Întrebare recomandată | AfloareiRazvan a întrebat:

DAU FUNDA! Vreau sa intreb cum se intocmeste o documentatie pentru fonduri APIA pentru un teren cu categoria de folosinta faneata si unul cu categoria arabil? De asemenea vreau sa intreb care este pragul minim de suprafata pe care trebuie sa-l atinga terenul in ambele cazuri? Multumesc anticipat.

5 răspunsuri:
| TamplaruAnisoara a răspuns:

Pentru a beneficia de fonduri APIA trebuie sa ai minim 1 ha de teren lucrat in fiecare an. Terenul de categorie fanat intra la plata doar daca dovediți ca aveți animale. Suprafața minima a unei parcele este de 30 ari, adică 0, 30 ha. Pentru a întocmi documentele pentru a obține fonduri trebuie sa va prezentați la APIA cu titlul de proprietate a terenurilor, adeverință de la registrul agricol al primăriei comunei unde aveți terenul. In baza acestor documente APIA întocmește documentația si o trimite la București pentru aprobare. Menționez ca aceste date erau valabile in anul 2013, nu stiu daca s-a mărit suprafața minima. Eu de doi ani nu mai solicit fonduri APIA.

| AfloareiRazvan explică (pentru TamplaruAnisoara):

Dosarul se face in fiecare an sau se face pentru mai multi ani (ex: perioada de 5 ani)? Intreb pentru ca e posibil sa indeplinesc conditiile intr-o perioad a de 1-3 ani. Multumesc anticipat.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru AfloareiRazvan):

Prima data pentru a te înscrie la APIA trebuie făcut un dosar pe care il depui la APIA din zona. APIA il trimite la București pentru aprobare. După ce primesti aprobarea depui un alt dosar pentru a primi fonduri europene. Acesta se face in fiecare an pana vrei sa renunți.Eu am beneficiat de fonduri europene pentru anii 2013- 2017 si in fiecare an trebuia sa depun dosar. Trebuie dovedit cu acte, titlu de proprietate+ adeverinta de la camera agricola din primărie cat si sa informezi cu ce cultivi terenul respectiv, bucata cu bucata. Pentru fanat primești doar dintr-un singur an daca nu ai animale. Daca ai animale, vaci sau oi sau cai vei primii in fiecare an cu obligația de a-l pășuna sau cosi si a depozita furajele. Eu m-am lăsat pentru ca era prea stresant si făcea si verificări, măsură terenul si daca găsea o portiune unde nu era cultivat din cauza ca a ținut apa sau era un răzor cu spini ma sancționa si primeam banii cu penalizare. In doi ani am fost penalizata. M-am retras si am mai si vândut din pământ, dar stau departe de stresul provocat de birocrația APIA.

| AfloareiRazvan explică (pentru TamplaruAnisoara):

Care a fost raportul de subventie-penalizare in cazul dumneavoastra?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru AfloareiRazvan):

Nu stiu. Nu am primit nimic in scris de la APIA. Doar ca nu mi-au virat bani in cont decât a treia parte din cat ar fi trebuit.