| bobonel a întrebat:

Ce se intampla daca angajatorul a virat bani in plus in contul angajatului? Care este procedura de recuperare a banilor?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In acest caz este vorba de plata unei sume nedatorate si se aplica prevederile Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 256.
  (1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
  (2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.
  ART. 257.
  (1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
  (2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
  ART. 258.
  (1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
  (2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
  ART. 259
  În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă."

Bula
| Bula a răspuns:

Contabilitatea trebuie sa faca o nota constatatoare, in urma careia conducerea firmei va decide cum se va proceda.
Cu angajatul se va comunica in scris constatarea si propunerile conducerii, dupa care angajatul poate alege varianta de solutionare, favorabila lui.
Sunt mai multe posibilitati de rezolvare:
- daca este o suma mai mica, se poate acorda ca prima /bonus angajatului si se contabilizeaza ca atare
- daca este o suma mai mare, dar mai mica decat salarul pe 2-3 luni, atunci se poate cere returnarea, dar daca angajatul refuza, atunci suma va fi recuperata de la cine a gresit
- daca este o suma mare, atunci firma trebuie sa ajunga la intelegere cu angajatul SAU sa apeleze la instanta pentru a-si recupera paguba.

In toate cazurile, angajatul nu are nici o vina ca a primit suma mai mare. Vina este a celor care au calculat si au aprobat statul de plata gresit si - in mod normal - ei trebuie trasi la raspundere.

| Wr3nch a răspuns:

Poti sa ii ceri angajatului sa returneze diferenta printr-un document oficial, dar asta implica un avocat. Sau te intelegi cu ei frumos sa ii dea inapoi. 1 din 2.

| Catrice a răspuns:

Ii cere la angajat sa-i dea înapoi sau luna următoare ii da mai puțin.