| motorcar9937 a întrebat:

Daca intra cineva prin efractie la mine in casa si doreste sa fure lucruri si/sau sa-mi faca rau mie, ma pot apara cu un cutit de vanatoare? Si daca omor infractorul din auto-aparare, mi se va intocmi dosar penal? Tin sa mentionez ca vreau sa ma duc la Academia de Politie

4 răspunsuri:
| Sportacus123 a răspuns:

Da, o să fii condamnat pentru omor.

| Violleta2022 a răspuns:

Nu, nu poti folosii cutite de vanatoare, care oricum sunt interzise si nu ai de ce sa le ai tu in casa si categoric nu le poti folosii.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru a fi legitima aparare este necesar ca apararea sa fie proportionala cu atacul, avand in vedere pervederile Codului penal, citez:
"ART.19. Legitima apărare  
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.  
  (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
  (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii."

| StoicAnalysis a răspuns:

Depinde cu ce te ataca. Daca te ataca cu mana goala, cu mana goala trebuie sa te aperi si tu. In lege, specifica ca apararea trebuie sa fie direct proportionala cu atacul. Si daca fuge din casa ta, tu nu ai voie legal sa il urmaresti pentru a-i face rau. E cam favorabila legea pentru hoti, dar asta e legea.