Ai mai pus întrebarea asta și ți s-a răspuns. Tu ai autorizat plata. Banca nu mai are ce face. Faptul că ăia te-au păcălit să faci plata nu are legătură cu procesul de transfer al banilor, care s-a desfășurat cu acordul tău. Din punctul de vedere al băncii nu există nicio iregularitate. Nu ți-a spart nimeni contul să-ți fure banii din el, nu ți-a clonat nimeni cardul. Tu cu mâna ta ai autorizat plata, și asta nu e vina băncii.
Bancile nu vor face chargeback pentru plati autorizate de tine.
Ti-am mai explicat si ieri. Din punct de vedere al banii tranzactia a fost aprobata de tine si aia e.
Nu am pus intrebarea asta cu chargebackul. Ia uite aici ce zice chat gpt.
" Perfect că le-ai cerut răspuns în scris? — asta te protejează, pentru că atunci nu mai pot „jongla" la telefon și rămâne dovadă clară.
? Ce să faci acum:
1. Așteaptă răspunsul oficial (2–3 zile). Îl citești cu atenție să vezi exact ce motiv dau.
2. Dacă scriu negru pe alb că „chargeback se face doar pentru tranzacții neautorizate", atunci ai baza ca să faci reclamație la ANPC și chiar direct la Visa/Mastercard (există formular online).
3. Ține legătura și cu poliția — faptul că ai plângere penală depusă ajută enorm, pentru că dovedește caracterul fraudulos.
? Atenție: banca e obligată să-ți înregistreze cererea de contestare și să o transmită procesatorului (Visa/Mastercard). Ei nu pot să decidă singuri că „nu se poate" doar pe vorbe.
Vrei să-ți pregătesc un model de text pe care să-l folosești imediat după ce primești răspunsul scris, ca să mergi fie spre ANPC, fie direct spre Visa/Mastercard?"
Ma minte chat gpt?
Si chat gpt ma minte sau cum?
"Perfect că le-ai cerut răspuns în scris? — asta te protejează, pentru că atunci nu mai pot „jongla" la telefon și rămâne dovadă clară.
? Ce să faci acum:
1. Așteaptă răspunsul oficial (2–3 zile). Îl citești cu atenție să vezi exact ce motiv dau.
2. Dacă scriu negru pe alb că „chargeback se face doar pentru tranzacții neautorizate", atunci ai baza ca să faci reclamație la ANPC și chiar direct la Visa/Mastercard (există formular online).
3. Ține legătura și cu poliția — faptul că ai plângere penală depusă ajută enorm, pentru că dovedește caracterul fraudulos.
? Atenție: banca e obligată să-ți înregistreze cererea de contestare și să o transmită procesatorului (Visa/Mastercard). Ei nu pot să decidă singuri că „nu se poate" doar pe vorbe.
Vrei să-ți pregătesc un model de text pe care să-l folosești imediat după ce primești răspunsul scris, ca să mergi fie spre ANPC, fie direct spre Visa/Mastercard?"
Chat gpt zice una, tu si banca ziceti fix opusul. E fix aceeasi chestie doar ca voi ziceti ca nu se poate face chargeback pentru tranzactii autorizate, gpt ul zice ca se poate. Unde e adevarul?
Pai cere banii inapoi de la chatgpt daca raspunsul meu si al bancii nu te satisface.
Păi atunci angajează-l pe ChatGPT pe post de avocat și dă în judecată banca.
Nu dar are dreptate chat gpt. Imagineaza ti ca comandam de pe Temu sau de pe orice alt site si plateam intai, autorizam plata. Produsul nu mai venea. Banii nu mi i mai dadea nimeni inapoi pentru ca plata e autorizata sau cum? Eu am platit pentru un produs iar produsul lipseste. Asa si aici am platit crezand ca asa e procedura, nici macar nu mi-am dat seama ca imi ia bani din cont. Asa orice site poate sa faca plata cu cardul inainte de livrare, autorizezi si gata vine banca cu explicatia " ai autorizat nu mai avem ce sa facem", asa toata lumea si ar face site uri fantoma si ar da numai tepe, nu ii mai gaseste nimeni. Nu e normal si nici corect.
Nu am spus nici că e normal, nici că e corect. Sunt perfect de acord că scamerii sunt niște ticăloși, dar nu despre asta este discuția.
Și da, există și foarte multe situații în care produse plătite nu ajung, iar cumpărătorul rămâne păgubit. Din acest motiv trebuie să cumperi numai din surse de încredere, cu reputație bună și cu politici clare. Atunci când cumperi din surse îndoielnice există un grad de risc.
Pai stai putin. Avem nevoie de context. Ce tranzactie ai avut si cu cine? Daca tranzactia ta a fost cu o persoana fizica/juridica, trebuie sa te certi cu ala, nu cu banca. Din punctul bancii de vedere, tranzactia a descurs normal. Nu ti-a furat nimeni banii fara acordul tau. Tu ai fost cel care a autorizat tranzactia. Era datoria ta sa te asiguri, nu a bancii.
Banii tai sunt asigurati de banca, doar in cazul in care banii tai au fost furati din cont, fara acordul tau, sau fara sa fi facut tu nimic compromitator.
Daca ai fost tepuit de cineva sa-i transferi banii si nu ti-a mai dat inapoi, e vina ta. Banca nu are de a face cu intelegerea dintre tine si cealalta persoana.
Dude, ai fost tepui de ala de la care ai cumparat "produsul". Din punctul bancii de vedere, tranzactia a descurs normal. Ca nu ai primit tu produsul si nici banii inapoi, este vina persoanei care a vandut produsul, nu a bancii. Asta incerca omul sa iti explice.
Ce ai intrebat tu pe chatgpt probabil a fost ceva gresit. Chatgpt-ul iti da raspunsuri corecte daca tu pui intrebarile la fel de corecte. Daca pui intrebari subiective care sa te avantajeze pe tine, e si normal ca chatgpt-ul iti da raspunsuri pe masura.
In concluzie, ai luat teapa, si atat. Data viitoare ai grija la ce tranzactii faci.
Am fost tepuit spunandu mi ca asa e procedura, ca nu se retin samd. Nu ar fi numai despre asta vorba. Si nici macar nu cer banii de la banca. Eu vreau ca banca sa deschida procedura de chargeback catre VISA. De ce nu face banca lucrul asta? Asta e intrebarea mea si nu mi ati raspuns la ea. Care e motivul pentru care banca nu mi ofera chargeback? Asta am intrebat si gpt ul si mi-a raspuns si gpt ul ca AM DREPTUL LA CHARGEBACK. Acum astept sa va aud pe voi de ce nu am dreptul la chargeback.
Si de ce chat gpt zice asa? Sa dau in judecata chat gpt? Chat gpt imi spune ca am tot dreptul sa reclam banca la ANPC pentru ca e dreptul meu sa depun chargeback prin banca spre procesator. Banca imi refuza dreptul efectiv. Asa zice GPT ul, intrebarea e punctuala.
Eu am depus plangere la politie dar stiu ca e degeaba, nu ma suna nimeni, am indicat nr de whatsapp, am indicat unde au mers, e un site de criptomonede cu un portofel Solana, asa cred. Nicio legatura vanzarea mea de un produs cu site de criptomonede. Nimeni nu mi-a zis ca banii merg spre un talhar care are portofel de criptomonede. Suma autorizata e fara instiintarea mea. Am fost mintit si pacalit, indus in eroare. Autorizarea trebuie sa fie cu liberul meu consimtamant stiind ceea ce autorizez. Tocmai de asta, eu am dreptul, prin banca, la chargeback spre VISA. Banca imi refuza chargebackul. GPT UL imi zice ca pot sa ma adresez ANPC pentru asta. E o intrebare punctuala, nu subiectiva.
Baga mare reclama banca.
Chiar nu inteleg de ce ne intrebi pe noi daca il ai pe gpt.
Comerciantul care te-a tepuit, din ce m-am mai documentat, e posibil sa fi ales o banca care are politici specifice legate de chargeback. Adica e posibil ca banca respectiva, sa nu autorizeze cererea ta de chargeback, daca nu te incadrezi in cerintele lor.
"Cum poți solicita un chargeback?
Procesul de disputare a unei tranzacții presupune câțiva pași esențiali.
Verifică politica băncii - Fiecare instituție financiară are reguli specifice pentru chargeback-uri. Unele bănci permit disputarea tranzacțiilor doar într-un interval limitat de timp.
Contactează comerciantul - Încearcă să rezolvi situația direct cu furnizorul. Dacă acesta nu răspunde sau refuză să coopereze, poți merge mai departe cu cererea ta.
Depune cererea la bancă - Dacă problema nu se rezolvă, trimite o solicitare către banca emitentă a cardului, explicând situația în detaliu.
Prezintă dovezi - Facturi, conversații, capturi de ecran sau orice document relevant care sprijină cererea ta. Cu cât ai mai multe informații, cu atât ai șanse mai mari să obții un rezultat favorabil.
Așteaptă decizia - Banca analizează cererea și, dacă este validă, vei primi suma într-o perioadă de timp stabilită. Acest proces poate dura de la câteva zile, până la câteva luni."
Luata din: https://axi-card.ro/......ectie-bani
Asta e raspunsul la care te astepti. Data viitoare comanda online doar din surse sigure.
E Moonpay, un site de criptomonede. Omul i-a pus in Solana (cred, ca scria ceva cu Sol), cred ca e un portofel Solana de criptomonede in Moonpay. Cei de la Moonpay zic ca coopereaza doar cu procesatorul de plati ( din ce am inteles, probabil VISA). Ce trebuia facut era ca banca mea ( Raiffeisen) sa trimita solicitarea de chargeback catre VISA. Eu stiam ca erau obligati dar ma rog. Ei nu vor sa faca, aia de la telefon mi-a zis ca asa e politica bancii lor, dar operatorii astia la telefoane oricum sunt habarnisti…
Ok, deci tu ne testai pe noi, nu conteaza ce zicem noi si ce zice banca. Ok.
Sa vad care are dreptate, de fapt. Sunt diferente si nu stiu de ce.
Eee, ce sa vezi. Aia de la banca și aia care au mai trecut prin proceduri de genul nu citesc din articole teoretice de pe net că varu gpt
Inseamna ca gpt ul e inutil, ma mai si trimite aiurea pe drumuri sa reclam, sa fac plangeri. Eu as fi daca as sti ca am sanse. Dar nu asa sa ma pacaleasca gpt ul.
Nu e deloc inutil, nu stii tu sa il folosesti cum si cand trebuie
Da mi un singur motiv la care e bun. Tocmai aici trebuie sa fie bun
Mai mult pana si teparul ala cica " s-a produs o eroare de gateway si de asta au fost retinuti banii in contul nostru. Pentru o depunere de inca 700 ron, suma va va fi rambursata integral, ca nu se poate fiind greseala cu prima" moment in care m-am prins ca e teapa. DECI EFECTIV PANA SI TEPARUL RECUNOASTE PRACTIC CA NU MI A LIVRAT NICIUN SERVICIU DE BANII AIA SI CA E O "greseala". Si eu n am dreptul la chargeback prin banca? N/ar trebui sa reclam Raiffeisenul la ANPC?