Întrebare recomandată | ciobanu a întrebat:

Ce risca un minor de 14 ani daca conduce un automobil fara de a avea permisul de conducere? Va rog sa raspunda ce la care stie 100%

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fapta lui constituie infractiunea prevazuta de art.86, alin.1 din OUG 195/2002, republicata, citez:
"ART.86. (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani."
Fiind minor intre 14-16 ani poate fi pedepsit numai daca se constata ca a avut discernamant la data comiterii faptei. De asemenea limitele minima si maxima ale pedepsei se reduc la jumatate, deci va fi de la 6 luni la 2 ani si 6 luni. In majoritatea cazurilor (mai ales daca nu a comis si accident) se da o pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei sau se face aplicarea art.18^1 Cod penal(fapta cu pericol social redus) si se aplica o amenda administrativa de pana la 1.000 lei sau se poate lua o masura educativa, incepand de la mustrare si pana la internarea intr-un centru de reeducare.
Problema este ca va fi pedepsit si cel care i-a incredintat masina, conform alin.3 al aceluiasi articol, citez:
"(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1)."
Pedeapsa pentru cel care a incredintat masina este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda de la 500 lei la 30.000 lei.

| MMihai a răspuns:

Unul care nu știe să conducă o mașină și urcă la volan are mari șanse să omoare oameni!
Accidente grave fac și șoferii profesioniști!

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

Risca in primul rand un accident.In al doilea, daca politistul e mai sever, ramai cu un proces verbal atasat la cazier, iar la abaterile urmatoare nu mai beneficiezi de clementa-de reducere a pedepsei-.Cel mai grav este ca parintii vor plati o amenda marisoara, pentru lipsa de supraveghere.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dosar penal, o sa iti apara in cazier, cand o sa faci 18 ani+amenda la parinti.eu zic sa stai cuminte.

| gigite a răspuns:

Eu ti-as raspunde dar stiu numai 99%! Asa ca ma abtin de la raspuns, dar vreau un fundoi!

| asclepius a răspuns:

Risca multe dar si eu la 14 ani stiu sa conduc e frumos si placut daca stai la sat du-te pe camp acolo poti conduce cat vrei si fara probleme daca stai in oras roaga-l pe taicatu sa te duca undeva sa conduci ca stie si el o sa te inteleagawinking

| Wolfyye a răspuns:

Eu in locul tau n-as incerca sa fac astawinking

| ady2427 a răspuns:

Probabil sa intre in primul copac...

| PePoTzaCaNiTu a răspuns:

Pedeapsa pentru conducere fara permis, conform art.86/1 din OUG nr.195/2002,este de 1 an la 5 ani pentru adulti.
Pentru minori aceste limite se injumatatesc, deci de la 6 luni la 2, 6 ani.
Daca ati recunoscut fapta la cercetarile penale si o veti recunoaste si in instanta de judecata veti mai beneficia conform art.320 ind.1 c.pr.pen de o reducere cu inca 1/3 din cuantumul cuvenit dvs, ca minor.
Vi se va aplica in aceste limite o pedeapsa cu suspendarea executarii, conf.art.81 c.pen.

| Jurj_Grigoras_1991 a răspuns:

Stai linistit ca nu pateste nimic, probabil doar o mustrare si o amenda (parinti), daca a facut si accident!, daca nu nu o sa mai dea la e 18 ani permisul de conducere ci la 21. o zi faina!