a dat apartamentul fiului sau, moca, fara nici o asteptare de la el, atunci e imposibil sa va dea in judecata pe premisa asta.
Sub ce pretext sa va dea in judecata? Ce-i zice judecatorului? Ca i-a dat bani fiului ei in trecut si acum s-a razgandit? laughing)

| eliancodrut a răspuns:

Soacra ta - asa cum au spus si ceilalti care au postat - daca nu are documente de imprumut, nu poate sa ceara banii inapoi.
Dar daca ajungeti la divort, sotul tau, la partaj, poate sa obtina casa, deoarece se ia in calcul aportul fiecarui sot, chiar daca in prezent sunteti ambii proprietari. Banii obtinuti de pe vanzarea casei se considera banii sotului adusi dinafara casatoriei. La divort ii revin lui, deoarece este contributia lui.

| Xena20 a răspuns:

Nu are ce sa vă facă, stai liniștită, ignor-o! E bun luat în timpul căsătoriei! Oricum nu era corect sa fie trecut doar soțul!

| kisskisskiss explică (pentru Xena20):

Știu ce spuneți. Lui ia trimis banii în vară și i-a spus sa specifice în contract ca este singur, necăsătorit și fără copii și după 3 luni am făcut cununia ca nu cumva sa fiu eu trecuta in contract. Și anul trecut am vândut și am cumpărat altul pe contractul căruia sunt și eu trecută și în care se specifica ca are și copil

| Xena20 a răspuns (pentru kisskisskiss):

Și ți se pare corect sa nu fii trecuta in contract? Bine că s-a rezolvat pb! Acum ai dreptul la jumate din casă, nu mai are ce sa îți facă soacra!

| eliancodrut a răspuns (pentru Xena20):

Chiar daca un sot nu este trecut pe contract beneficiaza de dreptul la proprietatate asupra bunului cumparat in timpul casniciei, ndar cu o conditie: banii cu care s-a cumparat bunul sa provina din castigul famulial.
Dar aici nu e cazul. Banii provin din vanzarea apartamentului, bun al sotului avut inainte de casatorie.

| Xena20 a răspuns (pentru eliancodrut):

Nu are nicio importanță de unde provin bani, e bun luat în timpul căsătoriei, asta contează.

| eliancodrut a răspuns (pentru Xena20):

Nu este adevarat. Mai documenteaza-te. Daca in timpul casatoriei un sot primeste un bun (material sau banesc), ca donatie etc., acel bun ii apartine si nu se imparte cu celalalt sot in caz de divort.
Ori aici tocmai despre asa ceva este vorba: vechiul apartament a fost al lui, deci si banii rezultati din vanzare sunt proprietate propie, nu de familie.

De donație știu dar aici nu e vorba de donație, aici e vorba de bun cumpărat în timpul căsătoriei deci se schimba lucrurile! Oricum din moment ce ea e trecuta deja în acte nu mai au ce pb să fie.

Când e vorba de bun cumpărat în timpul căsătoriei ăla e deja automat proprietate comuna, nu mai contează cine l-a luat, cu ce bani etc

| Xena20 a răspuns:

Câtă răutate pe soacră! Ce naiba are cu tine? E strigător la cer!

| kisskisskiss explică (pentru Xena20):

Ea la abandonat când el avea 7 ani la tatăl lui și a plecat sa își trăiască viața, a cunoscut un italian care a murit după câțiva ani de stat cu ea și de pe urma lui ia rămas o casa pe care a vândut-o și și a cumpărat ea o casa în România și ia trimis și fiului ei bani sa cumpere un apartament. Ea acum își dorește ca fiul ei sa sta cu ea și nu cu mine și cu copilul nostru. Problema este ca el este un alcoolic și am cam ajuns în prag de divorț și ma macină gândul ca as putea ajunge pe drumuri cu un copil de 3 ani, eu neamaiavand pe nimeni

Răspuns utilizator avertizat
| AnnaEM a răspuns:

Cum adică?! I-a dat soțului tău niște bani, iar soțul tău te-a ales pe tine. Ce nu este clar? Ori că ești tu, ori că era alta, aceeași situație era. Toți părinții își ajută copiii, este ceva firesc, asa se întâmplă de când lumea. Trebuie să stai de vorbă cu soțul tău, este singurul care o poate pune la punct, uneori părinții trebuie să înțeleagă că după o vârstă, alegerile copiilor nu le aparțin decât copiilor. Probabil nu te are la suflet, și acum încearcă să mai zgârie un pic brânza. Ignor-o, las-o în pace și trăiți viața frumos împreună. O să vezi că o să-i treacă