| 1231242 a întrebat:

Cine completeaza datele din extrasul de carte funciara, am vazut ca sunt inregistrate la notarul public, dar cine le adauga?

Răspuns Câştigător
| eliancodrut a răspuns:

Completarea datelor din Cartea funciara sunt completate de catre un lucrator al Biroului de cadastru si publicitate imobiliara pe baza documentelor legale intocmite de organele competente: contracte de vanzare-cumparare, acte de donatii, acte de mostenire (certificat de mostenitor, testamente), hotarari judecatoresti etc. De asemenea pe baza titlurilor de proprietate emise de Comisiile judetene de pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, documentatia de constructie pentru cladirile noi etc.
Aceste documente sunt depuse la cadastru de proprietar, daca nu sunt depuse de notari (cele intocmite de ei).
Dupa depunerea lor la cadastru, o copie dupa ele si un extras cadastral sau carte funciara, se depune la primarie - registrul agricol - si se face o declaratie de impunere la biroul taxe si impozite al primariei.
Ce nu intelege foarte multa lume este urmatoarea chestiune: dreptul de proprietate este inregistrat la cadastru. La primarie se inregistreaza dreptul de folosinta, pentru care se plateste impozit.

| 1231242 explică (pentru eliancodrut):

Salutari, multumesc pentru raspuns, dar la ce te referi prin dreptul de proprietate este inregistrat la cadastru? Din ce am citit dreptul de folosinta este o calitate a dreptului de proprietate.

De exemplu, in extras apare drept de folosinta, dar si drept de proprietate, este foarte confuz.

| eliancodrut a răspuns (pentru 1231242):

Sa-ti dau un exemplu. Terenul poti sa-l arendezi., deci sa-l dai in folosinta altcuiva. Acesta il iregistreaza ca arendas la primarie si plateste impozit. In Cartea funciara se pastreaza ca proprietar cel care a dat terenul in arenda. Deci arendasul este cel care foloseste terenul, dar proprietar este tot cel care a dat terenul in arenda.
Mai simplu. Un proprietar inscrie terenul obtinut (prin mostenire, cumparare, testament, donatie etc.) la Cartea funciara (cadastru). Devine proprietar. Dar Cartea funciara nu obliga sa platesti impozit. Impozitul se plateste la fiscul local (c are este la primarie). Acolo se inregistreaza la registrul agricol si se depune declaratie de impunere la biroul de impozite si taxa (fiscul local) pentru a plati taxele. Taxele sunt in functie de categoria de folosinta - curti si constructii, arabil, fanate, livez, vita de vie, iazuri, padure, nefolositor etc. De aceea se si spune ca impozitul este pe dreptul de folosinta.
Cat priveste aparitia pe extras a dreptului de proprietate si drept de folosinta, nu prea cred. Se poate doar daca este dat in arenda, gajata sau inchiriat cu acte legale si a fost inscrisa servitutea in cartea funciara.

6 răspunsuri:
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Eu am fost la Primarie (de vreo 3 ori) pentru un certificat.
Au avut mura in gura de la notar ce sa completeze, si a fost nevoie de 3 drumuri pana au scris corect.

| Cresta a răspuns:

Angajatii de la OCPI (cartea funciara).
Notarul doar scoate extrasul de CF in numele proprietarului.

| Pacientul0 a răspuns:

Sigur! Datele din extrasul de carte funciară le completează cei de la Oficiul de Cadastru (OCPI). Notarul doar face actele și le trimite la ei, iar cei de la cadastru verifică și înscriu oficial informațiile în sistem. Apoi, extrasul reflectă ce au introdus ei. Simplu spus: notarul pregătește documentele, cadastrul le pune în cartea funciară.

| eliancodrut a răspuns (pentru Pacientul0):

Nu toate actele de proprietate sunt intocmite de notar: hotarari judecatoresti, titluri de proprietate etc.