Zilele acestea clasa politica discuta despre schimbarea legii invatamantului. Exista doua proiecte concurente in discutie. Din pacate, ca de atat de multe ori in Romania, beneficarii legii (elevii si studentii, precum si parintii acestora) sunt prea putin bagati in seama.
Noi vrem sa schimbam acest lucru. Vrem sa va oferim posiblitatea sa va exprimati
De voi insa depinde succesul acestei actiuni. Iata de ce este nevoie:
1.Exprimati-va punctul de vedere despre chestiunea in discutie cat mai articulat/ rational/ corect gramatical.
2.CEL MAI IMPORTANT: Chemati-va cati mai multi prieteni pentru a-si spune parerea, fie prin e-mail, fie in retelele sociale pe care le folositi (HI5, FaceBook, Netlog), fie prin messenger (ca status).
Noi va promitem urmatoarele:
Daca vom strange suficiente opinii (masa critica este dincolo de 15.000 de opinii) in urmatoarea saptamana, le vom printa pe toate si le vom pune pe masa Ministerului Invatamantului si comisilor parlamentare de profil. Si vom merge in presa cu ele.
Poate suntem utopici, insa credem ca VOI sunteti schimbarea.
Voi stiti cel mai bine cum trebuie sa fie invatamantul, nu politicienii.
Voi aveti dreptul si obligatia sa va exprimati parerea despre viitorul vostru. Aceasta este esenta democratiei, nu doar prezentarea la vot o data la 4 ani.
Credeti ca putem sa ne facem auziti impreuna?
Iata o prezentare schematica a diferentelor dintre cele doua pachete, mai exact propunerea actualului ministru al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu , si propunerea fostului ministru, Mircea Miclea.

Sursa principala: realitatea.net
Pentru o comparatie mai detaliata a celor doua planuri, va punem la dispozitie analiza realizata de Societatea Academica din Romania .
Scrie acum parerea ta si da mai departe!
VOI SUNTETI SCHIMBAREA!
Eu cred ca toti profesorii ar trebui sa fie mai seriosi fara elevi preferati si sa nu accepte bani pentru a mari nota elevilor.Nu conteaza banii si nu vor fi niciodata importanti, ceea ce conteaza sunt cunostintele noastre si ca noi toti vom depinde de ele, Romania va depinde de cunostintele noastre. Ce conteaza cel mai mult este mintea noastra iar daca profesorii accepta toate ofertele parintilor pentru a trece clasa sau mari nota, ar fi un dezastru viitorul Romaniei, asa ca daca vor ca aceasta tara sa fie cat mai dezvoltata pe viitor, atunci ar trebui sa multumeasca profesorii.Cat despre propunerile celor doua doamne, as spune ca sunt de acord cu doamna Andronescu in toate privintele si o sustin pentru ca viitorul meu trebuie sa fie foarte bun si sa ajung unde doresc.
Eu cred ca ar trebui sa fie introdus notiunea de bacalaureat european. Sunt o multime de elevi care ar vrea sa beneficieze de o invatatura superioara intr-o tara europeana numai ca acesta este imposibil din cauza acestui tip de testare de care majoritatea elevilor nici macar nu au auzit. Daca credeti ca bacalaureatul nostru este cel european va inselati. Acest bacalaureat se poate da numai in scolile europene, nationale si internationale, ironia vine atunci cand un liceu care poarta numele de colegiu national din Romania nici macar nu le ofera copiilor aceasta posibilitate. Nu mai vorbim de bursele care ar trebui oferite pentru acesti elevi. In Romania se invata mult si prost. Ar trebui sa adoptam si noi sistemul de invatamant dintr-o alta tara (cum ar fi Danemarca)pentru ca evident nu suntem capabili de a ne crea unul a nostru. Elevii nostri perefera sa plece la munca in tari straine decat sa stea sa invete in scolile noastre. Si hai sa fim seriosi. Politicienii romani sunt niste amatori. Cei care au studiat stiinte politice nici nu apuca sa aplice ceea ce au invatat din cauza favoritismelor care se fac intre cei care ne conduc tara. Nimic nu s-a schimbat in sistemul educational in bine, iar cuvintele: "asta e" se aud din ce in ce mai des in gura copiilor nostri, cuvinte invatate de la cei care ii cresc. Pe deasupra acest articol si tot ce este legat de aceasta cerere de parere este unul din sutele false si nefolositoare pe care le-am vazut. Daca scrii aceste cuvinte nu inseamna ca se va schimba ceva in ceea ce este si ceea ce va fi. E un alt fel de a spune "asta e". Initiativa trebuie luata prin actiune si nu prin cuvinte. Sunt si eu eleva si mi-am pierdut din nou vremea pe unul dintre aceste site-uri. Sper ca pe viitor sa nu fie mai multi ca mine. Actiunile ar trebui sa ne fie cuvintele, numai asa putem schimba ceva.
Cred ca vorbesc in numele oricarui elev cand spun ca toate schimbarile in sistemul de invatamant au devenit obositoare. Fiecare propunere vine din cauza unei dorinte acerbe sa se faca ceva nou, ceva memorabil, ceva ce poate poate se nimereste a fi bun. De ce nu putem sa realizam un sistem simplu, de durata, cu imbunatatiri pe parcurs si nu schimbari radicale. Mai mult de atat nu cred ca putem cere, caci la o evolutie rapida si intr-un sens bun nu ne putem astepta din pacate. Scoala ar trebui respectata, profesorii sa fie de calitate (majoritatea sunt) si tot sistemul sa fie unul serios care isi urmareste cu succes scopul... sa faca elevii sa evolueze in mod constant si sa ii pregateasca pentru un viitor bun in orice cariera pe care o ar alege. Cred ca propunerea Andronescu ar fi el mai mic rau dintre cele 2.
Admiterile sau testele la nivel de scoala sunt o "debandada". Copii nu mai invata pentru ca se stie ca o sa se copieze! De ce nu s au lasat admiterile si examenele de capacitate date in alte scoli decat in cea care invata elevul? Atunci copilul ar fi fost motivat sa invete!
Ar trebui sa fie pusi la conducerea invatamantului oameni competenti care gandesc, nu "creiere de gaina"
Invatamantul a ajuns o batjocura asa cum e intreg sistemul romanesc.
Cred ca o schimbare trebuie facuta dupa ce se obtine acordul majoritatii profesorilor. De aia suntem o societate democrata. Sau doar asa ne numim?
Salarii decente pentru profesori...
locuri de munca bine platite pentru parinti...
Altfel... elevii nostri, cresc, merg sa fure in strainatate, se intorc in tara, fura din nou si tot asa...NU AU CE MANCA, ATAT ELEVII CAT SI PARINTII...
Dintr-un salariu lunar de 600ron, ca parinte nu poti sa-l cresti, sa-l educi, sa-l hranesti...
Sau mai rau, copilul e singur in tara, si parintii sau parintele, lucreaza in strainatate...
Concluzie!
NU SINTETI INTERESATI DE EDUCATIE, NUMAI DE LICITATII IN FAVOAREA VOASTRA!-dragi guvernanti
Sa sparam ca tara va intra in capacitate de plata...cat de curand!
Consider ca numeroasele 'reforme' ale educatiei din trecut nu au reusit decat sa creeze incertitudine, mai ales in randul elevilor/studentilor.Nu cred ca este benefica modificarea fundamentala, o data la 3-4 ani, de catre fiecare ministru al Educatiei, a sistemului de invatamant.
Ceea ce mi se pare inca invechit in sistemul actual de invatamant este faptul ca in scoala romaneasca se pune accent pe a preda foarte multe notiuni aprofundate in domeniul fizicii, chimiei sau al biologiei. Dupa parerea mea, aceste notiuni se uita dupa maximum 5 ani de la momentul predarii lor.
Nu sunt de acord cu evaluarea profesorilor in functie de performantele elevilor, deoarece astfel cadrele didactice vor avea tendinta de a fi mai putin exigente, de a le da elevilor note mai mari, pentru a avea mai apoi un salariu mai mare.Astfel,situatia creata nu ar fi conforma cu realitatea, datorita subiectivismului.
Nu cred ca modificarea ciclurilor de studiu ar aduce beneficiile scontate.
Sper ca solutia aleasa sa fie cea mai potrivita!
Da sunt de acord cu unele lucruri spuse pe acest site. Dar nu e chiar asa...intr-adevar fiind eleva imi pot spune opiniile.nu sunt de acord cu noile legi...si alte cele... dar ar fi normal ca ori ce liceu, facutate, generala sa fie in bune stari.si la acest lucru sa contribuie si profesori si directoratul si parinti...si majoritatea oamenirol care cred ca e mai bine pentru copii lor acest lucru.Eu cred ca si unu profesori au dreptate atunci cand elevi nu sunt atenti la ceea ce ei predau sau deranjeaza orele? Voi daca ati fi in locul lor ce aty face? Presupun ca majotritatea ar facea aceeasi lucru si anume[...pedepsindul astfel in cat sa fi sigur ca a invatat...]. Multi ar face asa dar daca thu ety jucat in picioare de elev nu mai bine ai incerca sa faci ce e mai bine si sa a Anunti directiunea? Eu fiind eleva, stau si ma gandesc prin ce trec uni profesori care sunt mai buni cu elevi dar...[. elevi isi bat joc de prfesori crezand ca nu le vor face nimica...]dar si eu ca elev ar trebui sa judek inainte de a face ceea ce am de gand...mai bine calculat si regulat decat rau si bulversat...si mai cred ca ar fi frumos si din partea elevilor sa fie bine dispusi si sa vina cu destula bucurie la scoala. Din nou este legat de profesori. daca eu as fi un director al invatamantului as pune sa fie pazit locul unde invata elevi si sa nu i tin foarte inchisi...de exemplu am o prietena la un liceu.care are prieteni care fumeza ceea ce e foatre toxic pentru organism... dar ...si in fiecare pauza presupune ea ca fiecare elev aproximativ 97%...se duceau in diferite lokuri pentru a putea sta la o tigare si daca se intampla sa intarzie la ore nu aveau treaba...asa ca...nu mai este nimica de zis cand in aceasta tara este posibil orice.Iti este s frica sa iesi seara pe strada sa nu iti dea careva in cap. dar asa e in Romania... Va multumesc ca m-ati asculata si cred ca pe parcurs sa se scimbe lucrurile rele in legatura cu scoala.si mai sper ca si cei de la ministdul invatamantului sa poata da o mana de ajutor.Cu drag Alexandra.
In afara de "Legi care vizeaza profesorii" sunt intrutotul de acord cu Propunerea Miclea. In ceea ce o priveste pe D-na Andronescu, propun sa plece unde o vedea cu ochii, incerc sa ma abtin si sa fiu o doamna, dar nu vrea s-o mai vad. Chiar daca vine din "sistem" este total pe dinafara lui.
Cred ca ar trebui sa se scoata orele de muzica si desen la liceu si in locul lor sa fie orele de sport si programul sa nu fie nici prea devreme nici prea tarziu, este greu si pentru sam si pentru liceu mai ales ca in unele scoli la sam nici nu prea sunt bagati in seama copii ei vin la scoala degeaba uneori de ce? unii profesori cred q ei sunt mai prosti dar nu sunt si profesorii spun ca cei de la sam chiulesc ca nu vor sa invete dar bate vantu cateodata in timpu orelor pentru ca profesorul respectiv nu se prezinta asta este parerea mea din proprie experienta!
Eu as vrea ca profesorii sa nusi mai ia materia prea mult in serios adica eu acum sunt la liceul doamna stanca clasa a 9-a acum urmez sa intru si am auzit ca... sunt cativa profi foarte rai daca nu ai inteles un lucru 2... ceva mai libera 6 ore pe zi... cat este obligat sa muncesti la varsta de 15 16 ani sau alte chesti si vob lu danutz sa fie mai lejera mai usoara
Buna ziua.
In primul rand este cea mai mare tampenie sa privatizezi invatamantul incepand cu liceul.
Dragi politicieni, poporul asta prost pe care il conduceti v-a cam luat-o de vreo cativa ani inainte, in speta liceele particulare au aparut si functioneaza foarte bine pentru ca acolo nu sunt profesori care sa bata si sa molesteze copii, sau daca au aparut cazuri, acolo chiar sunt sanctionati, si cazul este similar pentru toate celelalte forme de invatamant. Daca d-na Andronescu are vreo manevra cu cineva pentru licee pe tara poate sa o faca si fara sa dea lege in sensul acesta.
In al doilea rand, directorul trebuie sa se ocupe de administrarea scolii si mai putin de politica. este foarte adevarat ca in tara noastra cine are intrare in politica are si succes in afaceri si accesul la fonduri, indiferent care este natura lor.
Se poate face ceva fara POLITICA?
Oameni politici, copiii mei NU FAC POLITICA!
EI VOR DOAR SA INVETE LINISTITI!
Sunt si eu eleva si normal mi se pare ca politicienii sa asculte si parerile elevilor...ca doar despre noi este vorba, noi avem de suferit sau de castigat.Nu mi se pare normal ca profesorii sa faca bani de pe urma noastra(a elevilor)noi invatam ca ei sa isi ia salarii mari.Cand mergem la olimpiade ce primim? O diploma? E buna si aia dar nu mi se pare corect ca profesorii sa faca bani pentru meritele nostri, iar olimpicii ar trebui sa fie mai rasplatiti decat sportivii, deoarece olimpicii pot face ceva cu tara asta, dar sportivii ce fac? Mi se pare normal sa se faca doar 12 clase, gradinita sa fie doar o optiune, nu o obligatie.Ciclurile de studiu sunt in regula dupa parerea mea, iar admiterea la liceu cred ca cel mai bine ar fi sa se ia in considerare media generala V-VIII(50%), si 50% testarea de la finalul gimnaziului, adica propunerea d-nei E.Andronescu.Cu bac-ul cred ca cel mai bine ar fi ca cele trei probe sa fie in functie de liceul absolvit.Pentru legile ce vizeaza profesorii sunt de acord cu d-na E.Andronescu.Legile cu privire la alegerea directorului...consider ca ar trebui sa se faca un concurs si sa se cera intr-un fel sau altul si parerea elevilor intr-o oarecare masura. Daca mai este cineva de acord cu mine astept cu nerabdare sa vad cati avem aceiasi mentalitate, si de ce nu sa dezbatem in continuare acest subiect, care dupa parerea mea este destul de interesant atat timp cat are legatura cu elvii romani.Astept alte comentarii.
Cred ca aceste propuneri ar trebui imbinate in loc sa se certe ministrii intre ei...ar trebui sa puna pe o mana si sa imbine aceste peopuneri. Din cate am citit in comentarile de mai jos majoritatea care au avut ceva de spus au ales si legi noi propuse dar si unele vechii...bine ar fi sa se uneasca aceste legii si in loc sa se certe parlamentari ar face mai bine sa se inteleaga poate asa mai misca ceva si in romania asata.
Ca cicluri de studiu sunt bune cele propuse de d-na Andronescu
Admiterea în liceu ar trebui să fie cu examen, dar la limba şi literatura română şi matematică, eventual un test la o limbă străină dacă specializarea viitoare o impune.
Pentru bacalaureat susţin varianta Miclea
Învăţământul privat ar fi bine să nu fie finanţat de stat.
Pentru titularizarea profesorilor susţin varianta Miclea.
Pentru stabilirea directorului şcolii susţin varianta Andronescu.
Deocamdata scoala de la noi este o adevarata nebunie si nu recomand nimanui sa faca scoala aici.Atat ca si cursant cat si ca si un proaspat absolvent de orice tip de invatamant sansele pe care ti le ofera pentru a merge mai departe sunt aproape nule.Am impresia ca cei de la conducere au uitat ca si ei au fost odata copii.Schimbarile de programe scolare de la un an la altul innebunesc pe toti.Si atunci intreb si eu, de ce se mira toti ca totul merge aiurea, de ce se mira ca bietii copii nu mai invata ca pe vremea lor, de ce se mira ca profesorii nu mai sunt profesori?