| MemesDank1993 a întrebat:

Bună ziua, vreau și eu o lămurire legată de compensarea unei zile de muncă desfășurată în weekend.
Dacă eu am lucrat de Luni până Vineri (40 ore în total) și mi se cere să vin și Sâmbăta încă 8 ore, cum sunt răsplătite orele alea atunci când nu sunt plătite la dublu?
1) Ziua de Sâmbătă urează să fie plătită ca o zi normală de muncă și apoi acordată o zi liberă plătită la o altă dată
Sau
2) Ziua de sâmbăta nu e plătită cu nimic, în schimb se da o zi liberă plătit într-o altă zi din săptămână.

Legea nu e foarte clară și mă face să cred că varianta 2 este cea aplicată.

Mulțumesc.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este egala cu o singura zi libera.
Conform Codului muncii, citez:
"ART.122.
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART.123.
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază."

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru zilele lucrate in weekend se acorda zile libere. Daca nu se pot acorda zile libere trebuie sa fie platite dublu.
Legea (Codul muncii) este foarte clara, poate nu ai inteles-o.

| MemesDank1993 explică (pentru Ioandelasal):

Deci o sâmbăta lucrata e egala cu o singură zi liberă plătită? Sau cu două?