| involvedmango64 a întrebat:

Bună ziua!

Pot să demisionez dacă m-am angajat pe 1.07?

Scurt context:
Chiar dacă de la început am știut că salariul este mai mic, am ales acest loc de muncă datorită pasiunilor mele.

Nu voi intra în foarte multe detalii, însă salariul este extrem de mic, orele de muncă sunt multe, nu se oferă bonuri de masă, trebuie să-mi plătesc singur motorina (40 km/zi, dus-întors) și mâncarea. La final de lună rămân, cu puțin noroc, cu aproximativ 1.900 lei (11, 5 lei/oră).

Am refuzat oferte mai bune, interviuri acceptate și joburi unde aș fi câștigat 4.300 lei pe lună, cu bonuri de masă, sporuri și bonusuri.

Câteva detalii despre job:
- preavizul este de 20 de zile
- perioada de probă este de maximum 90 de zile calendaristice
- sunt încă în „training"

Perioada de probă este trecută ca maxim 90 de zile, dar nu știu dacă există un minim.

Este primul meu job cu contract de muncă; până acum am câștigat niște bani singur, ca fotograf. Aș vrea să întreb și alte persoane, în afară de angajator (care ar putea profita de lipsa mea de experiență).

Înțeleg că sunt doar un puști de 19 ani, am doar diploma de bacalaureat și vreau să mă întrețin în timpul facultății, dar nu mi se pare corect să scot 600 de lei din propriul buzunar pentru mâncare și combustibil, mai ales când nu primesc nici bonuri, nici bonusuri.

Mulțumesc pentru atenție!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, in perioada de proba iti poti da demisia oricand, cu o simpla notificare scrisa, chiar si fara a o motiva, conform art.31, al.(3) din Codul muncii, republicat în 2011, citez:
„ART.31
(3)Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia."

| involvedmango64 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc din suflet. Am comunicat demisia pe WhatsApp. Ulterior, voi continua sa mai las o scrisoare tipărită si semnată la sediu. O zi minunata va doresc!

| siriusblack98 a răspuns:

Ai dreptul ca in perioada de proba de 90 de zile sa pleci oricand fara demisie, fara preaviz si fara sa mentionezi macar un motiv. De maine poti sa nu te mai duci.

| 19flo79 a răspuns:

După cele 90 de zile se consideră că poți demisiona doar cu preaviz.
Până atunci, doar le transmiți că nu mai continui de mâine și asta e tot. Nu există o perioadă minimă.