| AlyAlyix a întrebat:

Cui trebuie sa ma adresez cand scriu o plangere penala pentru insusirea unui bun de-al meu de catre un nescunoscut?

Răspuns Câştigător
supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Parchetului.

| AlyAlyix explică (pentru supadeceapa):

Chiar si daca am sa trimit plangerea prin posta?

| supadeceapa a răspuns (pentru AlyAlyix):

Da, ai model aici: http://portal.just.ro/......0penal.pdf

| anonim_4396 a răspuns (pentru AlyAlyix):

Pai unde trimiti? Trimite la politie. Scrii acolo stimate domnule comandant/prim-procuror

Multumesc mult!

57 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Cand tu PIERZI un lucru, nu poti acuza pe nimeni de furt, asadar nu ai nici cui sa-i faci plangere penala.

| AlyAlyix explică (pentru Violleta2022):

Nu era pierdut. Again. Era uitat. E ca si cum iti uiti tu telefonul la toaleta si vine o alta fata si ti-l ia. Pentru ca era acolo. Iar cand te intorci nu mai e nimic. E atat de greu de inteles? Puteam sa ma intorc peste 3 ore si sa fie inca acolo ceea ce sj planuiam sa fac. Dar ca sa vezi...nu mai era happy

| Violleta2022 a răspuns (pentru AlyAlyix):

Nici eu si nici johnnny123 nu suntem copilasi, suntem oameni maturi, capabili sa facem diferenta intre un lucru pierdut si unul furat sau talharit.
Dar cred ca-i cazul sa te lasam in pace, ca deja am obosit noi incercand sa-ti explicam ca nu poti acuza pe nimeni pentru neglijenta ta, pierzandu-ti telefonul.
Eu una, iti doresc sa-l gasesti, dar daca ai pus amenintari pe FB, atunci nu cred ca-l mai recuperezi (oamenii sunt sensibili la amenintari).

| johnnny123 a răspuns:

Banuiesc ca este vorba tot de telefonul ala pe care l-ai pierdut. Impotriva cui faci plangere penala, din moment ce nu stii la cine este telefonul?

| AlyAlyix explică (pentru johnnny123):

Impotriva faptasului, fie el cunoscut sau necunoscut.

Am fost la politie la mine in oras si a zis sa trimit prin posta o plangere, cu toate informatiile pe care le cunosc despre telefon si ce s-a intamplat in acea seara.

| johnnny123 a răspuns (pentru AlyAlyix):

Si cum faci mai exact o plangere penala impotriva unui faptas necunoscut? Adica ce speri sa se intample in urma acestei plangeri penale?

| supadeceapa a răspuns (pentru johnnny123):

Dacă îți sparge cineva casă, afli cine e vinovatul și abia apoi faci plângere? laughing

Uită-te pe link-ul pe care i l-am dat, are mai multe modele de plângeri laughing

Sper ca imi vor gasi telefonul folosind IMEI-ul, si vor da si de faptas, chiar daca probabil telefonul e vandut deja, desi ma indoiesc
Eu am incredere.

As avea inca o intrebare
Ca sa scriu totul cat mai formal, cum e adresarea catre parchet?

| johnnny123 a răspuns (pentru supadeceapa):

Nu, dar atunci cand ti se sparge casa, a avut in mod clar loc o infractiune. Ea si-a pierdut acel telefon, nu a fost victima unei talharii sau vreunei alte infractiuni. Iar ceea ce s-a intamplat ulterior cu telefonul sunt doar presupuneri.

Si avand in vedere ca in Romania nici macar spargerile de locuinte nu sunt luate in serios de politie (cunosc persoane carora li s-a spart locuinta si nu au mai primit nici o veste de la politie nici cinci ani mai tarziu), nu vad cine ar pierde vreo secunda cu plangerea ei.

Daca politia ar sta sa investigheze fiecare obiect pierdut in tara asta, ar trebui sa aiba vreo 10 milioane de politisti si un buget cat tot bugetul Romaniei.

| supadeceapa a răspuns (pentru AlyAlyix):

Domnului/Doamnei Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria
…/.

| supadeceapa a răspuns (pentru supadeceapa):

Cred că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, în cazul tău. Dacă ți-ai pierdut telefonul în Vamă. Oricum și dacă o depui prost, ți-o redirecționează ei, chiar și dacă o trimiți la Poliție laughing dar mai bine o trimiți direct la procuror și să grăbești procesul. Nu te lua după johnny, ei trebuie să investigheze cazul oricum.

Nu l-am pierdut propriu zis, stiam unde e, totul a fost din cauza grabei. Teoretic puteam sa ma intorc dupa el pentru ca stiam unde e. Deci nu e pierdere in totalitate. Practic daca pierdeam trenul nu mai plecam de acolo. M-am lasat putin in baza oamenilor. Am cautat telefonul, am dovezi ca nu l-am lasat de buna voie. Stiu orele active, stiu ora cand am plecat, stiu ora cand cartela a fost scoasa din serviciu. Faptul ca imediat cu cateva ore dupa ce l-am uitat a fost gasit de cineva si dupa scos din serivicu, arata faptul ca acel cineva si-a insusit bunul.
Art. 243: Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor

(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Asa este, teoretic, oricine si-a pierdut vreodata un bun personal poate presupune ca cineva a gasit acel bun si nu l-a returnat. Si pe baza acestei presupuneri poate face o plangere.

Practic insa, nivelul de efort necesar pentru ca autoritatile sa rezolve acest gen de caz este mult prea disproportionat fata de "gravitatea" cazului. Este ca si cum ai aduce zece unitati de mascati ca sa convingi trei adolescenti sa dea muzica mai incet.

In concluzie, nimeni nu va aloca resurse pentru rezolvarea acestui gen de (non)caz.

Dar de ce sa nu incerc, totosi. Nu am sa stau cu mainile in san pentru un bun de-al meu. Nu inot in bani, ar fi o mare reusita sa gasesc telefonul. As fi ipocrita sa las situatia asa cum e si pe mine sa ma doara la basca de ceva pentru care am muncit.

Tu nu ai decat sa incerci. Eu iti spun doar ca, realist vorbind, sansele ca politia sa demareze o ancheta care consuma cateva mii de euro ca sa recupereze un telefon in valoare de 200 de euro pierdut din neatentie sunt minime.

| troleibuz a răspuns (pentru supadeceapa):

Corect, Supica.

| troleibuz a răspuns (pentru johnnny123):

Realist iti arat un caz recent.

Fapta inculpatului F__ R___ care la data de 26.10. 2019, în jurul orei 12:00, a găsit un portofel care deţinea documente personale, carduri şi suma de 1200 lei, pierdut de persoana vătămată B__ B___, şi-a însuşit suma de 1200 de lei, după care abandonat portofelul, acesta fiind găsit în parcarea din spatele INTERAGRO din oraş V_, judeţ Teleorman, de o altă persoană, care l-a predat la sediul Poliţiei oraşului V__, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, prev. de art. 243 alin. (1) C.pen.
PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

În temeiul art. 396 alin. (1), (2) C. proc. pen rap. la art. 243 alin. (1) C. pen., condamnă pe inculpatul F__ R__, (fiul lui D_ şi C____, născut la data de 11.06. 1977 în __________ Teleorman, domiciliat în mun. Bucureşti, ________, _____, sector 2, posesor al C.I., ___ nr. __, CNP: _____, căsătorit, studii medii, stagiul militar satisfăcut, de ocupaţie şofer, fără antecedente penale la pedeapsa amenzii de 3600 de lei (240 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă- 15 lei), pentru săvârşirea infracţiunii de însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, prev. de art. 243 alin. (1) C.pen.

| troleibuz a răspuns (pentru AlyAlyix):

Ai dreptate. Este bunul tau. Ai dreptul sa incerci si exista o sansa sa si reusesti. Nu inteleg atitudinea descurajatoare. Sunt destule cazuri recente care se pot studia si se poate vedea ca se poate. Cu ''nu'' in brate ai numai de pierdut in viata. Valorea bunului este irelavanta.

| johnnny123 a răspuns (pentru troleibuz):

Ai dat exemplu de un caz. Un caz nu spune absolut nimic. Cunosc si eu personal patru cazuri mai grave (spargeri de locuinta, furt din masina, talharie) in care victimele nu au mai primit absolut niciun raspuns din partea autoritatilor, desi au trecut ani de atunci.

Ai si niste date statistice care arata ce procent din cazurile de pierderi de obiecte sunt rezolvate? Asta ar fi mult mai relevant.

Nu intelegi "atitudinea descurajatoare"? Nici o problema, ti-o pot explica.

Probabil ai auzit vreodata ca serviciul de urgente 112 are mari probleme din cauza persoanelor care suna fara a avea o urgenta reala, tin liniile ocupate si blocheaza astfel urgentele reale. Cu alte cuvinte, exista o posibilitate reala ca un om sa moara pentru ca un imbecil a sunat la 112 sa se planga ca pisica vecinului miauna prea tare.

Exact aceeasi logica se aplica si in cazul asta: A pretinde ca resursele (si asa limitate ale) politiei sa fie folosite pentru a gasi un obiect pierdut din neatentie in loc sa fie folosite pentru a prinde criminali si violatori, este egoist si absurd. Daca toate persoanele care si-au pierdut un obiect ar inunda sistemul cu plangeri penale, iar politia ar trebui sa se ocupe de toate, nu ar mai putea sa faca nimic altceva.

Acum intelegi mai bine "atitudinea descurajatoare"?

Deci mai bine trimit direct la judecătoria Mangalia decât la Poliția din Vama Veche-2 mai?

Sigur de aia nu se prind criminalii, că se uită Poliția 10 minute pe cameră rolling on the floor
Să înțeleg că dacă o să te bată cineva pe stradă, nu o să faci plângere ca să nu consumi resurse? laughing))))

"Sigur de aia nu se prind criminalii, că se uită Poliția 10 minute pe cameră"

Zece minute inmultite cu zece mii de cazuri, uite o suta de mii de minute care puteau fi folosite mai bine. In plus, ma indoiesc profund ca toate cazurile astea se rezolva cu "10 minute de uitat pe o camera". Numai hartogaraia pentru un caz din asta dureaza intre cateva ore si cateva zile.

"Să înțeleg că dacă o să te bată cineva pe stradă, nu o să faci plângere ca să nu consumi resurse?"

Intelegi foarte prost. Nu am spus ca politia nu ar trebui sa-si foloseasca resursele pentru a prinde indivizi violenti care bat oamenii pe strada. Am spus ca nu ar trebui sa-si foloseasca resursele pentru a gasi telefoane pierdute de adolescenti neatenti.

Stiu ca-ti este greu, dar incearca sa sesizezi diferenta.

Am dat exemplu de un prim caz care mi-a iesit in cale. Sunt publice. Poti gasi si altele. Ideea este ca se poate. Parerea mea e ca incurci oamenii degeaba din cauza unor frustrari personale. Nefondate. Pentru ca si eu pot spune o gramada de povesti care nu s-au intamplat. Dar eu am ales sa iti arat un caz real. Spargeri de locuinte, furt din masina, talharie. Astea nu trec neinvestigate. Si mie mi-au spart locuinta de trei ori si doar o data au prins faptasul. Pentru ca sunt cazuri grele. Nu pentru ca nu au fost investigate.

| troleibuz a răspuns (pentru supadeceapa):

N-ai cu cine.

Am explicat mai sus care este motivul pentru care spun ceea ce spun, si nu are nici o legatura cu "incurcatul oamenilor" sau cu "frustrarile personale". Are legatura cu o viziune mai larga a lucrurilor, viziune pe care tu nu o posezi.

O viziune din exterior. Care e distorsionata. Cazurile de talharie, mai ales, sunt foarte investigate. Dar tu nu ai de unde sa stii asta.

Sa inteleg ca tu ai o viziune din interior? Te pomenesti ca esti vreun procuror sau vreun sef prin MAI? Ciudat, din intrebarile tale rezulta ca inca iti cauti un drum in viata si ai multe neclaritati.

In plus, faptul ca o viziune este "din exterior" nu inseamna ca este incorecta. Nu trebuie sa fii in interiorul sistemului ca sa intelegi ca atunci cand resursele sunt limitate, acestea trebuiesc alocate catre cazurile serioase, nu irosite pe copilarii.

''din intrebarile tale rezulta ca inca iti cauti un drum in viata si ai multe neclaritati.''
Poftim? Eu imi stiu drumul in viata. Nu am nicio neclaritate. O singura pasiune am. Nu stiu ce intrebari ai citit tu. Cele despre Religie? Sunt ateu convins. Iar restul nu au legatura cu mine.

De cele mai multe ori, este o viziune incorecta. Am mai avut de-a face cu persoane care se considerau nedreptatite, dar cand ii intrebau ce pasi au urmat, nu stiau sa-mi spuna. Nu stiau ce au facut. Lipsa educatiei legislative creeaza multe probleme. Din 2009 si pana acum au fost deduse judecatii 27200 cazuri de talharii, 98% au fost condamnate. Peste 120 000 furturi in instantele din Romania in ultimii 12 ani... dar nu se investigheaza asa ceva, nu?

Un bun personal, e un bun personal. Nu e o copilarie.

"Poftim? Eu imi stiu drumul in viata. Nu am nicio neclaritate. "

Intrebarile tale ar sugera altceva: ca esti cel mult student intr-un an mic, ca visezi la antreprenoriat dar nu ai inca suficiente cunostinte pentru a deveni antreprenor si ca ai foarte multe neclaritati si ocupatii infantile. Daca chiar vrei, iti pot cita intrebarile care demonstreaza ambele afirmatii (inca mai cauti skin-uri de LOL?)

Imi mentin asadar convingerea ca nu ai absolut nimic de a face cu "interiorul" sistemului si ca nu detii niste competente speciale in acest domeniu, asa cum incerci sa sugerezi.

"Din 2009 si pana acum au fost deduse judecatii 27200 cazuri de talharii, 98% au fost condamnate. 120 000 furturi in instantele din Romania in ultimii 12 ani."

Nu stiu cat de corecte sunt aceste cifre daca nu dai si sursa. Dar chiar daca sunt corecte, asta nu schimba cu nimic esenta discutiei noastre.

Nu am spus ca talhariile sau spargerile nu sunt deloc investigate. Am spus ca multe dintre ele sunt tratate cu lejeritate si raman nerezolvate. Asta se poate intampla din varii motive dar lipsa resurselor este unul major.

Iar atat timp cat infractiuni de genul acesta sau mai grave raman nerezolvate din lipsa resurselor, este absurd sa ai pretentia ca cineva sa aloce timp si resurse pentru un telefon pierdut (nu furat, nu talharit, nu obtinut ptin amenintare sau santaj ci PIERDUT).

"Un bun personal, e un bun personal. Nu e o copilarie."
Bunul personal in sine nu e o copilarie. Dar cazul pierderii unui bun personal este o copilarie in comparatie cu un caz de crima.

Nu mi-am dorit nicio clipa sa devin antreprenor. Este ceva total opus de mine. Sursa statisticilor e Sintact Analytics, dar tu nu poti avea acces la ea.
Ocupatii infantile? 8 ore pe zi mi le petrec invatand la biblioteca. In rest, citesc pentru mine si ma plimb. Vorbesti aiurea, asa ca nu o sa imi mai pierd timpul sa comentez restul. Comentariile tale sunt inutile si nu au ajutat persoana care a pus intrebarea cu nimic. Cauta sa faci ceva mai productiv cu timpul tau liber. O seara frumoasa.

''Cazul pierderii unui bun personal este o copilarie in comparatie cu un caz de crima.''
Mă, omule, ești paralelipiped laughing))). Furturile și găinăriile astea mici țin de competența parchetului de pe lângă judecătorie, omorurile țin de parchetul de pe lângă tribunal. Sunt ''departamente'' diferite.

Or fi "departamente" diferite, dar sunt parte a aceluiasi organism si bugetul vine din acelasi loc. Daca tu nu ai suficient buget si personal sa aloci pentru cazurile grave, cat buget si personal aloci pentru gainarii?

Sau crezi ca aia care se ocupa de gainarii se auto-finanteaza si au bani si oameni de nu mai stiu ce sa faca cu ei?

Omule, cele mai frecvente infracțiuni sunt furturile și tâlhăriile. După tine ar trebui să stea judecătoria degeaba, ca să nu consume banii aiurea, când în realitate sunt cei mai agomerați? laughing Omorurile având loc unul la o mie de furturi?

| supadeceapa a răspuns (pentru troleibuz):

Vorbim limbi diferite laughing

Omule, tu chiar nu realizezi cand esti pe langa subiect si ar trebui sa te opresti din vorbit?

Prima data ai tras concluzia ca "nu as chema politia daca sunt batut pe strada". Ti-am explicat foarte clar ca gresesti.

Acum spui ca "dupa mine ar trebui sa nu se investigheze furturile si talhariile". Nu am spus niciodata asta pentru ca este o aberatie. Binenteles ca ar trebui sa se investigheze.

Dar, repet pentru a milioana oara, atata timp cat din lipsa de resurse raman nerezolvate cazuri de talharii, violente, etc, nu ai cum sa aloci resurse pentru investigarea cazului unui amarat de telefon pierdut.

Pierderea unui telefon ca urmare a neatentiei are o prioritate mult mai mica decat talhariile si furturile. Nu o sa puna nimeni aceasta plangere in sertarul cu anchete prioritare.

Este ca si cum ai avea un spital de urgenta plin la capacitate maxima de pacienti cu arsuri de gradul IV, iar unul vine si insista sa i se elibereze un pat pentru ca a mancat inghetata si-l doare gatul.

O crimă e mai ușor de rezolvat decât un furt sau o tâlhărie laughing. Evident că rămân o grămadă de cazuri nerezolvate din TOATE, că nu trăim într-o utopie. Iar la spitalul de arși nu duci oameni cu roșu în gât. Am înțeles, nu vrei să pricepi. E ok.

Cred ca te flatezi cand spui "am inteles". Esti departe de a intelege ceva.

Da, mă, Jassmina 2. Așa e laughing)))))

Nu stiu care este asemanarea dintre mine si Jassmina.

Dar stiu care este diferenta dintre mine si tine: eu nu sunt atat de vulnerabil si nesigur incat sa am nevoie de "coechipieri" cu care sa fac mistouri proaste pe langa discutie ca sa ma simt validat.

N-am treabă cu troleu, dacă la el te referi laughing și ''vorbim limbi diferite'' nu e un mișto, e realitatea. Asemănarea e că amândoi vă credeți experți în domenii care vă depășesc și nu sunteți capabili să recunoașteți când o dați de gard. Măcar sunteți amuzanți. Ar fi trist site-ul fără voi. Dar ca să te simți și tu validat: așa e, Jassmina 2 laughing))). Ai mare dreptate! Clap-clap.

Nu ai treaba cu el, doar il "alinti", vorbiti pe langa si va coordonati evaluarile. Ok, sa o numim "coincidenta".

In ceea ce priveste expertiza, nu, nu sunt expert. Si nici nu am pretins ca as fi. Am facut doar niste observatii generale si de bun simt despre alocarea resurselor in functie de prioritati si de gravitatea problemei, care se aplica in toate domeniile. Dar tu esti expert? Sau ce anume iti confera aceasta pretinsa superioritate in domeniu?

Cat despre "datul de gard ", esti foarte simpatic(a?) atunci cand crezi ca eu am dat-o de gard. Stai atat de slab la capitolul asta incat nici macar nu realizezi la ce scor ai pierdut partida.

Iar acum incerci sa compensezi asta inventand porecle, aplaudand sarcastic si repetand ca un papagal ceea ce am spus eu. Armele clasice ale infantilului.

Un om care-si petrece 8 ore pe zi invatand la biblioteca nu pune intrebarile pe care le pui tu pe TPU.

Spor la treaba!

Te preocupa prea mult viata mea.

Dacă aș sta să analizez tot ce scriu păcălicii, aș lua-o razna, așa că prefer să răspund cu durere-n bască, printre picături.

''Cat despre "datul de gard ", esti foarte simpatic(a?) atunci cand crezi ca eu am dat-o de gard. Stai atat de slab la capitolul asta incat nici macar nu realizezi la ce scor ai pierdut partida.''

Așa e, domn'le, ești un geniu! Ce mai, ești un zeu! Ciki Cean în acțiune. Costă 5000 de euro să verifici o camera rolling on the floor /s.
Sper că ești programator.

P.S. persoana condamnată în cazul ăsta suportă cheltuielile anchetei, adică... 200-500 lei rolling on the floor rareori mai mult, asta așa, să nu mori cu impresia că se cheltuiesc mii de euro, cum spuneai anterior când o dădeai maiestuos pentru a 10-a oară într-un singur thread cu mucii de gard.
O viață frumoasă îți doresc, și să nu te bată nimeni pe stradă laughing)))))))

Draga johnnnn(n)y. Esti foarte nefolositor in cazul de fata. Ar fi bine sa-ti iei ghiozdanasul si sa pleci la niste intrebari unde poate chiar ai o gara. Efectiv scrii degeaba niste lucruri aici. Sper sa fii si tu ajutat la fel cum ajuti. By the way, daca vreodata iti uiti gentuta pe undeva cu acte si telefon sau sticluta cu apa, sa nu te duci la politie ca vor consuma resurse prea multe si nimeni nu vrea asta. Numa' bine!

Supica, inainte de a-ti dori si eu o viata frumoasa si mult succes in cariera de expert inchipuit, iti mai spun o data sa te uiti in oglinda si sa vezi copilasul habarnist care se uita inapoi la tine.

Nu toate cazurile se rezolva uitandu-te pe o camera. Costurile REALE cu o ancheta care implica chiar si doar douazeci de ore de munca nu sunt de 200 de lei, pentru ca cheltuielile cu un politist si cu toata infrastructura care-i face munca posibila nu sunt de 10 lei/ora. Daca ai fi construit in viata ta un buget si ai fi inteles cum se calculeaza costurile totale asociate unei activitati ai fi stiut asta.

Suma pe care sunt pusi sa o suporte condamnatii nu are neaparat vreo legatura cu costurile reale ale anchetei. Daca ar acoperi costurile anchetei in totalitate, atunci toata aceasta aripa a MAI nici nu ar avea nevoie de buget de la stat, si-ar recupera banii de la condamnati.

Credeam ca am clarificat-o foarte limpede pe aia cu "batutul pe strada", dar faptul ca te agati in continuare de aceeasi eroare grosolana imi spune ca intr-adevar am pierdut mult prea mult timp cu tine.
O viata frumoasa si plina de realizari meritate!

Chiar mi-ar placea sa ma intorc la ghiozdanas si la naivitatea aferenta varstei, dar pentru mine vremea ghiozdanasului a trecut inainte ca tu sa te nasti.

Mult succes cu recuperarea telefonului si mai ales in a intelege cum functioneaza lumea reala!

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

rolling on the floor incredibil așa ceva rolling on the floor

| oSalamadra a răspuns:

Sa nu renunti. Mie mi l-au gasit dupa un an