| Anonim2000288282 a întrebat:

Când ai voie sa te aperi în țară asta..de ex dacă cineva sare la mine la bataie..eu pot sa ma apar mai dur? Fără imobilizare.(în general sunt un om pașnic...nu am nimic cu nimeni, dar am văzut ca dacă ești asa ești luat de fraier și mna.

Ca idee..nu o sa ma iau de nimeni niciodată, vreau doar sa știu când pot sa ma apar.

Răspuns Câştigător
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ai voie oricand se te aperi. Doar sa intelegi ce inseamna aparare si sa intelegi unde e linia intre a te apara si a deveni agresor.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ca sa fie legitima aparare trebuie ca apararea sa fie proportionala cu atacul, conform Codului penal, citez:
"ART.19. Legitima apărare  
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.  
  (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
  (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii."

| GabiDumitrescu a răspuns:

Si acum o sa apara niste destepti care o sa iti zica sa le rupi capul, sa nu fii luat de fraier samd... sau poti sa nu mai pui intrebari de-astea si sa constientizezi ca mai bine fraier in libertate decat smecher la bulau, chiar si cu preturile astea astronomice la gaz si nu numai. Serios, daca poti sa eviti violenta, o faci. Te aperi cand iti e amentintata integritatea fizica, nu cand te injura unul sau zice ca sora-ta e o parasuta.

| siriusblack98 a răspuns:

La noi legitima apărare aproape că nu există. Dacă cineva îți dă un pumn pe stradă iar apoi tu îi tragi una și respectivul pică jos și ajunge în stare gravă la spital sau moare, ești bun de pușcărie pentru că o să fii considerat de lege agresor în loc de victimă. Din păcate atunci când îți este amenințată viața, te aperi cu orice preț și îți asumi bărbătește orice fel de consecințe pentru că n-ai de ales.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Puterea cuvântului: "Bă, tu nu te ei de mine da, că tata meu e prieten cu Spider-man. Dacă dau un telefon vine Unchiul Spider-man și te leagă de țeava de gaz și acolo rămâi."

Dacă se mai ia careva de tine te aperi singur. S-au fugi. E cel mai bine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deci, raspunsul e mai complex.
Sa vorbim despre legitima aparare. Ca exemplu, daca cineva vine si iti da un pumn, tu nu poti sa bagi drujba in el. Sau ma rog, intelegi. Codul penal precizeaza ca te afli in legitima aparare daca actionezi pentru indepartarea unui atac direct, injust, material si imediat. Atacul poate sa te puna pe tine in pericol sau pe altul. Sau poate sa iti puna in pericol bunurile tale sau bunurile altuia. Tot la legitima aparare, codul nostru penal spune ce am spus eu initial: proportionalitatea atacului.

Bun, dar ce faci daca esti speriat, foarte speriat chiar si reactionezi disproportionat?
In principiu, in cazul asta intri pe taramul excesului neimputabil. Din nou, codul penal, pentru excesul neimputabil grefat pe legitima aparare, impune conditia tulburarii sau a temerii.

Bun. Acum niste aspecte de procedura, adica ce fac politia si procurorul. Daca cel impotriva caruia te-ai aparat, incadrandu-te pe ce am spus eu mai sus, face totusi plangere penala, actiunea penala se va pune in miscare in legatura cu fapta(in rem), iar apoi in legatura cu persoana, adica cu tine (in personam). Insa cam aici se opreste. Te afli intr-un caz justificativ sau de neimputabilitate. Procurorul va clasa cauza, iar tu vei putea sa depui plangere impotriva agresorului, daca nu cumva fapta lui e atat de grava incat pun in miscare actiunea penala din oficiu.

Stiu ca a iesit cam complicat, dar e greut sa rezumi asta happy