Cum vrei sa fie invatamantul? Tu trebuie sa decizi!

Cum vrei sa fie invatamantul? Tu trebuie sa decizi!

Zilele acestea clasa politica discuta despre schimbarea legii invatamantului. Exista doua proiecte concurente in discutie. Din pacate, ca de atat de multe ori in Romania, beneficarii legii (elevii si studentii, precum si parintii acestora) sunt prea putin bagati in seama.

Noi vrem sa schimbam acest lucru. Vrem  sa va oferim posiblitatea sa va exprimati

De voi insa depinde succesul acestei actiuni. Iata de ce este nevoie:

1.Exprimati-va punctul de vedere despre chestiunea in discutie cat mai articulat/ rational/ corect gramatical.

2.CEL MAI IMPORTANT: Chemati-va cati mai multi prieteni pentru a-si spune parerea, fie prin e-mail, fie in retelele sociale pe care le folositi (HI5, FaceBook, Netlog), fie prin messenger (ca status).

Noi va promitem urmatoarele:

Daca vom strange suficiente opinii (masa critica este dincolo de 15.000 de opinii) in urmatoarea saptamana, le vom printa pe toate si le vom pune pe masa Ministerului Invatamantului si comisilor parlamentare de profil. Si vom merge in presa cu ele.

Poate suntem utopici, insa credem ca VOI sunteti schimbarea.
Voi stiti cel mai bine cum trebuie sa fie invatamantul, nu politicienii.
Voi aveti dreptul si obligatia sa va exprimati parerea despre viitorul vostru. Aceasta este esenta democratiei, nu doar prezentarea la vot o data la 4 ani.

Credeti ca putem sa ne facem auziti impreuna?

Iata o prezentare schematica a diferentelor dintre cele doua pachete, mai exact propunerea actualului ministru al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu , si propunerea fostului ministru, Mircea Miclea.

Sursa principala: realitatea.net

Pentru o comparatie mai detaliata a celor doua planuri, va punem la dispozitie analiza realizata de Societatea Academica din Romania .

Scrie acum parerea ta si da mai departe!

VOI SUNTETI SCHIMBAREA!

832 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu sunt de acord cu numirea directorului de către consiliul de administraţie varianta Andronescu, însă nici cu varianta Miclea.
Consider că acest concurs nu se poate organiza de catre consiliul de administraţie datorită subiectivismului colegilor.Cred că actuala forma de organizare este buna, însă ocuparea unui post de director ar trebui facută prin concurs naţional, unde pe primul loc trebuie sa fie corectitudinea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu cred ca invatamantul ar trebui sa fie un pic mai lejer, mie mi se pare ca acum invatamantul pana la clasele 1-8 e un fel de armata si copiii se duc la scoala mai mult din obligatie, asa ca trebuie sa se fac ceva ca scoala sa fie o placere scoala

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pana in anul 199o invatamantul era foarte bine organizat. Propun sa adoptati aceleasi metodologii, inclusiv regulamentul de ordine interioara care reglementa uniforma scolara, obligatorie, si accesul elevilor in baruri, restaurante numai in prezenta parintilor si numai pana la anumite ore. Uniforma sa fie obligatorie in tot timpul anului scolar, chiar si dupa orele de program. Disciplina sa fie litera de lege. As opta si pentru repartitii in campul muncii, dupa absolvirea unui anumit ciclu de invatamant (liceal, postliceal sau universitar).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ambele sunt atractive.Prima este atractiva prin forma de evaluare, iar cea de a doua prin numarul anilor de studiu. Poate ca ar fi de preferat a doua, pentru ca viitoarele generatii sa termine mai repede, pentru a putea trece la noi nivele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Miclea... este pentru performanta in invatamant, pentru a stopa cat se poate abandonul scolar dupa clasa a VIII-a

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mi-as dori ca bacalaureatul propus de doamna Andronescu sa fie cel care va intra in vigoare cat mai curând, chiar de anul acesta...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un învăţământ obligatoriu de 13 ani nu este realist, deoarece se va ajunge ca elevii să fie promovaţi în mod arbitrar, fără a avea cunoştinţele şi deprinderile prevăzute de programă.
Evaluarea cadrelor didactice şi plata acestora în funcţie de rezultatele elevilor ar fi o aberaţie, întrucât elevii nu sunt standard şi ar apărea inechităţile. Mult mai corect ar fi să fie recompensaţi acei profesori care ar obţine rezultate peste medie.
Sistemul de formare iniţială şi continuă sunt cele din perioada comunistă: definitivat, grade didactice-formalităţi care nu sporesc gradul de competenţă al cadrelor didactice.
Pentru a reduce materia ar fi necesar ca un profesor să fie pregătit pentru o întreagă arie curiculară mai ales în şcolile mici. Desigur că dacă un profesor are o singură specializare, nu ai cum să-i faci catedra.
Să fie stabilite măsurile de sancţionare drastică a părinţilor care nu-şi trimit copioii la şcoală altfel putem vorbi orice despre procentele care ajung la liceu sau la facultate.
Profesorii să nu mai fie ceuşăresele sistemului unic sau nu de salarizare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da eu is de parere ca scoala trebuie facuta cu orice pret dar numai ca profesori sa fie mai intelegatori si sa fie scoala o placere nu o inchisoare

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa se mai reduca din ore...sunt prea multe ore pe saptaman si sunt obositoare si materie mai putina e prea multa suntem suprasolicitati toti prpfesorii cer mult de la noi si este foarte greu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Desi doamna Andromescu nu a facut mereu ce trebuie, la acest capitul sunt de acord cu dumneaei cu dumneaei.Nu sunt de acord sa facem 10 clase in generala. eu sunt de acord dar as dori la cei care au dat acum tezele cu subiect unic sa li se ia in calcul 30% si 20% din merdii iar 50% testul de la sfarsitul anului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

big grin nu ma intereseaza cati ani de scoala vor fi... din partea mea poate sa vi si 20winking... dar ce vreau eu sa dam in clasa VIII in continuare teze:X:Xlove struck trec in clasa a VIIIwinking noi deja am inceput cu tezele si vrem sa le si terminam

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dosariada e cea mai porosta metoda de admitere. atat la liceu cat si la facultate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa fie mult mai lezersad

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bodyguarzi angajati dupa experienta si recomandare, pentru securitatea elevilor si a profesorilor, nu mai zic de camere de supraveghere ca s-au pus, si sunt degeaba...si ar fi minunat daca am invata dupa criteriul: mai multa practica. Fiindca sunt multi care invata doar de a termina liceul sau pentru note mari, dar daca ar fi sa le puna in aplicare sunt egal cu zero. Pentru socializare ofertele de excursii ar trebui sa fie in permanenta de-a lungul anilor, la unele chiar obligati sa participe elevii, si ar trebui sa fie educative...SI SUNT FOARTE MULTE ALTE LUCRURI...bafta, macar sa se faca ceva pentru generatiile viitoare, daca noi nu am avut parte!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Consider ca e o nebunie ce se intampla in invatamant. Fiecare partid care vine la guvernare reformeaza invatamantul. Adultii nu mai inteleg nimic din toata reforma asta, studentii sau elevii nu au nicio sansa.Cred ca lucrurile ar trebui sa ramana asa in cazul invat preuniversitar. Ar trebui scoase admiterile pe baza de dosar, pentru a trece de la un nivel la altul trebuie sa sustii un examen. Asa mi se pare mie normal. Cat despre profesori sau mai bine zis viitorii profesori... nu cred ca e normal sa dea 3 examene, totusi el ca viitor profesor face o facultate, da o licenta, da un examen de titularizare, chiar nu e cazul sa mai dea inca 2 examene pe langa acestea. Si la sfarsit pentru ce atat chin? Pentru un salariu de 800lei pe luna? Sau pentru ca sa ajunga intr-un sat in varful unui deal unde sa nu aiba cu ce sa-si faca lectia?(ma refer aici la materiale didactice). Chiar cred ca invatamantul este bataia de joc a politicienilor, asta daca se pot numi asa cei care ne conduc, in opinia mea sunt niste hoti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca cel mai bine ar fi ca sa nu mai fie,, PROSTIE " la scoala si sa se predea ceva adevarat... Iar celor care nu le comvine sa fie dati afara din scoala,, ca degeaba ii invata omu cand ei tot anturaj prost au " aaa si mai e ceva,, MITA " nu credeti ca e prea de tot si cu partea asta? eu 1 ca sa trec cu o medie mare scoteam 100 2 de euro si pa puiu eram rege... e timpul unor schimbari

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bac la 3 obiecte? thuamne

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai putine teme, si mai putine ore. Mai multe ore de info si sport. Scoaterea Muzicii, Istorieri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare copil are trebui sa isi aleaga singur profilul care ii place si sa-l studieze nu sa se faca o programa universala se stie foarte bine ca fiecare are abilitati diferite nu poti examina o masa de oameni la aceleasi materii, ar trebui ca ce-i care au un anumit profil la acela sa fie examinati, e ca si cum ar concura doi sportivi un inotator si un fotbalist intr-un meci de tenis cam asa ceva este invatamantul romanesc, se bazeaza pe acumularea unui bagaj de date cat mai mare ceea ce este absolut imposibil la cate informatii sunt acum in lume trebui abordata o alta tehnica si profesorii ar trebui examinati periodic de cineva exceptand colegii sau inspectorii de pe raza judetului in orice caz cineva competent(ceva cam inposibil). In speranta ca se va face ceva in invatamantul romanesc macar pentru nepotii mei...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Invatamantul ar trebui sa fie calitativ nu cantitativ, mai bine putin si bun decit mult si prost.Asa s-ar putea investi mult mai mult in cei capabili! Dar inca la noi nu se apreciaza calitatea. Moralitatea tinde, ca si orice valoare, sa fie un impediment!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De cand eram mici visam sa fim:savanti, medici, profesori, dar daca facem o pasiune pentru o anumita materie si nu ne place o alta materie dar copilul ese fortat sa o invete...atunci acesta o invata mecanic nu o aprofundeaza sau mai rau ...in fata profesorului se timoreaza si uita tot ce a invatat acasa...mecanic,pentru ca tot ce se invata mecanic se uita foarte repede. Si atunci ce folos?
Parintii ar trebui sa constientizeze si sa se ocupe si mai ales sa se preocupe de copil, fiindca ei sunt mici si nu constientizeaza cata importanta are invatamantul in ziua de astazi, nu mai functioneza sloganul ai "carte? ai parte". toti trebuie sa ne implicam:profesorul sa-i atraga, iar parintii sa le ofere o educatie sa le invoce de mici copiilor curiozitate, ca altfel din punctul meu de vedere vom deveni un popor de agramati si de analfabeti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ecaterina Andronescu va rugammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm daca ne luam dupa domnul miclea nu o sa mai ajunga nimeni la liceu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ecaterina Andronescu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca copii nu ar avea atatea teme si ar fi mai amuzant nu atatea batai de cap cu siguranta ar veni la scoala cu mare placere!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai in primul rand as dori sa se schimbe legea cu tezele unice.Si ca unii profesori sa-si schimbe atitudinea! Adica exista unii profesori care nu stiu sa predea.Si ultimul lucru as vrea ca profesorii sa nu ne mai umple de notite si dupa sa ne asculte urmatoarea zi din toata lectia.straight facewinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu vreau ca noi, cls a8-a sa terminam cu tezele unice daca ahsa am inceput... apoi bagati ce vreti voi

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cu profesorii astia e nasol rau as vrea sa fie si la noi ca in strainatate... avem cam multe ore si cam mult de invatat scoala ar trebui sa fie ceva amuzant, distractiv prea mult ne streseaza cu notele astea. Toti copii au un viitor in fata dar nu li se poate arata cu ritmul asta de educatie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Consider ca varianta d-nului Miclea, vine in ajutorul elevilor si profesorilor.Am lucrat in invatamint si apreciez ideile apolitice.Nu are ce cauta politica in invatamint.Profesorii trebuie sa fie dedicati activitatii didactice si nu celei politice.Este oportun ca un diriginte, un invatator, sa fie apropiat elevilor. A nu se exclude din program orele de dirigentie si sport.Fiecare parinte isi doreste siguranta copilui in timpul scolarizarii.Este importanta specializarea elevilor in functie de aptitudini. Avem nevoie de absolventi calificati in diverse domenii, nu sa stie doar matematica, informatica etc...Multi elevi sint talentati, au unele inclinatii, de aceea trebuie mers pe specializarea in aceste domenii.Cred ca ar trebui introduse examenele de admitere in licee, asa cum era cindva cind intr-adevar se facea scoala serioasa, iar elevii aveau un deosebit respect pentru profesorii lor, nu ca acum.Nu stii care este dosebirea intre ei.Stie cineva de la Ministerul Invatamintului citi elevi de la tara au posibilitatea sa mai acceada la un liceu? Titularizarea profesorilor in zona rurala ar trebui stimulata finaciar.Nu sint de acord ca un director de scoala sa fie numit de un consiliu local al primariilor si nici de la minister.Inspectoratele trebuie sa urmareasca in mod serios calitatea invatamintului.Atentie mare la competenta si disciplina! Mult succes la toti!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu aleg Propunerea Dnei Andronescu este mult mai complexa!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa fie un pic mai lejer cu noi nu tot mai multe materi tot mai mult de invatat orele pn la 3 e fffff obositor sa ne lese si pe noi in largu nostru as vrea pauzele mai lungi mai multe excursii mai putin de invatat si asa cred ca ar fi bine si app copii rai in alta cls de cls speciala cine e de acord cu mine sa ma voteze happy